Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 kubek
Otręby pszenne
1 
Jajko
1 
Białko
1 szklanka
Mleko
3 dag
Drożdże
2 łyżek
Olej
1 łyżeczka
Sól
0.5 kubek
Pestki słonecznika

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
7.76 g
Węglowodany
28.93 g
Białko
8.18 g
Wartość energetyczna
198.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
20 min
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
Krok 5
10 min
Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
Krok 6
10 min
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 7
5 min
Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Krok 8
25 min
Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 1 z 8

Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 2 z 8

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 3 z 8

Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 4 z 8

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 5 z 8

Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 6 z 8

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 7 z 8

Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.

Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

Krok 8 z 8

Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.

Samodzielne wypieki to coś, co często spędza nam sen z powiek. Niepotrzebnie! Ten przepis pokaże Wam, jak w prosty sposób przygotować sobie fantastyczne śniadanie. Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika to kompozycja idealna. Lepszego śniadania nie można sobie wymarzyć!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika