Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bułki żytnie z ziarnami

Bułki żytnie z ziarnami

(0)
1 godz 58 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka żytnia
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Miód
50  g
Drożdże
250  g
Woda
trochę
Pestki słonecznika
2  łyżek
Otręby pszenne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.98 g
Węglowodany
65.88 g
Tłuszcze
4.27 g
Wartość energetyczna
327.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku.
Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie

118 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski przesiać obie mąki.
  • Krok 2

    5 min
    Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
  • Krok 3

    5 min
    Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
  • Krok 4

    5 min
    Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
  • Krok 5

    40 min
    Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
  • Krok 6

    10 min
    Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
  • Krok 7

    5 min
    Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 8

    20 min
    Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Krok 9

    5 min
    Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
  • Krok 10

    20 min
    Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Bułki żytnie z ziarnami

Krok 1 z 10

Do miski przesiać obie mąki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 2 z 10

Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 3 z 10

Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 4 z 10

Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 5 z 10

Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 6 z 10

Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 7 z 10

Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 8 z 10

Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 9 z 10

Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 10 z 10

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Kolacja
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zwykłe pszenne bułeczki

    Zwykłe pszenne bułeczki

    2 godz 5 min Średni
  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu