Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mango lassi

0
8min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Dojrzałe mango
400  ml
Jogurt naturalny
100  ml
Zimna woda
3  łyżek
Sok z cytryny
1  szczypta
Kardamon
1  łyżka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.99 g
Węglowodany
39.22 g
Tłuszcze
7.56 g
Wartość energetyczna
243.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

8 min
Krok 1
3 min
Mango myjemy, obieramy ze skórki. Odkrawamy cały miąższ, jak najbliżej pestki.
Krok 2
1 min
Miąższ przekładamy do kielicha blendera, dodajemy jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny oraz szczyptę kardamonu.
Krok 3
2 min
Miksujemy wszystkie składniki, do otrzymania gładkiej konsystencji.
Krok 4
1 min
Jeśli napój okaże się mało słodki, dodajemy łyżkę cukru.
Krok 5
1 min
Mango lassi podajemy schłodzone.
Mango lassi

Krok 1 z 5

Mango myjemy, obieramy ze skórki. Odkrawamy cały miąższ, jak najbliżej pestki.

Mango lassi

Krok 2 z 5

Miąższ przekładamy do kielicha blendera, dodajemy jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny oraz szczyptę kardamonu.

Mango lassi

Krok 3 z 5

Miksujemy wszystkie składniki, do otrzymania gładkiej konsystencji.

Mango lassi

Krok 4 z 5

Jeśli napój okaże się mało słodki, dodajemy łyżkę cukru.

Mango lassi

Krok 5 z 5

Mango lassi podajemy schłodzone.

Mango lassi, czyli napój wywodzący się z kuchni indyjskiej, przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego lub mleka, owocu mango, wody oraz odrobiny soku z cytryny, z dodatkiem kardamonu. Połączenie składników w mango lassi to naturalna słodycz, która jednocześnie idealnie gasi pragnienie w upalne dni. Mango lassi doskonale komponuje się z curry – równoważy ostrość potrawy i właśnie dlatego często serwowany jest właśnie z tym daniem. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego egzotycznego napoju, najwyższa pora! Wszystkie składniki na mango lassi zmiksujecie w mig.

Jeszcze więcej przepisów z kuchni indyjskiej znajdziesz tutaj:

Zobacz też jak jedna z nas bawiła się na warsztatach kuchni indyjskiej!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika