Bułki żytnie z ziarnami
118min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.98 g
Węglowodany
65.88 g
Tłuszcze
4.27 g
Wartość energetyczna
327.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
118 min
Krok 1
3 min
Do miski przesiać obie mąki.
Krok 2
5 min
Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
Krok 3
5 min
Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
Krok 4
5 min
Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
Krok 5
40 min
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
Krok 6
10 min
Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
Krok 7
5 min
Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
20 min
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 9
5 min
Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
Krok 10
20 min
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku.
Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.
Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.
Komentarze 0