Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  kg
Żeberka ekstra
400  g
Kiszona kapusta
1 
Marchewka
1 
Cebula
2  łyżek
Mąka
2  łyżek
Masło klarowane
trochę
Natka pietruszki
4 
Ziemniaki
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszony majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
42.36 g
Węglowodany
33.01 g
Tłuszcze
16.43 g
Wartość energetyczna
452.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą to klasyka polskiej kuchni. Zupa jest bardzo treściwa, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na kapuśniak zawsze wybieram dobrej jakości kiszoną kapustę, może być z marchewką, wówczas nie dodaję do zupy marchewki świeżej.

Tradycyjny kapuśniak powinien być gotowany na żeberkach, z których później obieramy mięso i dodajemy do zupy na talerzach. Apetycznym dodatkiem są delikatnie podsmażone kawałki swojskiej kiełbasy.

Do kapuśniaku dodałam tradycyjną zasmażkę, która nie tylko zagęściła zupę, ale też wzbogaciła jej smak. Oczywiście jeśli uważacie, że zasmażka w tak treściwej zupie to aż nadto, można jej nie dodawać. Kapuśniak będzie pyszny także bez niej.

Kapuśniak podawany jest z ziemniakami. Mogą być tradycyjnie ugotowane w zupie lub osobno, a potem utłuczone i podane z podsmażoną cebulką.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    60 min
    Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.
  • Krok 2

    20 min
    Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.
  • Krok 3

    25 min
    Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.
  • Krok 5

    5 min
    Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.
  • Krok 6

    3 min
    Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.
  • Krok 7

    12 min
    W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.
  • Krok 8

    4 min
    Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.
  • Krok 9

    3 min
    Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 1 z 9

Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 2 z 9

Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 3 z 9

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 4 z 9

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 5 z 9

Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 6 z 9

Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 7 z 9

W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 8 z 9

Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 9 z 9

Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Kapustnica – słowacki kapuśniak

    Kapustnica – słowacki kapuśniak

    2 godz 16 min Łatwy
  • Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    Tradycyjny kapuśniak myśliwski z jałowcem i grzybami

    3 godz 31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu