Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

(1)
3 godz
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mąka pszenna
10  g
Drożdże suszone
60  g
Cukier
100  ml
Napój roślinny
3 
Jajka
100  g
Masło
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
5 
Śliwki
2  łyżek
Cynamon
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.54 g
Węglowodany
83.71 g
Tłuszcze
27.88 g
Wartość energetyczna
646.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lato powoli się kończy. Na pocieszenie upieczemy przepyszne bułeczki drożdżowe, puszyste i soczyście owocowe - palce lizać. Skorzystajmy z tego, że trwa sezon na śliwki. Ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy. Mirabelki, węgierki, renklody, wszystkie pasują do domowych wypieków. Są słodkie, pachną latem i można je kupić od lokalnych dostawców. Jeśli masz ich zapas - przechowuj je w woreczku, w szufladzie lodówki. Dzięki temu się nie popsują. Żeby były smaczniejsze, drożdżówki podkręcimy nutą cynamonu. Dodatkowo, dzięki użyciu Majonezu Dekoracyjnego Winiary do przygotowania ciasta, nasze bułeczki zachowają świeżość na dłużej. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w leniwe popołudnie pod kocem.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.
  • Krok 2

    10 min
    Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.
  • Krok 3

    3 min
    Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
  • Krok 5

    120 min
    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Krok 6

    10 min
    Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.
  • Krok 7

    25 min
    Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 2 z 7

Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 3 z 7

Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 4 z 7

Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 5 z 7

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 6 z 7

Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 7 z 7

Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
j jarek

co to jest napój roślinny bo nie mam pojęcia

Winiary
Expert

Jarku, napój roślinny to np. napój owsiany lub migdałowy ("mleko" owsiane), do nabycia w większych supermarketach. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Mini burgery z domowymi bułkami

    Mini burgery z domowymi bułkami

    2 godz 30 min Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    Drożdżówki z pastą daktylowo-owocową

    2 godz 44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu