Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżówki z budyniem

0
72 min
Łatwy

Składniki

-
26 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
40 g
Drożdże
4 łyżek
Cukier
100 g
Masło
0.5 szklanka
Mleko
2 
Jajko
1 
Żółtko
1 szczypta
Sól
1 łyżka
Masło
3 szklanek
Mleko
100 g
Rodzynki
1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
5.77 g
Węglowodany
21.86 g
Wartość energetyczna
162.31 kcal
Białko
4.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
2 min
W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 3
5 min
W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbij jajka i żółtko. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.
Krok 4
5 min
Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na ok. 20-30 minut)
Krok 5
10 min
Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.
Krok 6
5 min
Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
Krok 7
10 min
Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
Krok 8
5 min
Gdy ciasto powiększy swoją objętość podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.
Krok 9
5 min
Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 10
20 min
Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.
Krok 11
2 min
Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.
Drożdżówki z budyniem

Krok 1 z 11

Mąkę przesiej do miski.

Drożdżówki z budyniem

Krok 2 z 11

W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Drożdżówki z budyniem

Krok 3 z 11

W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbij jajka i żółtko. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.

Drożdżówki z budyniem

Krok 4 z 11

Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na ok. 20-30 minut)

Drożdżówki z budyniem

Krok 5 z 11

Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.

Drożdżówki z budyniem

Krok 6 z 11

Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.

Drożdżówki z budyniem

Krok 7 z 11

Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.

Drożdżówki z budyniem

Krok 8 z 11

Gdy ciasto powiększy swoją objętość podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.

Drożdżówki z budyniem

Krok 9 z 11

Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Drożdżówki z budyniem

Krok 10 z 11

Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.

Drożdżówki z budyniem

Krok 11 z 11

Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Puszyste drożdżówki z budyniem - idealne na domowy podwieczorek. Drożdżowe ciasto pachnie lekko wanilią, a nadzienie ze śmietankowego Budyniu z rodzynkami dosłownie rozpływa się w ustach! Przed upieczeniem możemy w środek każdej bułeczki włożyć łyżeczkę wiśniowych lub truskawkowych konfitur. A gotowe drożdżówki smarujemy cytrynowym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika