Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Paluszki serowe z ciasta francuskiego
Dodaj do CookBook

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

(0)
48 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest chakula
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto francuskie
15  dag
Ser żółty
trochę
Papryka ostra
trochę
Sól
1 
Jajko
trochę
Słodka papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.5 g
Wartość energetyczna
142 kcal
Tłuszcze
10.1 g
Białko
4.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć ciasto francuskie jest stosunkowo trudne do samodzielnego przygotowania, a przy tym bardzo czasochłonne, to na szczęście możemy sięgać po wygodne rozwiązanie i kupować gotowe ciasto francuskie w sklepie. Dzięki temu przygotowanie paluszków serowych z ciasta francuskiego zajmie nam niewiele czasu.

Jak zrobić paluszki serowe z ciasta francuskiego? Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi! Wystarczy wyciągnąć arkusz ciasta francuskiego z opakowania i podzielić na pół. Jedną połowę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ścieramy 150 gramów żółtego sera na tarce i połową tej ilości posypujemy połowę arkusza, z wierzchu posypujemy papryką.

Tak przygotowaną warstwę przykrywamy drugą połową ciasta i ponawiamy czynności: smarujemy jajkiem, posypujemy serem oraz papryką. Całość lekko dociskamy.

Następnie kroimy ciasto nożem na paski (około 1,5 cm szerokości). Skręcamy je lekko, łapiąc za oba końce i formując z ciasta paluchy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 14 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paluszki serowe z ciasta francuskiego gotowe! Warto chwilę odczekać po ich wyciągnięciu z piekarnika, gdyż ciasto francuskie będzie bardzo gorące i łatwo się nim poparzyć podczas jedzenia.

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
  • Krok 2

    10 min
    Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.
  • Krok 3

    5 min
    Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
  • Krok 4

    10 min
    Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
  • Krok 5

    5 min
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
  • Krok 6

    15 min
    Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 1 z 6

Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 2 z 6

Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 3 z 6

Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 4 z 6

Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 5 z 6

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 6 z 6

Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Paluszki krabowe w cieście

    Paluszki krabowe w cieście

    55 min Łatwy
  • Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

    Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

    40 min Łatwy
  • Paluszki rybne z ziemniaczanymi łódeczkami

    Paluszki rybne z ziemniaczanymi łódeczkami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu