Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest chakula

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto francuskie
15  dag
Ser żółty
trochę
Papryka ostra
trochę
Sól
1 
Jajko
trochę
Słodka papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.28 g
Węglowodany
8.54 g
Tłuszcze
10.11 g
Wartość energetyczna
142.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć ciasto francuskie jest stosunkowo trudne do samodzielnego przygotowania, a przy tym bardzo czasochłonne, to na szczęście możemy sięgać po wygodne rozwiązanie i kupować gotowe ciasto francuskie w sklepie. Dzięki temu przygotowanie paluszków serowych z ciasta francuskiego zajmie nam niewiele czasu.

Jak zrobić paluszki serowe z ciasta francuskiego? Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi! Wystarczy wyciągnąć arkusz ciasta francuskiego z opakowania i podzielić na pół. Jedną połowę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ścieramy 150 gramów żółtego sera na tarce i połową tej ilości posypujemy połowę arkusza, z wierzchu posypujemy papryką.

Tak przygotowaną warstwę przykrywamy drugą połową ciasta i ponawiamy czynności: smarujemy jajkiem, posypujemy serem oraz papryką. Całość lekko dociskamy.

Następnie kroimy ciasto nożem na paski (około 1,5 cm szerokości). Skręcamy je lekko, łapiąc za oba końce i formując z ciasta paluchy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 14 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paluszki serowe z ciasta francuskiego gotowe! Warto chwilę odczekać po ich wyciągnięciu z piekarnika, gdyż ciasto francuskie będzie bardzo gorące i łatwo się nim poparzyć podczas jedzenia.

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.
  • Krok 2

    10 min
    Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.
  • Krok 3

    5 min
    Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.
  • Krok 4

    10 min
    Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".
  • Krok 5

    5 min
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.
  • Krok 6

    15 min
    Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 1 z 6

Arkusz ciasta francuskiego podzielić na połowę.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 2 z 6

Jedną część posmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera, posypać papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, żeby się do niego przykleił.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 3 z 6

Przykryć drugą częścią ciasta i znowu - posmarować jajkiem, posypać serem, doprawić papryką. Lekko przycisnąć do ciasta.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 4 z 6

Tak przygotowane ciasto pokroić nożem na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały "sprężynki".

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 5 z 6

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki, by podczas pieczenia, paluszki pozostawały na swoich miejscach.

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Krok 6 z 6

Piec ok. 13-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
V Vanessa

Okej

Winiary
Expert

Vanessa, mamy nadzieję, że spróbujesz :)

M Mirek

ciasto francuskie przygotowuje się bardzo szybko i tanio a kupowane z nie wiadomo jakimi olejami to dla blondynek i leniwców leworęcznych co to nie umieją piec, gotować i smażyć!!!

Winiary
Expert

Mirku, nie każdy to potrafi - nawet cukiernicy często mówią, że przygotowanie idealnego ciasta francuskiego to zadanie dla zaawansowanych kucharzy :) Uważamy, że brak umiejętności można zastąpić w kuchni sprytem i odpowiednim sposobem :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Rożki z ciasta francuskiego z konfiturą

    Rożki z ciasta francuskiego z konfiturą

    42 min Łatwy
  • Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

    Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu