Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Samodzielne wypieki to coś, co często spędza nam sen z powiek. Niepotrzebnie! Ten przepis pokaże Wam, jak w prosty sposób przygotować sobie fantastyczne śniadanie. Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika to kompozycja idealna. Lepszego śniadania nie można sobie wymarzyć!
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
20 min
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
Krok 5
10 min
Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
Krok 6
10 min
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 7
5 min
Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Krok 8
25 min
Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
Krok 1
z
8
Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
z
8
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
z
8
Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 4
z
8
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
Krok 5
z
8
Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
Krok 6
z
8
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 7
z
8
Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Krok 8
z
8
Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0