Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodkie i delikatne drożdżówki z pastą daktylowo-owocową świetnie nadają się na deser do kawy oraz na szybką przekąskę. Sprawdź nasz przepis i poczęstuj najbliższych pysznymi wypiekami.
Przygotowanie
164 min
Krok 1
2 min
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Krok 2
5 min
Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.
Krok 3
120 min
Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Krok 4
6 min
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.
Krok 6
25 min
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.
PORADY
1 min
Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.
Krok 1
z
7
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Krok 2
z
7
Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.
Krok 3
z
7
Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Krok 4
z
7
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
z
7
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.
Krok 6
z
7
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.
PORADY
z
7
Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0