Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowa granola

Domowa granola

(0)
51min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Płatki owsiane lub inne ulubione
100  g
Pestki słonecznika
100  g
Pestki dyni
50  g
Wiórki kokosowe
trochę
Cynamon
1  szczypta
Sól
4  łyżek
Miód lub cukier
1 
Jabłka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.02 g
Węglowodany
23.01 g
Tłuszcze
22.99 g
Wartość energetyczna
302.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Granola jest przedstawiana w mediach jako zdrowa przekąska lub pomysł na śniadanie. Na rynku znajdują się mieszanki płatków pod tą nazwą, jednak nie zawsze są one tak pełnowartościowe i pożywne, jak się tego spodziewamy. Robiąc granolę własnoręcznie, w domu mamy pewność, co znajduje się w potrawie i jak duże są to ilości składników odżywczych. Na przykład, domowa granola często zawiera o wiele mniej cukru, niż granola kupowana w mieszance. Jeśli zależy nam nie tylko na fit sylwetce, ale również na kontroli ilości cukrów czy węglowodanów, domowa granola fit będzie idealnym wyborem na śniadanie czy pełnowartościową przekąskę.

Aby zrobić własną granolę, potrzebna jest garść dowolnych płatków owsianych (choć możesz wykorzystać również jęczmienne, gryczane etc.), dowolnych orzechów i ziaren (np. słonecznika, dyni). Dzięki różnym dodatkom granola będzie smaczniejsza i ciekawsza — możesz użyć np. wiórków kokosowych, owoców. Słodki smak osiągniesz dzięki dodatkowi brązowego cukru, ksylitolu lub miodu. Najlepsze w domowej granoli jest jednak to, że to ty kontrolujesz ilość i jakość składników, a więc masz pełną kontrolę nad kalorycznością i składnikami odżywczymi w posiłku.

Jak zrobić domową granolę? Sprawdź nasz przepis poniżej lub przepis w formie listy krok po kroku. Poniżej przeczytasz, jak powstaje domowa granola z miodem wedle przepisu WINIARY.

Wsyp do miseczki płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika, wiórki kokosowe. Dobrze wymieszaj składniki, po czym dodaj do nich nieco miodu i jedno jabłko (pokrojone w kostkę, cienkie plastry lub starte a tarce o grubych oczkach). Jeśli chcesz, zamiast miodu użyj cukru. Dodaj przyprawy — szczyptę soli, cynamon albo przyprawę do szarlotki. Zagnieć dokładnie masę, aby płatki, ziarna i owoce były dokładnie razem zmieszane. Następnie przygotuj granolę do pieczenia. Weź blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozłóż dokładnie masę na blaszce, po czym wstaw ją do piekarnika. W piekarniku rozgrzanym do ok. 170 - 180 stopni piecz granolę przez pół godziny, aż będzie apetycznie krucha i chrupka. Uwaga, w trakcie pieczenia należy przemieszać granolę kilka razy, aby się nie przypaliła. Tak przygotowaną granolę można jeść z mlekiem, jogurtem greckim, jogurtem naturalnym, rodzynkami i owocami. Granolą można również posypać świeżą sałatkę owocową. Gotowe!

Tak upieczoną domową granolę można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do trzech tygodni. Sprawdź inne pomysły WINIARY na przepis na domową granolę, takie jak zimowa granola do zupy mlecznej czy chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto. Smacznego!

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj miód i jabłko. Całość zagnieć dokładnie ręką, aby płyn oblepił płatki i ziarna.
  • Krok 2

    3 min
    Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż masę na blasze.
  • Krok 3

    40 min
    Piekarnik rozgrzej do 170°-180°C i wstaw granolę na około 30 minut.
  • Krok 4

    2 min
    W trakcie pieczenia granolę przemieszaj 3-4 razy, aby się nie przypaliła.
  • Krok 5

    1 min
    Gotową granolę możesz jeść z jogurtem. Warto połączyć ją z świeżym bananem, brzoskwiniami czy jabłkiem.
Domowa granola

Krok 1 z 5

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj miód i jabłko. Całość zagnieć dokładnie ręką, aby płyn oblepił płatki i ziarna.

Domowa granola

Krok 2 z 5

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż masę na blasze.

Domowa granola

Krok 3 z 5

Piekarnik rozgrzej do 170°-180°C i wstaw granolę na około 30 minut.

Domowa granola

Krok 4 z 5

W trakcie pieczenia granolę przemieszaj 3-4 razy, aby się nie przypaliła.

Domowa granola

Krok 5 z 5

Gotową granolę możesz jeść z jogurtem. Warto połączyć ją z świeżym bananem, brzoskwiniami czy jabłkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Muffinki z borówkami

    Muffinki z borówkami

    30 min Łatwy
  • Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

    1 godz 11 min Łatwy
  • Choinki piernikowe

    Choinki piernikowe

    1 godz 31 min Łatwy
  • Placek z cukinii

    Placek z cukinii

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu