Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Bułki żytnie z ziarnami

(0)
1 godz 58 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka żytnia
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Miód
50  g
Drożdże
250  g
Woda
trochę
Pestki słonecznika
2  łyżek
Otręby pszenne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.98 g
Węglowodany
65.88 g
Tłuszcze
4.27 g
Wartość energetyczna
327.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku.
Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie

118 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski przesiać obie mąki.
  • Krok 2

    5 min
    Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
  • Krok 3

    5 min
    Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
  • Krok 4

    5 min
    Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
  • Krok 5

    40 min
    Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
  • Krok 7

    5 min
    Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    20 min
    Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 9

    5 min
    Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
  • Krok 10

    20 min
    Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Bułki żytnie z ziarnami

Krok 1 z 10

Do miski przesiać obie mąki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 2 z 10

Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 3 z 10

Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 4 z 10

Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 5 z 10

Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 6 z 10

Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 7 z 10

Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 8 z 10

Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 9 z 10

Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 10 z 10

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Kolacja
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zwykłe pszenne bułeczki

    2 godz 5 min Średni
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu