Pasztet jarski
1 godz 20 min
Łatwy
1
kostka
150
g
Marchewka
150
g
Kalafior
150
g
Fasolka szparagowa
150
g
Zielony groszek
100
ml
Mleko
100
ml
Śmietana
5
Jajko
1
łyżka
Mąka ziemniaczana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
5.53 g
Węglowodany
8.79 g
Tłuszcze
4.49 g
Wartość energetyczna
96.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Marchew oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Kalafior podziel na różyczki, a fasolkę potnij na kawałki.
Krok 3
5 min
W jednej szklance wrzącej wody rozpuść kostkę bulionową.
Krok 4
15 min
Warzywa gotuj w bulionie przez 10-15 minut.
Krok 5
3 min
Ugotowane przełóż do formy do zapiekania wyłożonej folią aluminiową.
Krok 6
5 min
Wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną, ZIARENKA SMAKU i dopraw wszystko pieprzem.
Krok 7
2 min
Taką mieszaniną zalej warzywa.
Krok 8
40 min
Formę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 40 minut.
Krok 9
1 min
Możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.
Pełen warzyw pasztet jarski na talerzu wygląda jak kolorowy obrazek. Czerwona marchewka, zielony groszek i fasolka szparagowa oraz różyczki kalafiora, zapiekane w śmietanowo-mlecznej polewie doprawionej przyprawą ZIAREKA SMAKU uniwersalne WINIARY tworzą barwną, apetyczną kompozycję. Warzywa zyskują doskonały smak dzięki temu, że podgotowujemy je najpierw w aromatycznym Bulionie warzywnym WINIARY. Podajemy na zimno, z chrupiącą bagietką oraz Sosem włoskim WINIARY lub keczupem. Plastry pasztetu możemy dekoracyjnie ułożyć na liściach sałaty i przybrać gałązkami natki.
Komentarze 0