Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

2
3 godz
Łatwy
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 sztuk
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mąka pszenna
10  g
Drożdże suszone
60  g
Cukier
100  ml
Napój roślinny
3 
Jajka
100  g
Masło
5 
Śliwki
2  łyżek
Cynamon
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.54 g
Węglowodany
83.71 g
Tłuszcze
27.88 g
Wartość energetyczna
646.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
2 min
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.
Krok 2
10 min
Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.
Krok 3
3 min
Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.
Krok 4
10 min
Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
Krok 5
120 min
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 6
10 min
Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.
Krok 7
25 min
Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 1 z 7

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 2 z 7

Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 3 z 7

Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 4 z 7

Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 5 z 7

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 6 z 7

Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Krok 7 z 7

Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.

Lato powoli się kończy. Na pocieszenie upieczemy przepyszne bułeczki drożdżowe, puszyste i soczyście owocowe - palce lizać. Skorzystajmy z tego, że trwa sezon na śliwki. Ich różnorodność przyprawia o zawrót głowy. Mirabelki, węgierki, renklody, wszystkie pasują do domowych wypieków. Są słodkie, pachną latem i można je kupić od lokalnych dostawców. Jeśli masz ich zapas - przechowuj je w woreczku, w szufladzie lodówki. Dzięki temu się nie popsują. Żeby były smaczniejsze, drożdżówki podkręcimy nutą cynamonu. Dodatkowo, dzięki użyciu Majonezu Dekoracyjnego Winiary do przygotowania ciasta, nasze bułeczki zachowają świeżość na dłużej. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w leniwe popołudnie pod kocem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)
Tak, polecam!

Robi bobi (niezweryfikowany) wt., 09/21/2021 - 16:18 CEST Tak, polecam!
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 09/15/2021 - 14:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha