Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niewiele przysmaków może równać się ze słodkimi bułeczkami drożdżowymi, upieczonymi we własnej kuchni! Do lekkiej nutki wanilii, którą nadaje im Cukier wanilinowy, pasują dowolne słodkie dodatki: przed pieczeniem - kruszonka czy orzeszki, albo po upieczeniu - lukier ze skórką pomarańczową. A smakosze uwielbiają je zajadać z masłem i własnoręcznie zaFIXowanym dżemem!
Przygotowanie
55 min
Krok 1
1 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Krok 2
1 min
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
Krok 3
1 min
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Krok 4
1 min
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 5
1 min
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
1 min
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Krok 7
1 min
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Krok 1
z
7
Mąkę przesiej do miski, dodaj pokruszone drożdże oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszaj.
Krok 2
z
7
Ciasto możesz przełożyć do misy i wyrabiać końcówką do mieszania ciast w mikserze lub możesz to robić ręcznie.
Krok 3
z
7
W przypadku miksera, początkowo ciasto wyrabiaj na wolnych obrotach a następnie na wyższych przez ok. 10 minut.
Krok 4
z
7
Po wyrobieniu ciasta, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Krok 5
z
7
Następnie ciasto ponownie wyrób, znów przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6
z
7
Po tym procesie ciasto wyłóż na stolnicę i dokładnie wyrób rękami aż jego struktura będzie jednolita i gładka.
Krok 7
z
7
Z tak przygotowanego ciasta formuj niewielkie bułeczki, smaruj je po wierzchu rozmąconym jajkiem i posyp wedle uznania, cukrem, kruszonką lub orzeszkami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1