Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
Dodaj do CookBook

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna
1  kubek
Otręby pszenne
1 
Jajko
1 
Białko
1  szklanka
Mleko
3  dag
Drożdże
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Sól
0.5  kubek
Pestki słonecznika
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.9 g
Wartość energetyczna
198.8 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Samodzielne wypieki to coś, co często spędza nam sen z powiek. Niepotrzebnie! Ten przepis pokaże Wam, jak w prosty sposób przygotować sobie fantastyczne śniadanie. Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika to kompozycja idealna. Lepszego śniadania nie można sobie wymarzyć!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
  • Krok 5

    10 min
    Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
  • Krok 6

    10 min
    Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
  • Krok 8

    25 min
    Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 1 z 8

Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 2 z 8

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 3 z 8

Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 4 z 8

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 5 z 8

Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 6 z 8

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 7 z 8

Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 8 z 8

Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łosoś w panierce z bułki tartej

    Łosoś w panierce z bułki tartej

    32 min Łatwy
  • Zapiekanki z bułki paryskiej

    Zapiekanki z bułki paryskiej

    29 min Łatwy
  • Bułki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

    Bułki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

    25 min Łatwy
  • Bułki żytnie z ziarnami

    Bułki żytnie z ziarnami

    1 godz 58 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu