Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lato powoli się kończy. Na pocieszenie upieczemy przepyszne bułeczki drożdżowe, puszyste i soczyście owocowe - palce lizać. Skorzystajmy z tego, że trwa sezon na śliwki. Ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy. Mirabelki, węgierki, renklody, wszystkie pasują do domowych wypieków. Są słodkie, pachną latem i można je kupić od lokalnych dostawców. Jeśli masz ich zapas - przechowuj je w woreczku, w szufladzie lodówki. Dzięki temu się nie popsują. Żeby były smaczniejsze, drożdżówki podkręcimy nutą cynamonu. Dodatkowo, dzięki użyciu Majonezu Dekoracyjnego Winiary do przygotowania ciasta, nasze bułeczki zachowają świeżość na dłużej. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w leniwe popołudnie pod kocem.
Przygotowanie
180 min
Krok 1
2 min
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.
Krok 2
10 min
Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.
Krok 3
3 min
Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.
Krok 4
10 min
Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
Krok 5
120 min
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 6
10 min
Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki.
TIP:
Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.
Krok 7
25 min
Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.
Krok 1
z
7
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.
Krok 2
z
7
Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.
Krok 3
z
7
Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.
Krok 4
z
7
Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
Krok 5
z
7
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 6
z
7
Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki.
TIP:
Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.
Krok 7
z
7
Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
j
jarek
co to jest napój roślinny bo nie mam pojęcia
Winiary
Expert
Jarku, napój roślinny to np. napój owsiany lub migdałowy ("mleko" owsiane), do nabycia w większych supermarketach. Pozdrawiamy!
Komentarze 1