Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Dodaj do CookBook

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  kg
Żeberka ekstra
400  g
Kiszona kapusta
1 
Marchewka
1 
Cebula
2  łyżek
Mąka
2  łyżek
Masło klarowane
trochę
Natka pietruszki
4 
Ziemniaki
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszony majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33 g
Wartość energetyczna
452.1 kcal
Tłuszcze
16.4 g
Białko
42.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą to klasyka polskiej kuchni. Zupa jest bardzo treściwa, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na kapuśniak zawsze wybieram dobrej jakości kiszoną kapustę, może być z marchewką, wówczas nie dodaję do zupy marchewki świeżej.

Tradycyjny kapuśniak powinien być gotowany na żeberkach, z których później obieramy mięso i dodajemy do zupy na talerzach. Apetycznym dodatkiem są delikatnie podsmażone kawałki swojskiej kiełbasy.

Do kapuśniaku dodałam tradycyjną zasmażkę, która nie tylko zagęściła zupę, ale też wzbogaciła jej smak. Oczywiście jeśli uważacie, że zasmażka w tak treściwej zupie to aż nadto, można jej nie dodawać. Kapuśniak będzie pyszny także bez niej.

Kapuśniak podawany jest z ziemniakami. Mogą być tradycyjnie ugotowane w zupie lub osobno, a potem utłuczone i podane z podsmażoną cebulką.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.
  • Krok 2

    20 min
    Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.
  • Krok 5

    5 min
    Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.
  • Krok 7

    12 min
    W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.
  • Krok 8

    4 min
    Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.
  • Krok 9

    3 min
    Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 1 z 9

Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 2 z 9

Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 3 z 9

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 4 z 9

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 5 z 9

Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 6 z 9

Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 7 z 9

W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 8 z 9

Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 9 z 9

Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z prażokami

    Kapuśniak z prażokami

    1 godz 31 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

    39 min Łatwy
  • Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

    43 min Łatwy
  • Kapuśniak na golonce z kaszą

    Kapuśniak na golonce z kaszą

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu