
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Pomysł na pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane wziął się od białych kiełbasek, które moja ciocia przygotowuje w kwaskowatym sosie porowym. Tutaj za sos posłużył żurek, więc potrawa jest nie tylko pyszna, ale także bardzo wielkanocna. Bo nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku, choć tradycji gotowania świątecznego żurku nie wyniosłam z domu rodzinnego. Kiedyś nawet nie lubiłam żurku, ale ciiiii…
Już sobie wyobrażam, jak na naszym wielkanocnym stole będą się pysznić te pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane. Bo naprawdę są pyszne.
Z podanych składników powstaną 4 porcje zupy z kiełbaskami.
Wszystkim wielbicielom żurku polecam także żurek w tradycyjnej postaci:
żurek z jajkiem i kiełbasą
grzybowy żurek w chlebie
żurek z klopsikami z jajek i pieczonymi ziemniakami z nutką chrzanowąNa Wielkanoc polecam także:
wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach
barszcz biały chrzanowy z jajkiem i chrupiącym boczkiem
zupa porowa z pieczoną białą kiełbaską
bułeczki wielkanocne
barszcz biały kaliski
barszcz biały ogórkowy z kiełbaską, jajkiem, śmietanką i świeżym majerankiem
zupa chrzanowa z chipsami z salami
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
3 minKrok 3
5 minKrok 4
30 minKrok 5
10 minKrok 6
20 minKrok 7
5 min
Krok 1 z 7
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.

Krok 2 z 7
Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.

Krok 3 z 7
Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).

Krok 4 z 7
Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.

Krok 5 z 7
W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.

Krok 6 z 7
Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.

Krok 7 z 7
Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0