Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  kubek
Otręby pszenne
1 
Jajko
1 
Białko
1  szklanka
Mleko
3  dag
Drożdże
2  łyżek
Olej
1  łyżeczka
Sól
0.5  kubek
Pestki słonecznika
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.18 g
Węglowodany
28.93 g
Tłuszcze
7.76 g
Wartość energetyczna
198.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Samodzielne wypieki to coś, co często spędza nam sen z powiek. Niepotrzebnie! Ten przepis pokaże Wam, jak w prosty sposób przygotować sobie fantastyczne śniadanie. Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika to kompozycja idealna. Lepszego śniadania nie można sobie wymarzyć!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.
  • Krok 2

    20 min
    Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    10 min
    Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
  • Krok 5

    10 min
    Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
  • Krok 6

    10 min
    Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
  • Krok 8

    25 min
    Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 1 z 8

Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 2 z 8

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 3 z 8

Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 4 z 8

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 5 z 8

Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 6 z 8

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 7 z 8

Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 8 z 8

Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Bułeczki drożdżowe z marmoladą

    2 godz 10 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu