Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet jarski

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150 g
Marchewka
150 g
Kalafior
150 g
Fasolka szparagowa
150 g
Zielony groszek
100 ml
Mleko
100 ml
Śmietana
5 
Jajko
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.53 g
Węglowodany
8.79 g
Tłuszcze
4.49 g
Wartość energetyczna
96.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Marchew oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
Krok 2
5 min
Kalafior podziel na różyczki, a fasolkę potnij na kawałki.
Krok 3
5 min
W jednej szklance wrzącej wody rozpuść kostkę bulionową.
Krok 4
15 min
Warzywa gotuj w bulionie przez 10-15 minut.
Krok 5
3 min
Ugotowane przełóż do formy do zapiekania wyłożonej folią aluminiową.
Krok 6
5 min
Wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną, ZIARENKA SMAKU i dopraw wszystko pieprzem.
Krok 7
2 min
Taką mieszaniną zalej warzywa.
Krok 8
40 min
Formę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 40 minut.
Krok 9
1 min
Możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.
Pasztet jarski

Krok 1 z 9

Marchew oczyść, umyj i pokrój w kostkę.

Pasztet jarski

Krok 2 z 9

Kalafior podziel na różyczki, a fasolkę potnij na kawałki.

Pasztet jarski

Krok 3 z 9

W jednej szklance wrzącej wody rozpuść kostkę bulionową.

Pasztet jarski

Krok 4 z 9

Warzywa gotuj w bulionie przez 10-15 minut.

Pasztet jarski

Krok 5 z 9

Ugotowane przełóż do formy do zapiekania wyłożonej folią aluminiową.

Pasztet jarski

Krok 6 z 9

Wymieszaj mleko, śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną, ZIARENKA SMAKU i dopraw wszystko pieprzem.

Pasztet jarski

Krok 7 z 9

Taką mieszaniną zalej warzywa.

Pasztet jarski

Krok 8 z 9

Formę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 40 minut.

Pasztet jarski

Krok 9 z 9

Możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.

Pełen warzyw pasztet jarski na talerzu wygląda jak kolorowy obrazek. Czerwona marchewka, zielony groszek i fasolka szparagowa oraz różyczki kalafiora, zapiekane w śmietanowo-mlecznej polewie doprawionej przyprawą ZIAREKA SMAKU uniwersalne WINIARY tworzą barwną, apetyczną kompozycję. Warzywa zyskują doskonały smak dzięki temu, że podgotowujemy je najpierw w aromatycznym Bulionie warzywnym WINIARY. Podajemy na zimno, z chrupiącą bagietką oraz Sosem włoskim WINIARY lub keczupem. Plastry pasztetu możemy dekoracyjnie ułożyć na liściach sałaty i przybrać gałązkami natki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika