Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

(0)
2 godz 44 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 sztuk
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Mąka pszenna
8  g
Drożdże suszone
4  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Sól
100  g
Masło
250  ml
Napój roślinny
1 
Jajko
10 
Daktyle
1  szklanka
Jagody / borówki / jeżyny Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Kakao
trochę
Mak

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.41 g
Węglowodany
83.29 g
Tłuszcze
15.7 g
Wartość energetyczna
498.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

164 min
Krok 1
2 min
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Krok 2
5 min
Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.
Krok 3
120 min
Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Krok 4
6 min
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.
Krok 6
25 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.
PORADY
1 min
Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.
Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 2 z 7

Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 3 z 7

Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 4 z 7

W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 5 z 7

Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

Krok 6 z 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.

Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

PORADY z 7

Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.

Słodkie i delikatne drożdżówki z pastą daktylowo-owocową świetnie nadają się na deser do kawy oraz na szybką przekąskę. Sprawdź nasz przepis i poczęstuj najbliższych pysznymi wypiekami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha