Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bułki żytnie z ziarnami
Dodaj do CookBook

Bułki żytnie z ziarnami

(0)
1 godz 58 min
Trudny
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka żytnia
200  g
Mąka pszenna
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Miód
50  g
Drożdże
250  g
Woda
trochę
Pestki słonecznika
2  łyżek
Otręby pszenne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.9 g
Wartość energetyczna
327.5 kcal
Tłuszcze
4.3 g
Białko
11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku.
Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie

118 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski przesiać obie mąki.
  • Krok 2

    5 min
    Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
  • Krok 3

    5 min
    Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
  • Krok 4

    5 min
    Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
  • Krok 5

    40 min
    Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
  • Krok 7

    5 min
    Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    20 min
    Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 9

    5 min
    Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
  • Krok 10

    20 min
    Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Bułki żytnie z ziarnami

Krok 1 z 10

Do miski przesiać obie mąki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 2 z 10

Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 3 z 10

Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 4 z 10

Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 5 z 10

Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 6 z 10

Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 7 z 10

Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 8 z 10

Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 9 z 10

Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 10 z 10

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Brunch
  • Kolacja
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Łosoś w panierce z bułki tartej

    Łosoś w panierce z bułki tartej

    32 min Łatwy
  • Zapiekanki z bułki paryskiej

    Zapiekanki z bułki paryskiej

    29 min Łatwy
  • Bułki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

    Bułki zapiekane z serem, pieczarkami i szynką

    25 min Łatwy
  • Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu