
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak zrobić paluszki serowe z ciasta francuskiego? Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi! Wystarczy wyciągnąć arkusz ciasta francuskiego z opakowania i podzielić na pół. Jedną połowę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ścieramy 150 gramów żółtego sera na tarce i połową tej ilości posypujemy połowę arkusza, z wierzchu posypujemy papryką.
Tak przygotowaną warstwę przykrywamy drugą połową ciasta i ponawiamy czynności: smarujemy jajkiem, posypujemy serem oraz papryką. Całość lekko dociskamy.
Następnie kroimy ciasto nożem na paski (około 1,5 cm szerokości). Skręcamy je lekko, łapiąc za oba końce i formując z ciasta paluchy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 14 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paluszki serowe z ciasta francuskiego gotowe! Warto chwilę odczekać po ich wyciągnięciu z piekarnika, gdyż ciasto francuskie będzie bardzo gorące i łatwo się nim poparzyć podczas jedzenia.
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
15 minKrok 1 z 6
Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
Krok 2 z 6
Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.
Krok 3 z 6
Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
Krok 4 z 6
Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
Krok 5 z 6
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
Krok 6 z 6
Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 2