Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Ziemniaki
2 
Marchewka
200 g
Szczaw
2 
Jajko
150 g
Ocet
5 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 łyżek
Śmietana 36%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.38 g
Tłuszcze
41.03 g
Węglowodany
50.6 g
Wartość energetyczna
679.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
Krok 2
20 min
Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
Krok 3
5 min
Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
Krok 4
15 min
Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
Krok 5
2 min
Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
Krok 6
2 min
Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
30 min
Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
Krok 9
2 min
Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
Krok 10
5 min
Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.
Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 1 z 10

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 2 z 10

Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 3 z 10

Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 4 z 10

Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 5 z 10

Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 6 z 10

Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 7 z 10

Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 8 z 10

Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 9 z 10

Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.

Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce

Krok 10 z 10

Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.

Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką. Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Możesz jednak uzupełnić zupę o dodatek z jajek gotowanych na twardo lub w koszulkach. Tę pożywną zupę przygotujesz dość szybko, nawet jeśli nie uważasz się za sprawnego kucharza.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika