Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

(1)
3 godz
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mąka pszenna
10  g
Drożdże suszone
60  g
Cukier
100  ml
Napój roślinny
3 
Jajka
100  g
Masło
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
5 
Śliwki
2  łyżek
Cynamon
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
83.7 g
Wartość energetyczna
646.9 kcal
Tłuszcze
27.9 g
Białko
16.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lato powoli się kończy. Na pocieszenie upieczemy przepyszne bułeczki drożdżowe, puszyste i soczyście owocowe - palce lizać. Skorzystajmy z tego, że trwa sezon na śliwki. Ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy. Mirabelki, węgierki, renklody, wszystkie pasują do domowych wypieków. Są słodkie, pachną latem i można je kupić od lokalnych dostawców. Jeśli masz ich zapas - przechowuj je w woreczku, w szufladzie lodówki. Dzięki temu się nie popsują. Żeby były smaczniejsze, drożdżówki podkręcimy nutą cynamonu. Dodatkowo, dzięki użyciu Majonezu Dekoracyjnego Winiary do przygotowania ciasta, nasze bułeczki zachowają świeżość na dłużej. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w leniwe popołudnie pod kocem.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.
  • Krok 2

    10 min
    Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.
  • Krok 3

    3 min
    Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
  • Krok 5

    120 min
    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Krok 6

    10 min
    Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.
  • Krok 7

    25 min
    Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 2 z 7

Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 3 z 7

Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 4 z 7

Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 5 z 7

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 6 z 7

Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 7 z 7

Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Drożdżówki z serem i kruszonką

    Drożdżówki z serem i kruszonką

    1 godz 40 min Średni
  • Drożdżówki z jabłkiem

    Drożdżówki z jabłkiem

    3 godz 25 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu