Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi
42min
Łatwy
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 łyżeczek
1 kostka
Margaryna
0.5 szklanka
Cukier
2
Jajko
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
130 g
Mąka orkiszowa
3 szklanek
Płatki kukurydziane
1 tabliczka
Czekolada gorzka
60 g
Orzechy włoskie
10 dag
Pestki słonecznika
.
Wartości odżywcze
Białko
5.4 g
Węglowodany
26.03 g
Tłuszcze
17.61 g
Wartość energetyczna
275.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
42 min
Krok 1
5 min
Margarynę roztopić i wystudzić.
Krok 2
7 min
Jajka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia i roztopioną margarynę. Wymieszać.
Krok 3
10 min
Dodać płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik i czekoladę. Wymieszać. Mokrymi rękami uformować niewielkie kulki i spłaszczyć.
Krok 4
20 min
Ciasteczka układać na natłuszczonej blaszce i piec około 20 minut w temperaturze180 stopni.
Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi to przekąska, którą śmiało możemy podać wszystkim gościom. Najlepiej smakuje z herbatą lub kawą, ale samodzielnie również uraczy nasze podniebienie. Ten nieoczywisty przepis stanie się stałym bywalcem w Waszej kuchni. Smacznego!
Komentarze 0