Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć ciasto francuskie jest stosunkowo trudne do samodzielnego przygotowania, a przy tym bardzo czasochłonne, to na szczęście możemy sięgać po wygodne rozwiązanie i kupować gotowe ciasto francuskie w sklepie. Dzięki temu przygotowanie paluszków serowych z ciasta francuskiego zajmie nam niewiele czasu.
Jak zrobić paluszki serowe z ciasta francuskiego? Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi! Wystarczy wyciągnąć arkusz ciasta francuskiego z opakowania i podzielić na pół. Jedną połowę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ścieramy 150 gramów żółtego sera na tarce i połową tej ilości posypujemy połowę arkusza, z wierzchu posypujemy papryką.
Tak przygotowaną warstwę przykrywamy drugą połową ciasta i ponawiamy czynności: smarujemy jajkiem, posypujemy serem oraz papryką. Całość lekko dociskamy.
Następnie kroimy ciasto nożem na paski (około 1,5 cm szerokości). Skręcamy je lekko, łapiąc za oba końce i formując z ciasta paluchy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 14 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paluszki serowe z ciasta francuskiego gotowe! Warto chwilę odczekać po ich wyciągnięciu z piekarnika, gdyż ciasto francuskie będzie bardzo gorące i łatwo się nim poparzyć podczas jedzenia.
Przygotowanie
48 min
Krok 1
3 min
Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
Krok 2
10 min
Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.
Krok 3
5 min
Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
Krok 4
10 min
Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
Krok 5
5 min
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
Krok 6
15 min
Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 1
z
6
Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
Krok 2
z
6
Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.
Krok 3
z
6
Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
Krok 4
z
6
Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
Krok 5
z
6
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
Krok 6
z
6
Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
V
Vanessa
Okej
Winiary
Expert
Vanessa, mamy nadzieję, że spróbujesz :)
M
Mirek
ciasto francuskie przygotowuje się bardzo szybko i tanio a kupowane z nie wiadomo jakimi olejami to dla blondynek i leniwców leworęcznych co to nie umieją piec, gotować i smażyć!!!
Winiary
Expert
Mirku, nie każdy to potrafi - nawet cukiernicy często mówią, że przygotowanie idealnego ciasta francuskiego to zadanie dla zaawansowanych kucharzy :) Uważamy, że brak umiejętności można zastąpić w kuchni sprytem i odpowiednim sposobem :)
Komentarze 2