Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową
Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową
Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową
Dodaj do CookBook

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

(0)
2 godz 44 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
8  g
Drożdże suszone
4  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
100  g
Masło
250  ml
Napój roślinny
1 
Jajko
10 
Daktyle
1  szklanka
Jagody / borówki / jeżyny Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Kakao
trochę
Mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
83.3 g
Wartość energetyczna
498.5 kcal
Tłuszcze
15.7 g
Białko
13.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Słodkie i delikatne drożdżówki z pastą daktylowo-owocową świetnie nadają się na deser do kawy oraz na szybką przekąskę. Sprawdź nasz przepis i poczęstuj najbliższych pysznymi wypiekami.

Przygotowanie

164 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
  • Krok 2

    5 min
    Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.
  • Krok 3

    120 min
    Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  • Krok 4

    6 min
    W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    5 min
    Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.
  • Krok 6

    25 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.
  • PORADY

    1 min
    Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.
Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 2 z 7

Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 3 z 7

Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 4 z 7

W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 5 z 7

Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 6 z 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

PORADY z 7

Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Drożdżówki z serem i kruszonką

    Drożdżówki z serem i kruszonką

    1 godz 40 min Średni
  • Drożdżówki z jabłkiem

    Drożdżówki z jabłkiem

    3 godz 25 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu