Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane
Dodaj do CookBook

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

(0)
1 godz 21 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Cienkie białe kiełbaski surowe
3 
Cebule (u mnie dymki)
5  łyżek
Olej (u mnie winogronowy)
2  opakowań
Żurek WINIARY
1  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
5  gałązek
Majeranek świeży
2 
Jajka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.2 g
Wartość energetyczna
675.6 kcal
Tłuszcze
52.2 g
Białko
28.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Świąteczny aromat wypełnił moją kuchnię. W piekarniku piekły się białe kiełbaski, a na kuchennej płycie cicho bulgotał żurek. I choć nazwa potrawy sugeruje, że żurek jest w niej na drugim planie, uwierzcie mi, żurek jest tego drugiego planu prawdziwym mistrzem!

Pomysł na pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane wziął się od białych kiełbasek, które moja ciocia przygotowuje w kwaskowatym sosie porowym. Tutaj za sos posłużył żurek, więc potrawa jest nie tylko pyszna, ale także bardzo wielkanocna. Bo nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku, choć tradycji gotowania świątecznego żurku nie wyniosłam z domu rodzinnego. Kiedyś nawet nie lubiłam żurku, ale ciiiii…

Już sobie wyobrażam, jak na naszym wielkanocnym stole będą się pysznić te pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane. Bo naprawdę są pyszne.

Z podanych składników powstaną 4 porcje zupy z kiełbaskami.

Wszystkim wielbicielom żurku polecam także żurek w tradycyjnej postaci:
żurek z jajkiem i kiełbasą
grzybowy żurek w chlebie
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanową

Na Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietanką i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    8 min
    Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
  • Krok 2

    3 min
    Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.
  • Krok 3

    5 min
    Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).
  • Krok 4

    30 min
    Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.
  • Krok 5

    10 min
    W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
  • Krok 6

    20 min
    Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.
  • Krok 7

    5 min
    Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.
Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 1 z 7

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 2 z 7

Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 3 z 7

Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 4 z 7

Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 5 z 7

W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 6 z 7

Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Krok 7 z 7

Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Pieczone warzywa korzeniowe

    Pieczone warzywa korzeniowe

    45 min Średni
  • Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    Zupa szczawiowa z talarkami z pieczonej marchewki i buraka

    36 min Łatwy
  • Pieczone rzodkiewki

    Pieczone rzodkiewki

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu