Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku. Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie
118 min
Krok 1
3 min
Do miski przesiać obie mąki.
Krok 2
5 min
Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
Krok 3
5 min
Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
Krok 4
5 min
Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
Krok 5
40 min
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
Krok 6
10 min
Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
Krok 7
5 min
Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
20 min
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 9
5 min
Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
Krok 10
20 min
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Krok 1
z
10
Do miski przesiać obie mąki.
Krok 2
z
10
Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
Krok 3
z
10
Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
Krok 4
z
10
Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
Krok 5
z
10
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
Krok 6
z
10
Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
Krok 7
z
10
Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
z
10
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 9
z
10
Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
Krok 10
z
10
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0