Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Ciasto francuskie
15 dag
Ser żółty
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Sól
1 
Jajko
1 trochę
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
142.05 kcal
Białko
4.28 g
Tłuszcze
10.11 g
Węglowodany
8.54 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
3 min
Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
Krok 2
10 min
Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.
Krok 3
5 min
Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
Krok 4
10 min
Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
Krok 5
5 min
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
Krok 6
15 min
Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 1 z 6

Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 2 z 6

Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 3 z 6

Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 4 z 6

Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 5 z 6

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 6 z 6

Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Choć ciasto francuskie jest stosunkowo trudne do samodzielnego przygotowania, a przy tym bardzo czasochłonne, to na szczęście możemy sięgać po wygodne rozwiązanie i kupować gotowe ciasto francuskie w sklepie. Dzięki temu przygotowanie paluszków serowych z ciasta francuskiego zajmie nam niewiele czasu.

Jak zrobić paluszki serowe z ciasta francuskiego? Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi! Wystarczy wyciągnąć arkusz ciasta francuskiego z opakowania i podzielić na pół. Jedną połowę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ścieramy 150 gramów żółtego sera na tarce i połową tej ilości posypujemy połowę arkusza, z wierzchu posypujemy papryką.

Tak przygotowaną warstwę przykrywamy drugą połową ciasta i ponawiamy czynności: smarujemy jajkiem, posypujemy serem oraz papryką. Całość lekko dociskamy.

Następnie kroimy ciasto nożem na paski (około 1,5 cm szerokości). Skręcamy je lekko, łapiąc za oba końce i formując z ciasta paluchy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 14 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paluszki serowe z ciasta francuskiego gotowe! Warto chwilę odczekać po ich wyciągnięciu z piekarnika, gdyż ciasto francuskie będzie bardzo gorące i łatwo się nim poparzyć podczas jedzenia.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika