Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej do miski.
W mleku rozprowadź drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W mące zrób dołek pośrodku, wlej wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbij jajka i żółtko. Wsyp resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wyrób ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odchodziło od ręki lub łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (na ok. 20-30 minut)
Budynie (proszek) rozprowadź w 1 szklance zimnego mleka, pozostałe 2 szklanki mleka zagotuj.
Do gotującego mleka wlej rozprowadzony proszek, dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 0,5 minuty cały czas mieszając.
Ostudź, a jak budyń będzie zimny, dodaj rodzynki.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość podziel je na dwie równe części, wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na 2 prostokąty (20 x 30 cm), posmaruj budyniem i zwiń od krótszego boku w roladę.
Tak powstałe 2 rolady pokrój na plastry 2 cm, ułóż na wysmarowanej masłem blasze, pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor około 20 minut.
Podawaj polukrowane lub posypane cukrem pudrem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0