Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika
1 godz 30 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.18 g
Węglowodany
28.93 g
Tłuszcze
7.76 g
Wartość energetyczna
198.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
5 min
Do miski pokruszyć drożdże, dodać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
20 min
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
10 min
Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać jajko, pozostałe ciepłe mleko, olej, mąkę, 2/3 szklanki otrąb i sól, wyrobić i odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną otrębami stolnicę, pokroić na kawałki.
Krok 5
10 min
Formować owalne bułeczki i ułożyć na przygotowanej blaszce.
Krok 6
10 min
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Krok 7
5 min
Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem. Posmarować białkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Krok 8
25 min
Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 25-30 minut.
Samodzielne wypieki to coś, co często spędza nam sen z powiek. Niepotrzebnie! Ten przepis pokaże Wam, jak w prosty sposób przygotować sobie fantastyczne śniadanie. Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika to kompozycja idealna. Lepszego śniadania nie można sobie wymarzyć!
Komentarze 0