Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryż z jabłkami, cynamonem i budyniem to prawdziwie jesienny przysmak. Składa się z kilku prostych składników i stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodkich przekąsek. Nuta cynamonu nadaje deserowi korzennego aromatu, a połączenie jabłek i ryżu gotowanego na mleku pomaga wydobyć ich smaki. Warto wiedzieć, jak zrobić ryż jabłkami także z innych powodów. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek jedzenia.
Ten przepis na ryż z jabłkami jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie więcej niż godzinę. Zacznij od ugotowania ryżu na mleku. Kiedy ryż się ugotuje, dodaj do niego budyń WINIARY, a następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka z cynamonem.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut w 160 stopniach. Zapiekanie spowoduje, że ryż wchłonie resztę mleka, a jabłka staną się przyjemnie mięciutkie i delikatnie skarmelizowane.
Ryż na mleku to przysmak, który możesz przygotować na drugie śniadanie lub na słodką, albo lekką kolację. Sprawdzi się też jako deser, przekąska lub smaczny podwieczorek nie tylko dla dzieciaków! Niektórzy cenią ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem jako sposób na lekkostrawny obiad.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Ryż ugotuj na 400 ml mleka.
Budyń WINIARY wymieszaj ze 100 ml zimnego mleka, a następnie wymieszaj z ugotowany gorącym ryżem.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cynamonem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na spód wyłóż ryż, a na wierzch wysyp jabłka z cynamonem. Całość opcjonalnie posyp bakaliami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok 25 min.
Ewa