Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak pyszne lody, a do tego takie, które przygotujesz samodzielnie! Włoskie lody kawowe na patyku to smakołyk, który składa się z mocnego, aromatycznego espresso, gęstej śmietanki i odrobiny startej skórki cytrynowej. Lody kawowe są bardzo proste do przygotowania, musisz tylko mieć specjalne foremki do lodów na patyku.
Przygotowanie
201 min
Krok 1
20 min
Cukier rozpuść w ciepłym espresso. Dodaj skórki z cytryny i odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.
Krok 2
180 min
Po tym czasie wyjmij skórki, kawę wymieszaj ze śmietanką i wlej do specjalnych foremek do lodów na patyku. Włóż do zamrażalnika na min 3 godz.
Krok 3
1 min
Jeśli nie tolerujesz laktozy, zamiast śmietanki możesz użyć mleko kokosowe lub inny napój roślinny. Wtedy zamiast cytryny użyj limonki. Słodzić możesz również np. miodem, czy syropem klonowym. Dla fajnego twistu proponuje polać gotowe lody gorącą gorzką czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi :)
Krok 1
z
3
Cukier rozpuść w ciepłym espresso. Dodaj skórki z cytryny i odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.
Krok 2
z
3
Po tym czasie wyjmij skórki, kawę wymieszaj ze śmietanką i wlej do specjalnych foremek do lodów na patyku. Włóż do zamrażalnika na min 3 godz.
Krok 3
z
3
Jeśli nie tolerujesz laktozy, zamiast śmietanki możesz użyć mleko kokosowe lub inny napój roślinny. Wtedy zamiast cytryny użyj limonki. Słodzić możesz również np. miodem, czy syropem klonowym. Dla fajnego twistu proponuje polać gotowe lody gorącą gorzką czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi :)
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0