Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułki żytnie z ziarnami

0
118 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka żytnia
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka
Oliwa z oliwek
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Miód
50 g
Drożdże
250 g
Woda
1 trochę
Pestki słonecznika
2 łyżek
Otręby pszenne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
4.27 g
Węglowodany
65.88 g
Wartość energetyczna
327.51 kcal
Białko
10.98 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

118 min
Krok 1
3 min
Do miski przesiać obie mąki.
Krok 2
5 min
Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.
Krok 3
5 min
Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.
Krok 4
5 min
Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.
Krok 5
40 min
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.
Krok 6
10 min
Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.
Krok 7
5 min
Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 8
20 min
Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 9
5 min
Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.
Krok 10
20 min
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.
Bułki żytnie z ziarnami

Krok 1 z 10

Do miski przesiać obie mąki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 2 z 10

Drożdże wymieszać z niewielka ilością wody, dodać miód i oliwę.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 3 z 10

Rozczyn wlać do mąki, dodać pozostałą wodę,wymieszać, dodać sól.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 4 z 10

Przy pomocy miksera wyrobić ciasto.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 5 z 10

Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 6 z 10

Ciasto przełożyć na omączony blat, podzielić na 6 części i uformować bułeczki.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 7 z 10

Spód każdej bułki obtoczyć w otrębach, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 8 z 10

Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 9 z 10

Kiedy bułki podwoją swoją objętość wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać ziarnami/ można zrobić nacięcie/.

Bułki żytnie z ziarnami

Krok 10 z 10

Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Bułki żytnie z ziarnami są puszyste i pachnące, a dodatek ziaren słonecznika, lnu i dyni nadaje im ciekawego posmaku.
Mąka żytnia sprawia natomiast, że bułki żytnie z ziarnami są nieco cięższe i ciemniejsze niż pszenne, ale nie mniej pyszne! Rumiane bułeczki zajadaj na śniadanie z ulubionymi dodatkami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika