Słodkie bułeczki drożdżowe
55min
Łatwy
500
g
Mąka pszenna
100
g
Drożdże
75
g
Cukier
1
opakowanie
1
łyżeczka
Sól
1
szklanka
Mleko pełne, 3,25% tłuszczu mlecznego, bez dodatku witaminy A i witaminy D.
0.5
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
20.86 g
Węglowodany
126.2 g
Tłuszcze
4 g
Wartość energetyczna
632.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
1 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Krok 2
1 min
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
Krok 3
1 min
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Krok 4
1 min
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 5
1 min
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
1 min
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Krok 7
1 min
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Niewiele przysmaków może równać się ze słodkimi bułeczkami drożdżowymi, upieczonymi we własnej kuchni! Do lekkiej nutki wanilii, którą nadaje im Cukier wanilinowy, pasują dowolne słodkie dodatki: przed pieczeniem - kruszonka czy orzeszki, albo po upieczeniu - lukier ze skórką pomarańczową. A smakosze uwielbiają je zajadać z masłem i własnoręcznie zaFIXowanym dżemem!
Komentarze 0