Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Słodkie bułeczki z marmoladą

0
130 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżeczek
50 porcji
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Cukier puder
4 porcji
Wyciąg z ekstraktu drożdżowego
160 ml
Mleko
3 
Jajko
5 porcji
Masło
0.3 łyżeczka
Sól
30 porcji
Marmolada pomarańczowa
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
15 min
Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.
Krok 3
5 min
Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.
Krok 4
5 min
Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.
Krok 5
1 min
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Słodkie bułeczki z marmoladą

Krok 1 z 5

Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Słodkie bułeczki z marmoladą

Krok 2 z 5

Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.

Słodkie bułeczki z marmoladą

Krok 3 z 5

Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.

Słodkie bułeczki z marmoladą

Krok 4 z 5

Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.

Słodkie bułeczki z marmoladą

Krok 5 z 5

Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.

Jak wiadomo, samodzielnie przygotowane łakocie są najsmaczniejsze. Nie inaczej jest w przypadku słodkich bułeczek z marmoladą. Pamiętajcie żeby dodać cukier waniliowy WINIARY, który dzięki swoim właściwościom nada bułeczkom pięknego zapachu i wzbogaci ich smak. Dzięki temu na samą myśl cieknie ślinka!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika