Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż z jabłkami i cynamonem

1
50 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Ryż
1 kg
Jabłka
2 łyżeczek
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
226.14 kcal
Węglowodany
53.7 g
Białko
3.13 g
Tłuszcze
0.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
15 min
Ryż gotujemy na mleku (tyle mleka co ryżu).
Krok 2
5 min
Połowę ugotowanego ryżu wysypujemy do naczynia żaroodpornego, na ryż kładziemy połowę posiekanych jabłek, 1 łyżeczkę cynamonu, 2 warstwa ryżu i jabłka znowu posypane cynamonem.
Krok 3
25 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na okolo 25 minut.
Krok 4
5 min
W tym czasie ryż wypije resztę mleka, a jabłka zmiekną!
Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 1 z 4

Ryż gotujemy na mleku (tyle mleka co ryżu).

Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 2 z 4

Połowę ugotowanego ryżu wysypujemy do naczynia żaroodpornego, na ryż kładziemy połowę posiekanych jabłek, 1 łyżeczkę cynamonu, 2 warstwa ryżu i jabłka znowu posypane cynamonem.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 3 z 4

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na okolo 25 minut.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Krok 4 z 4

W tym czasie ryż wypije resztę mleka, a jabłka zmiekną!

Ryż z jabłkami i cynamonem to prawdziwie jesienny przysmak. Składa się z kilku prostych składników i stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodkich przekąsek. Nuta cynamonu nadaje deserowi korzennego aromatu, a połączenie jabłek i ryżu gotowanego na mleku pomaga wydobyć ich smaki. Warto wiedzieć, jak zrobić ryż jabłkami także z innych powodów. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek jedzenia.

Ten przepis na ryż z jabłkami jest bardzo prosty, a jego wykonanie nie zajmie więcej niż godzinę. Zacznij od ugotowania ryżu na mleku. Użyj mleka i ryżu w takich samych proporcjach. Kiedy ryż się ugotuje, połowę z niego przesyp do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż połowę posiekanych wcześniej jabłek.

Posyp całość łyżeczką cynamonu i ułóż kolejną warstwę ryżu oraz jabłek, znów posyp cynamonem. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut w 150 stopniach. Zapiekanie spowoduje, że ryż wchłonie resztę mleka, a jabłka staną się przyjemnie mięciutkie.

Ryż na mleku to przysmak, który możesz przygotować na drugie śniadanie lub na słodką, ale lekką kolację. Sprawdzi się też jako deser, przekąska lub smaczny podwieczorek nie tylko dla dzieciaków! Niektórzy cenią ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem jako sposób na lekkostrawny obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika