Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niewiele przysmaków może równać się ze słodkimi bułeczkami drożdżowymi, upieczonymi we własnej kuchni! Do lekkiej nutki wanilii, którą nadaje im Cukier wanilinowy, pasują dowolne słodkie dodatki: przed pieczeniem - kruszonka czy orzeszki, albo po upieczeniu - lukier ze skórką pomarańczową. A smakosze uwielbiają je zajadać z masłem i własnoręcznie zaFIXowanym dżemem!
Przygotowanie
55 min
Krok 1
1 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Krok 2
1 min
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
Krok 3
1 min
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Krok 4
1 min
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 5
1 min
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
1 min
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Krok 7
1 min
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Krok 1
z
7
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Krok 2
z
7
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
Krok 3
z
7
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Krok 4
z
7
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 5
z
7
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
z
7
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Krok 7
z
7
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1