Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

(0)
2 godz 10 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5  szklanka
Cukier puder
4  g
Drożdże
160  ml
Mleko
3 
Jajko
50  g
Masło
0.33  łyżeczka
Sól
300  g
Marmolada pomarańczowa
trochę
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.2 g
Węglowodany
66.59 g
Tłuszcze
6.98 g
Wartość energetyczna
347.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jak wiadomo, samodzielnie przygotowane łakocie są najsmaczniejsze. Nie inaczej jest w przypadku słodkich bułeczek z marmoladą. Pamiętajcie żeby dodać cukier waniliowy WINIARY, który dzięki swoim właściwościom nada bułeczkom pięknego zapachu i wzbogaci ich smak. Dzięki temu na samą myśl cieknie ślinka!

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    15 min
    Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.
  • Krok 3

    5 min
    Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.
  • Krok 4

    5 min
    Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.
  • Krok 5

    1 min
    Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Krok 1 z 5

Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Krok 2 z 5

Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Krok 3 z 5

Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Krok 4 z 5

Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Krok 5 z 5

Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką

    2 godz 18 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    47 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z owocami

    3 godz 15 min Łatwy
  • Pszenne bułeczki z żółtym serem

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu