Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drugie śniadanie – niesłusznie pomijany posiłek 

Drugie śniadanie to często pomijany posiłek – zupełnie niesłusznie, bo stanowi okazję do uzupełnienia energii, pretekst do zrobienia sobie przerwy, a także szansę na odrobinę słodyczy, jeśli zdecydujemy się na słodką wersję. Jeśli je pominiemy, a dopadnie nas głód w szkole czy pracy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że sięgniemy po niezdrowe przekąski, dlatego lepiej zawczasu przygotować sobie pełnowartościowy posiłek. 

Co przygotować? 

Możemy jeść je w domu, jeśli pracujemy zdalnie albo mamy wolne przedpołudnie, ale w większości przypadków jemy je poza domem, dlatego wśród przepisów na drugie śniadanie wiele jest dań, które możemy spakować i zabrać ze sobą – do pracy, szkoły czy na uczelnię. W takim przypadku sprawdzają się tradycyjne kanapki, jednak aby się nam nie znudziły, warto je urozmaicać, stosując na przykład różnego typu pieczywo albo inne dodatki, zwłaszcza świeże warzywa (sałatę, paprykę, ogórki), które nie tylko poprawiają smak kanapek, ale także dodają im chrupkości i świeżości. Szybką i wygodną alternatywą są też różnego rodzaju sałatki, zarówno te lekkie, warzywne, na bazie sałaty, jak i sałatki makaronowe czy z ryżem, wzbogacone o mięsne składniki, takie jak pierś z kurczaka, z majonezowym sosem. Te drugie są bardziej sycące i zaspokoją nasz apetyt na długo. 

Na słodko 

Można też przygotować drugie śniadanie w słodkiej wersji. Za tym rozwiązaniem przepadają zwłaszcza dzieci. W słodkiej wersji zaserwować można na przykład chlebek bananowy z płatkami owsianymigofry cynamonowe z prażonymi jabłkami czy słodkie bułeczki z marmoladą. Tymi pomysłami na drugie śniadanie najmłodsi z pewnością będą zachwyceni! 

Jeśli nie mamy ochoty na tradycyjny posiłek, zawsze możemy zastąpić go porcją owoców czy warzyw – by dodać sobie energii i witamin w środku dnia.