Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Omlet na słodko

5
23 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Jajko
4 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżka
Cukier
2 łyżek
Mleko
1 szczypta
Sól
1 trochę
Dżem truskawkowy
1 łyżka
Masło
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
360.57 kcal
Węglowodany
37.03 g
Białko
15.91 g
Tłuszcze
15.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
5 min
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Krok 2
5 min
Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę
Krok 3
10 min
Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
3 min
Omlet podawać z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Omlet na słodko

Krok 1 z 4

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Omlet na słodko

Krok 2 z 4

Ciągle ubijając dodawać żółtka, mleko, cukry oraz mąkę

Omlet na słodko

Krok 3 z 4

Masło rozgrzać na patelni, wylać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Omlet na słodko

Krok 4 z 4

Omlet podawać z dodatkiem dżemu truskawkowego.

Choć omlet jest znanym daniem śniadaniowym i bywa podawany na dziesiątki różnych sposobów, niewiele osób wie, że może też stanowić gratkę dla miłośników słodyczy. Za jego wyjątkowy smak odpowiada między innymi Cukier Wanilinowy WINIARY. Wzbogaci go natomiast dżem. Możesz go użyć w dowolnej ilości – do dekoracji lub jako pełnoprawny element śniadania. Wybierz swój ulubiony smak.

Przygotowanie omleta zajmuje około 25 minut, dlatego warto zostawić go sobie jako specjał na leniwe weekendowe śniadania. Przypadnie do gustu zarówno najmłodszym członkom rodziny, jak i tym dorosłym. Na początek wyjmij 4 jajka. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno. Zadanie ułatwi dodanie szczypty soli. Wciąż ubijając masę, dodawaj stopniowo żółtka, a także pozostałe składniki: mleko, mąkę, cukier zwykły oraz wanilinowy.

Tak przygotowaną masę wylej na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym na niej masłem. Smaż omlet z obu stron aż do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni udekoruj go dżemem truskawkowym. Możesz też wykorzystać jakikolwiek inny dżem lub przygotować kilka, żeby każdy mógł wybrać swój ulubiony.

Mimo że omlet jest kojarzony głównie jako danie śniadaniowe, warto znać ten przepis i potraktować go jako bazę do innych eksperymentów kulinarnych. Z powodzeniem można wykonać go również na podwieczorek czy lekką kolację.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 4

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Bartek
.

ALE BOMBA !!!

S Sylwia
.

Ja już takie piekłam milion razy !Ale bardzo mi smakują

O Oliwia
.

chciałam by takich mieć milion

E Emili
.

Pycha!

Pokaż więcej komentarzy