Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Słodkie bułeczki drożdżowe

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
75 g
Cukier
1 paczka
1 łyżeczka
Sól
1 szklanka
Mleko pełne, 3,25% tłuszczu mlecznego, bez dodatku witaminy A i witaminy D.
0.5 
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
1 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Krok 2
1 min
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
Krok 3
1 min
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Krok 4
1 min
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 5
1 min
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
1 min
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Krok 7
1 min
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 1 z 7

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.

Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 2 z 7

Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.

Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 3 z 7

W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.

Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 4 z 7

Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 5 z 7

Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 6 z 7

Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.

Słodkie bułeczki drożdżowe

Krok 7 z 7

Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.

Niewiele przysmaków może równać się ze słodkimi bułeczkami drożdżowymi, upieczonymi we własnej kuchni! Do lekkiej nutki wanilii, którą nadaje im Cukier wanilinowy, pasują dowolne słodkie dodatki: przed pieczeniem - kruszonka czy orzeszki, albo po upieczeniu - lukier ze skórką pomarańczową. A smakosze uwielbiają je zajadać z masłem i własnoręcznie zaFIXowanym dżemem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika