Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Włoskie lody kawowe na patyku

0
201 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 szklanek
Espresso
4 łyżek
Cukier trzcinowy
4 łyżek
Śmietanka 30%
4 
Skórka z cytryny
2 łyżek
Amaretto

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
1.69 g
Węglowodany
22.06 g
Tłuszcze
7.58 g
Wartość energetyczna
157.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

201 min
Krok 1
20 min
Cukier rozpuść w ciepłym espresso. Dodaj skórki z cytryny i odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.
Krok 2
180 min
Po tym czasie wyjmij skórki, kawę wymieszaj ze śmietanką i wlej do specjalnych foremek do lodów na patyku. Włóż do zamrażalnika na min 3 godz.
Krok 3
1 min
Jeśli nie tolerujesz laktozy, zamiast śmietanki możesz użyć mleko kokosowe lub inny napój roślinny. Wtedy zamiast cytryny użyj limonki. Słodzić możesz również np. miodem, czy syropem klonowym. Dla fajnego twistu proponuje polać gotowe lody gorącą gorzką czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi :)
Włoskie lody kawowe na patyku

Krok 1 z 3

Cukier rozpuść w ciepłym espresso. Dodaj skórki z cytryny i odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.

Włoskie lody kawowe na patyku

Krok 2 z 3

Po tym czasie wyjmij skórki, kawę wymieszaj ze śmietanką i wlej do specjalnych foremek do lodów na patyku. Włóż do zamrażalnika na min 3 godz.

Włoskie lody kawowe na patyku

Krok 3 z 3

Jeśli nie tolerujesz laktozy, zamiast śmietanki możesz użyć mleko kokosowe lub inny napój roślinny. Wtedy zamiast cytryny użyj limonki. Słodzić możesz również np. miodem, czy syropem klonowym. Dla fajnego twistu proponuje polać gotowe lody gorącą gorzką czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi :)

Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak pyszne lody, a do tego takie, które przygotujesz samodzielnie! Włoskie lody kawowe na patyku to smakołyk, który składa się z mocnego, aromatycznego espresso, gęstej śmietanki i odrobiny startej skórki cytrynowej. Lody kawowe są bardzo proste do przygotowania, musisz tylko mieć specjalne foremki do lodów na patyku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika