Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

0
201 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Mąka pszenna
1 
Jajko
100 g
Masło
1 szklanka
Mleko
0.33 szklanka
Cukier
2 łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
Drożdże suszone
100 g
Cukier
1 łyżka
Masło
100 ml
Śmietanka 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
510.88 kcal
Białko
12.3 g
Węglowodany
72.15 g
Tłuszcze
21.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

201 min
Krok 1
5 min
Na patelni rozpuszczamy cukier, uważając aby się nie przypalił. Kiedy karmel będzie złoty i płynny dodajmy masło i mieszamy.
Krok 2
3 min
Następnie dolewamy śmietankę i gotujemy aż wszystko się razem połączy i zgęstnieje.
Krok 3
1 min
Na koniec całość doprawiamy solą morską.
Krok 4
40 min
Robimy ciasto podstawowe a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.
Krok 5
2 min
Ciasto smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Krok 6
10 min
Ciasto dokładnie rolujemy i kroimy na porcje.
Krok 7
120 min
Rollsy przekładamy do formy nasmarowanej tłuszem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 8
20 min
Bułeczki pieczemy ok. 20 min. w 180°C. Po upieczeniu – jeszcze ciepłe polewamy słonym karmelem.
Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 1 z 8

Na patelni rozpuszczamy cukier, uważając aby się nie przypalił. Kiedy karmel będzie złoty i płynny dodajmy masło i mieszamy.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 2 z 8

Następnie dolewamy śmietankę i gotujemy aż wszystko się razem połączy i zgęstnieje.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 3 z 8

Na koniec całość doprawiamy solą morską.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 4 z 8

Robimy ciasto podstawowe a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 5 z 8

Ciasto smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 6 z 8

Ciasto dokładnie rolujemy i kroimy na porcje.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 7 z 8

Rollsy przekładamy do formy nasmarowanej tłuszem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Salty Rolls czyli bułeczki drożdżowe z solonym karmelem

Krok 8 z 8

Składniki: Cukier, Masło, Śmietanka 30%

Bułeczki pieczemy ok. 20 min. w 180°C. Po upieczeniu – jeszcze ciepłe polewamy słonym karmelem.

Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z solonym karmelem. Przepis na ciasto na pyszne bułeczki znajdziecie również na naszej stronie. Nie zapomnijcie spróbować również wersji naszych drożdżówek z budyniem i kruszonką oraz z jabłkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika