Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

0
2 godz 3 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Por
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
0.7  l
Wywar drobiowy
0.25  szklanka
Białe wino
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
200  g
Śmietana słodka
3  łyżek
Masło klarowane
8 
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1 
Liść laurowy
1  gałązka
Tymianek
trochę
Szczypiorek do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.2 g
Węglowodany
31.61 g
Tłuszcze
21.69 g
Wartość energetyczna
341.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
10 min
Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
Krok 2
10 min
Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
Krok 4
10 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
Krok 6
60 min
Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
Krok 7
5 min
Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
Krok 8
5 min
Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 9
3 min
Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 1 z 9

Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 2 z 9

Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 3 z 9

Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 4 z 9

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 5 z 9

Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 6 z 9

Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 7 z 9

Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 8 z 9

Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 9 z 9

Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.

Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha