Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

(1)
2 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista lub zwykła
1 
Jajko
100  g
Masło
1  szklanka
Mleko krowie lub roślinne (np. owsiane lub migdałowe)
0.33  szklanka
Cukier
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Drożdże suszone
100  g
Masło
1  szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista lub zwykła
0.5  szklanka
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.76 g
Węglowodany
80.34 g
Tłuszcze
24.32 g
Wartość energetyczna
570.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Spróbuj również wersji naszych drożdżówek z jabłkiem oraz z solonym karmelem

Przygotowanie

142 min
  • Krok 1

    5 min
    Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    2 min
    Na końcu dodaj masło.
  • Krok 4

    40 min
    Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Krok 5

    60 min
    Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstaw do wyrośnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Krok 7

    5 min
    Po wyrośnięciu w każdym ciastku robimy wgłębienie, do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.
  • Krok 8

    20 min
    Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.
Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 1 z 8

Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 2 z 8

Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 3 z 8

Na końcu dodaj masło.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 4 z 8

Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 5 z 8

Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstaw do wyrośnięcia.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 6 z 8

Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 7 z 8

Po wyrośnięciu w każdym ciastku robimy wgłębienie, do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.

Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

Krok 8 z 8

Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    Cynamonki (bułeczki cynamonowe)

    3 godz 5 min
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    2 godz 44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu