Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z mango to kulinarna podróż w tropiki. Już po jednym kęsie poczujesz się jak na egzotycznych wakacjach pod palmami. W przypadku tego ciasta króluje smak mango – pozostałe składniki uzupełniają ten domowy wypiek i odpowiadają za jego konsystencję. Jeśli masz ochotę przygotować to ciasto, to przepis w sam raz na co dzień i na specjalne okazje.
Ciasto z mango – przepis dla początkujących i zaawansowanych cukierników
Lubisz piec i szukasz przepisu na kolejne domowe wypieki? Mamy coś dla Ciebie. Co powiesz na proste ciasto z mango? Taki deser nie jest trudny do przygotowania i świetnie sprawdzi się, gdy masz chęć na coś słodkiego, zwłaszcza gdy lubisz smak egzotycznych owoców. Puszyste ciasto w połączeniu z delikatnym, charakterystycznym smakiem egzotycznego mango to doskonały duet. Po upieczeniu możesz udekorować ciasto np. domowym lukrem, polewą czekoladową (z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady) lub oprószyć je delikatnie cukrem pudrem. Każda z tych wersji ciasta z mango zyska swoich zwolenników. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik 220°C (góra-dół). Obierz mango, usuń pestkę, a miąższ pokrój w kostkę.
Jajka rozbij do dużej miski i ubij mikserem jak białka.
Do jajek wlej delikatnie mleko skondensowane, proszek do pieczenia wymieszaj z mąką i delikatnie połącz z poprzednią mieszanką.
Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę mango. Rozpuść masło, posmaruj nim formę do ciasta i wypełnij ją masą.
Wstaw do piekarnika i w połowie pieczenia przykryj formę, aby nie przypalić wierzchu ciasta.