Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowa granola

0
51 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Płatki owsiane
100 g
Pestki słonecznika
100 g
Pestki dyni
50 g
Wiórki kokosowe
1 trochę
Cynamon
1 szczypta
Sól
3 łyżek
Oliwa z oliwek
24 g
Cukier trzcinowy
1 
Jabłka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69.8 g
Tłuszcze
34.67 g
Białko
23.23 g
Wartość energetyczna
657.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej i jabłko. Całość zagnieć dokładnie ręką, aby płyn oblepił płatki i ziarna.
Krok 2
3 min
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż masę na blasze.
Krok 3
40 min
Piekarnik rozgrzej do 170°-180°C i wstaw granolę na około 40 minut.
Krok 4
2 min
W trakcie pieczenia granolę przemieszaj 3-4 razy, aby się nie przypaliła.
Krok 5
1 min
Gotową granolę możesz jeść z jogurtem. Warto połączyć ją z świeżym bananem, brzoskwiniami czy jabłkiem.
Domowa granola

Krok 1 z 5

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj olej i jabłko. Całość zagnieć dokładnie ręką, aby płyn oblepił płatki i ziarna.

Domowa granola

Krok 2 z 5

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż masę na blasze.

Domowa granola

Krok 3 z 5

Piekarnik rozgrzej do 170°-180°C i wstaw granolę na około 40 minut.

Domowa granola

Krok 4 z 5

W trakcie pieczenia granolę przemieszaj 3-4 razy, aby się nie przypaliła.

Domowa granola

Krok 5 z 5

Gotową granolę możesz jeść z jogurtem. Warto połączyć ją z świeżym bananem, brzoskwiniami czy jabłkiem.

Przysmak do pochrupania nie tylko na śniadanie – domowa granola. Zamiast kupować gotowe mieszanki, sami możemy zrobić kompozycję dowolnych płatków (owsianych, jęczmiennych itp.) prażoną w piekarniku z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i wiórków kokosowych z brązowym cukrem i tartym jabłkiem. Całość doprawiamy aromatycznym cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Można jeść na różne sposoby: z mlekiem, jogurtem, solo lub w sałatkach ze świeżymi owocami. Pyszności!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika