Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdżówka z serem i kruszonką to deser dzieciństwa dla wielu z nas. Teraz możecie wykonać je samodzielnie! To genialny przysmak, który świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo przekąska między posiłkami. Dzieciaki będą się zajadać! Smacznego!
Przygotowanie
100 min
Krok 1
15 min
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.
Krok 4
10 min
Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
Krok 5
5 min
Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.
Krok 6
5 min
Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
Krok 7
1 min
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Krok 1
z
7
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
z
7
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3
z
7
Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.
Krok 4
z
7
Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
Krok 5
z
7
Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.
Krok 6
z
7
Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
Krok 7
z
7
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0