Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżówki z serem i kruszonką

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
1 szklanka
Mleko
3 porcji
Wyciąg z ekstraktu drożdżowego
2 płaskich łyżek
Cukier
1 
Żółtko
1 
Jajko
0.25 szklanka
Kwaśna śmietana
0.25 łyżeczka
Sól
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
50 porcji
Mąka pszenna pełnoziarnista
20 g
Owoce kandyzowane
3 płaskich łyżek
Rodzynki
30 porcji
Twaróg półtłusty
1 Płaska łyżka
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1 Płaska łyżka
Rodzynki
1 Płaska łyżka
Kandyzowana skórka pomarańczowa
1 Płaska łyżka
Żurawina, suszona, słodzona
3 płaskich łyżek
Cukier puder
0.5 łyżeczka
Napoje, mix napojów, OWSA QUAKER, GATORADE, aromat pomarańczowy, proszek
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 szklanka
Mąka pszenna
10 porcji
Masło
10 porcji
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
15 min
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
10 min
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 3
5 min
Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.
Krok 4
10 min
Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
Krok 5
5 min
Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.
Krok 6
5 min
Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
Krok 7
1 min
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 1 z 7

Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 2 z 7

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 3 z 7

Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 4 z 7

Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 5 z 7

Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 6 z 7

Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.

Drożdżówki z serem i kruszonką

Krok 7 z 7

Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Drożdżówka z serem i kruszonką to deser dzieciństwa dla wielu z nas. Teraz możecie wykonać je samodzielnie! To genialny przysmak, który świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo przekąska między posiłkami. Dzieciaki będą się zajadać! Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika