Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż z jabłkami i cynamonem

1
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Izqa1306

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Ryż
1  kg
2  łyżeczek
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.13 g
Węglowodany
53.7 g
Tłuszcze
0.46 g
Wartość energetyczna
226.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
15 min
Ryż gotujemy na mleku (tyle mleka co ryżu).
Krok 2
5 min
Połowę ugotowanego ryżu wysypujemy do naczynia żaroodpornego, na ryż kładziemy połowę posiekanych jabłek, 1 łyżeczkę cynamonu, 2 warstwa ryżu i jabłka znowu posypane cynamonem.
Krok 3
25 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na okolo 25 minut.
Krok 4
5 min
W tym czasie ryż wypije resztę mleka, a jabłka zmiekną!
Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 1 z 4

Ryż gotujemy na mleku (tyle mleka co ryżu).

Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 2 z 4

Połowę ugotowanego ryżu wysypujemy do naczynia żaroodpornego, na ryż kładziemy połowę posiekanych jabłek, 1 łyżeczkę cynamonu, 2 warstwa ryżu i jabłka znowu posypane cynamonem.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 3 z 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na okolo 25 minut.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 4 z 4

W tym czasie ryż wypije resztę mleka, a jabłka zmiekną!

Ryż z jabłkami i cynamonem to prawdziwie jesienny przysmak. Składa się z kilku prostych składników i stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodkich przekąsek. Nuta cynamonu nadaje deserowi korzennego aromatu, a połączenie jabłek i ryżu gotowanego na mleku pomaga wydobyć ich smaki. Warto wiedzieć, jak zrobić ryż jabłkami także z innych powodów. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek jedzenia.

Ten przepis na ryż z jabłkami jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie więcej niż godzinę. Zacznij od ugotowania ryżu na mleku. Użyj mleka i ryżu w takich samych proporcjach. Kiedy ryż się ugotuje, połowę z niego przesyp do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połowę posiekanych wcześniej jabłek.

Posyp całość łyżeczką cynamonu i ułóż kolejną warstwę ryżu oraz jabłek, znów posyp cynamonem. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut w 150 stopniach. Zapiekanie spowoduje, że ryż wchłonie resztę mleka, a jabłka staną się przyjemnie mięciutkie.

Ryż na mleku to przysmak, który możesz przygotować na drugie śniadanie lub na słodką, ale lekką kolację. Sprawdzi się też jako deser, przekąska lub smaczny podwieczorek nie tylko dla dzieciaków! Niektórzy cenią ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem jako sposób na lekkostrawny obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Danie dodatkowe
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
3.1g / 5%
Węglowodany
53.7g / 93%
Tłuszcze
0.5g / 1%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Joanna
.

Mleka trzeba niemal 2 razy wiecej, a jabłka lepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach - bo były twarde

Winiary
.
Expert

Jak najbardziej zachęcamy do korygowania przepisów pod swoje upodobania. :-)

Pokaż więcej komentarzy