
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Omlet na słodko

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie omleta zajmuje około 25 minut, dlatego warto zostawić go sobie jako specjał na leniwe weekendowe śniadania. Przypadnie do gustu zarówno najmłodszym członkom rodziny, jak i tym dorosłym. Na początek wyjmij 4 jajka. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno. Zadanie ułatwi dodanie szczypty soli. Wciąż ubijając masę, dodawaj stopniowo żółtka, a także pozostałe składniki: mleko, mąkę, cukier zwykły oraz wanilinowy.
Tak przygotowaną masę wylej na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym na niej masłem. Smaż omlet z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni udekoruj go dżemem truskawkowym. Możesz też wykorzystać jakikolwiek inny dżem lub przygotować kilka, żeby każdy mógł wybrać swój ulubiony.
Mimo że omlet jest kojarzony głównie jako danie śniadaniowe, warto znać ten przepis i potraktować go jako bazę do innych eksperymentów kulinarnych. Z powodzeniem można wykonać go również na podwieczorek czy lekką kolację.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
10 minKrok 4
3 min
Krok 1 z 4
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Krok 2 z 4
Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę

Krok 3 z 4
Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Krok 4 z 4
Omlet podawać z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 10