Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

0
1 godz 21 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Cienkie białe kiełbaski surowe
3 
Cebule (u mnie dymki)
5  łyżek
Olej (u mnie winogronowy)
1  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
5  gałązek
Majeranek świeży
2 
Jajka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.05 g
Węglowodany
12.12 g
Tłuszcze
52.14 g
Wartość energetyczna
668.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
8 min
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Krok 2
3 min
Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.
Krok 3
5 min
Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).
Krok 4
30 min
Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.
Krok 5
10 min
W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
Krok 6
20 min
Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.
Krok 7
5 min
Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.
Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 2 z 7

Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 3 z 7

Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 4 z 7

Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 5 z 7

W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 6 z 7

Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 7 z 7

Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.

Świąteczny aromat wypełnił moją kuchnię. W piekarniku piekły się białe kiełbaski, a na kuchennej płycie cicho bulgotał żurek. I choć nazwa potrawy sugeruje, że żurek jest w niej na drugim planie, uwierzcie mi, żurek jest tego drugiego planu prawdziwym mistrzem!

Pomysł na pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane wziął się od białych kiełbasek, które moja ciocia przygotowuje w kwaskowatym sosie porowym. Tutaj za sos posłużył żurek, więc potrawa jest nie tylko pyszna, ale także bardzo wielkanocna. Bo nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku, choć tradycji gotowania świątecznego żurku nie wyniosłam z domu rodzinnego. Kiedyś nawet nie lubiłam żurku, ale ciiiii…

Już sobie wyobrażam, jak na naszym wielkanocnym stole będą się pysznić te pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane. Bo naprawdę są pyszne.

Z podanych składników powstaną 4 porcje zupy z kiełbaskami.

Wszystkim wielbicielom żurku polecam także żurek w tradycyjnej postaci:
żurek z jajkiem i kiełbasą
grzybowy żurek w chlebie
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanowąNa Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietanką i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika