Słodkie bułeczki z marmoladą
130min
Łatwy
2 łyżeczek
50 porcji
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.5 szklanka
Cukier puder
4 porcji
Drożdże
160 ml
Mleko
3
Jajko
5 porcji
Masło
0.3 łyżeczka
Sól
30 porcji
Marmolada pomarańczowa
1 trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
130 min
Krok 1
15 min
Pokruszone drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć folią i odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pozostałą mąkę, 2 jajka, cukier waniliowy, cukier puder, sól, pozostałe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozciągnąć i wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady.
Krok 3
5 min
Zawinąć brzegi do środka i dokładnie zalepić, formując bułeczki.
Krok 4
5 min
Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać perlistym cukrem.
Krok 5
1 min
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Jak wiadomo, samodzielnie przygotowane łakocie są najsmaczniejsze. Nie inaczej jest w przypadku słodkich bułeczek z marmoladą. Pamiętajcie żeby dodać cukier waniliowy WINIARY, który dzięki swoim właściwościom nada bułeczkom pięknego zapachu i wzbogaci ich smak. Dzięki temu na samą myśl cieknie ślinka!
Komentarze 0