Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
2 godz 3 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.2 g
Węglowodany
31.61 g
Tłuszcze
21.69 g
Wartość energetyczna
341.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
10 min
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
Krok 2
10 min
Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
Krok 4
10 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
Krok 6
60 min
Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
Krok 7
5 min
Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
Krok 8
5 min
Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 9
3 min
Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.
Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.
Komentarze 0