Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Włoskie lody kawowe na patyku
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Włoskie lody kawowe na patyku

(0)
3 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  szklanek
NESCAFÉ Classic Kawa rozpuszczalna
4  łyżek
Cukier trzcinowy
4  łyżek
Śmietanka 30%
4 
Skórka z cytryny
2  łyżek
Amaretto
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.69 g
Węglowodany
22.06 g
Tłuszcze
7.58 g
Wartość energetyczna
157.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak pyszne lody, a do tego takie, które przygotujesz samodzielnie! Włoskie lody kawowe na patyku to smakołyk, który składa się z mocnego, aromatycznego espresso, gęstej śmietanki i odrobiny startej skórki cytrynowej. Lody kawowe są bardzo proste do przygotowania, musisz tylko mieć specjalne foremki do lodów na patyku.

Przygotowanie

201 min
  • Krok 1

    20 min
    Cukier rozpuść w ciepłym espresso. Dodaj skórki z cytryny i odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.
  • Krok 2

    180 min
    Po tym czasie wyjmij skórki, kawę wymieszaj ze śmietanką i wlej do specjalnych foremek do lodów na patyku. Włóż do zamrażalnika na min 3 godz.
  • Krok 3

    1 min
    Jeśli nie tolerujesz laktozy, zamiast śmietanki możesz użyć mleko kokosowe lub inny napój roślinny. Wtedy zamiast cytryny użyj limonki. Słodzić możesz również np. miodem, czy syropem klonowym. Dla fajnego twistu proponuje polać gotowe lody gorącą gorzką czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi :)
Włoskie lody kawowe na patyku

Krok 1 z 3

Cukier rozpuść w ciepłym espresso. Dodaj skórki z cytryny i odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.

Włoskie lody kawowe na patyku

Krok 2 z 3

Po tym czasie wyjmij skórki, kawę wymieszaj ze śmietanką i wlej do specjalnych foremek do lodów na patyku. Włóż do zamrażalnika na min 3 godz.

Włoskie lody kawowe na patyku

Krok 3 z 3

Jeśli nie tolerujesz laktozy, zamiast śmietanki możesz użyć mleko kokosowe lub inny napój roślinny. Wtedy zamiast cytryny użyj limonki. Słodzić możesz również np. miodem, czy syropem klonowym. Dla fajnego twistu proponuje polać gotowe lody gorącą gorzką czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy
  • Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba

    Ciasto marchewkowe z wypiekacza do chleba

    2 godz 18 min Łatwy
  • Langosz przepis podstawowy

    Langosz przepis podstawowy

    1 godz 20 min Łatwy
  • Dorsz duszony w warzywnym sosie

    Dorsz duszony w warzywnym sosie

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu