Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Świąteczny aromat wypełnił moją kuchnię. W piekarniku piekły się białe kiełbaski, a na kuchennej płycie cicho bulgotał żurek. I choć nazwa potrawy sugeruje, że żurek jest w niej na drugim planie, uwierzcie mi, żurek jest tego drugiego planu prawdziwym mistrzem!
Pomysł na pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane wziął się od białych kiełbasek, które moja ciocia przygotowuje w kwaskowatym sosie porowym. Tutaj za sos posłużył żurek, więc potrawa jest nie tylko pyszna, ale także bardzo wielkanocna. Bo nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku, choć tradycji gotowania świątecznego żurku nie wyniosłam z domu rodzinnego. Kiedyś nawet nie lubiłam żurku, ale ciiiii…
Już sobie wyobrażam, jak na naszym wielkanocnym stole będą się pysznić te pieczone białe kiełbaski żurkiem podlewane. Bo naprawdę są pyszne.
Z podanych składników powstaną 4 porcje zupy z kiełbaskami.
Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.
Krok 3
5 min
Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).
Krok 4
30 min
Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.
Krok 5
10 min
W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
Krok 6
20 min
Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.
Krok 7
5 min
Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.
Krok 1
z
7
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C.
Krok 2
z
7
Kiełbaski delikatnie nacinam w poprzek, żeby nie popękały podczas pieczenia, cebulę kroję w piórka.
Krok 3
z
7
Nieduże naczynie żaroodporne skrapiam olejem, wykładam na dnie połowę pokrojonej cebuli, potem kiełbaski i na kiełbaski pozostałą cebulę. Skrapiam obficie olejem kiełbaski, dodaję kilka gałązek świeżego majeranku (pozostawiając kilka listków do dekoracji).
Krok 4
z
7
Wstawiam kiełbaski do nagrzanego piekarnika, zapiekam 20-30 minut.
Krok 5
z
7
W tym czasie gotuję jajka na twardo, przelewam zimną wodą, obieram ze skorupek.
Krok 6
z
7
Zawartość torebek z żurkiem rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, wstawiam do gotowania, gotuję 5 minut na niewielkiej mocy płyty, ciągle mieszając. Na koniec dodaję sok z kiszonych ogórków, mieszam, zagotowuję i zestawiam z płyty.
Krok 7
z
7
Upieczone kiełbaski przekładam na głębokie talerze, podlewam żurkiem i podaję z jajkiem przeciśniętym przez sitko do jarzyn.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0