Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drożdżówki z serem i kruszonką
Dodaj do CookBook

Drożdżówki z serem i kruszonką

(0)
1 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szklanka
Mleko
30  g
Drożdże
2  płaskich łyżek
Cukier
1 
Żółtko
1 
Jajko
0.25  szklanka
Kwaśna śmietana
0.25  łyżeczka
Sól
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
20  g
Owoce kandyzowane
3  łyżek
Rodzynki
300  g
Twaróg półtłusty
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1  łyżka
Rodzynki
1  łyżka
Kandyzowana skórka pomarańczowa
1  łyżka
Żurawina, suszona, słodzona
3  łyżek
Cukier puder
10  kropli
Aromat pomarańczowy
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1  szklanka
Mąka pszenna
100  g
Masło
100  g
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
64.9 g
Wartość energetyczna
368.5 kcal
Tłuszcze
8.1 g
Białko
12.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drożdżówka z serem i kruszonką to deser dzieciństwa dla wielu z nas. Teraz możecie wykonać je samodzielnie! To genialny przysmak, który świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo przekąska między posiłkami. Dzieciaki będą się zajadać! Smacznego!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.
  • Krok 3

    5 min
    Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.
  • Krok 4

    10 min
    Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
  • Krok 5

    5 min
    Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.
  • Krok 6

    5 min
    Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Krok 7

    1 min
    Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 1 z 7

Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 2 z 7

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 3 z 7

Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 4 z 7

Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 5 z 7

Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 6 z 7

Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 7 z 7

Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Drożdżówki z jabłkiem

    Drożdżówki z jabłkiem

    3 godz 25 min Trudny
  • Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    2 godz 44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu