Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

(9)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

26 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
40  g
Drożdże
4  łyżek
Cukier
100  g
Masło
0.5  szklanka
Mleko
2 
Jajko
1 
Żółtko
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Masło
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3  szklanek
Mleko
100  g
Rodzynki
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.44 g
Węglowodany
21.86 g
Tłuszcze
5.77 g
Wartość energetyczna
162.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Puszyste drożdżówki z budyniem - idealne na domowy podwieczorek. Drożdżowe ciasto pachnie lekko wanilią, a nadzienie ze śmietankowego Budyniu z rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przed upieczeniem możemy w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę wiśniowych lub truskawkowych konfitur. A gotowe drożdżówki smarujemy cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę przesiej do miski.
  • Krok 2

    2 min
    W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Krok 3

    5 min
    W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbij jajka i żółtko. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.
  • Krok 4

    5 min
    Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na ok. 20-30 minut)
  • Krok 5

    10 min
    Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.
  • Krok 6

    5 min
    Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
  • Krok 7

    10 min
    Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
  • Krok 8

    5 min
    Gdy ciasto powiększy swoją objętość podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.
  • Krok 9

    5 min
    Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
  • Krok 10

    20 min
    Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.
  • Krok 11

    2 min
    Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.
Drożdżówki z budyniem

Krok 1 z 11

Mąkę przesiej do miski.

Drożdżówki z budyniem

Krok 2 z 11

W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Drożdżówki z budyniem

Krok 3 z 11

W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbij jajka i żółtko. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.

Drożdżówki z budyniem

Krok 4 z 11

Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na ok. 20-30 minut)

Drożdżówki z budyniem

Krok 5 z 11

Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.

Drożdżówki z budyniem

Krok 6 z 11

Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.

Drożdżówki z budyniem

Krok 7 z 11

Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.

Drożdżówki z budyniem

Krok 8 z 11

Gdy ciasto powiększy swoją objętość podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.

Drożdżówki z budyniem

Krok 9 z 11

Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Drożdżówki z budyniem

Krok 10 z 11

Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.

Drożdżówki z budyniem

Krok 11 z 11

Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Grill
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Pączki z budyniem

    Pączki z budyniem

    1 godz 54 min Łatwy
  • Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

    Rogaliki drożdżowe z czekoladowym budyniem i pomarańczowym lukrem

    2 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu