Klasyczna szczawiowa z jajkiem na twardo lub w koszulce
87min
Łatwy
1 kostka
5
Ziemniaki
2
Marchewka
200 g
Szczaw
2
Jajko
150 g
Ocet
5 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 łyżek
Śmietana 36%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
25.49 g
Węglowodany
48.82 g
Tłuszcze
38.65 g
Wartość energetyczna
649.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
Krok 2
20 min
Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
Krok 3
5 min
Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
Krok 4
15 min
Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
Krok 5
2 min
Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
Krok 6
2 min
Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
30 min
Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
Krok 8
1 min
Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
Krok 9
2 min
Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
Krok 10
5 min
Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.
Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką. Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Możesz jednak uzupełnić zupę o dodatek z jajek gotowanych na twardo lub w koszulkach. Tę pożywną zupę przygotujesz dość szybko, nawet jeśli nie uważasz się za sprawnego kucharza.
Komentarze 0