Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rurki z kremem

Rurki z kremem

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest halina070177

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Mąka
2 
Jajko
250  g
Margaryna
1  szklanka
Śmietana
trochę
Sól
2  opakowań
Bita śmietana śnieżka Zobacz naszą wskazówkę
1  opakowanie
Galaretka cytrynowy smak WINIARY
1.75  szklanek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.44 g
Węglowodany
66.12 g
Tłuszcze
14.48 g
Wartość energetyczna
479.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wśród kultowych propozycji deserów znajdują się znane i lubiane rurki z kremem. To słodycz o wielu obliczach, ponieważ łączy w sobie chrupiące ciasto, słodki krem z dodatkiem galaretki cytrynowej, który tworzy unikalną kompozycję smakową. Zróżnicowany smak sprawia, że jest to doskonała propozycja deseru dla wielu osób, a wśród nich są nawet te, które nie przepadają za słodkimi specjałami. Rurki z nadzieniem kremowym kojarzą się z wybornym rarytasem, a niektórym ze smakiem znanym z dzieciństwa, do którego chcą chętnie wrócić. Można go jednak łatwo przywołać w każdej kuchni. Wszystko dzięki prostemu i szybkiemu przepisowi od WINIARY! Wystarczy zaledwie kilka składników, trochę czasu i uważne odtwarzanie przepisu krok po kroku.

Rurki z kremem - przepis
Tak zróżnicowany smak możesz osiągnąć w swojej kuchni w niecałe 2 godziny. Najbardziej skomplikowaną i czasochłonną częścią przepisu, która wzbudza obawy wśród wielu jest ciasto na rurki z kremem. Wbrew pozorom to nic trudnego, a powstaje ono przede wszystkim ze składników, które większość ma w kuchni zawsze pod ręką, czyli: mąki, margaryny, śmietany, soli.
Kolejne kroki są proste do wykonania, ponieważ wystarczy rozwałkować, pokroić ciasto i uformować z niego rurki. Przygotowanie pysznego kremu, które będzie nadzieniem do rurek to kwestia około 20 minut. Następnie wystarczy schłodzić deser i gotowe! Efektem jest pyszne chrupiące ciasto nadzieniem kremowych, które dzięki dodanej galaretce ma bardziej owocowy, a tym samym orzeźwiający smak. To sprawia, że deser nie wydaje się taki słodki, a tym samym ciężkostrawny. Zaletą jest również to, że rurki można łatwo porcjować.

Prawdziwa poezja smaku
Nie tylko od święta, ale i na co dzień jako deser można serwować rurki z kremem. Przepis jest łatwy i szybki do zrobienia. A z czasem, podobnie jak z innymi daniami kulinarnymi można dojść do niezwykłej wprawy. Wszystkie desery z kremem urzekają swoim delikatnym smakiem. Nadzienie, które łączy w sobie różne składniki jest alternatywą dla śmietanowych deserów. Rurki urzekają wiele osób swoją formą, ponieważ ciasto równoważy smak kremowego nadzienia. Wiele osób odnajduje dziecięcą radość w jedzeniu rurek kremowych palcami. Z powodzeniem można je również serwować na większym półmisku. Rurki z nadzieniem kremowym to idealny deser po obiedzie lub jako potrawa serwowana o dowolnej porze dnia, świetnie smakują z kawą lub herbatą, więc mogą być również miłym słodkim przerywnikiem w ciągu dnia.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    20 min
    CIASTO: Z mąki, margaryny (zimnej), śmietany, soli, 1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
  • Krok 2

    15 min
    Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki (foremki) lekko posmarować olejem - tylko za pierwszym razem.
  • Krok 3

    15 min
    Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem.
  • Krok 4

    25 min
    Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące, dlatego można pomóc sobie nożem.
  • Krok 5

    5 min
    KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.
  • Krok 6

    10 min
    Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.
  • Krok 7

    10 min
    Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki, aby były pionowo - wtedy krem ładnie wpłynie do końca.
  • Krok 8

    10 min
    Schłodzić w lodówce.
Rurki z kremem

Krok 1 z 8

CIASTO: Z mąki, margaryny (zimnej), śmietany, soli, 1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Rurki z kremem

Krok 2 z 8

Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki (foremki) lekko posmarować olejem - tylko za pierwszym razem.

Rurki z kremem

Krok 3 z 8

Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem.

Rurki z kremem

Krok 4 z 8

Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące, dlatego można pomóc sobie nożem.

Rurki z kremem

Krok 5 z 8

KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.

Rurki z kremem

Krok 6 z 8

Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.

Rurki z kremem

Krok 7 z 8

Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki, aby były pionowo - wtedy krem ładnie wpłynie do końca.

Rurki z kremem

Krok 8 z 8

Schłodzić w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnia regionalna
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

    Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

    1 godz 50 min Łatwy
  • Babeczki z kremem waniliowym i owocami

    Babeczki z kremem waniliowym i owocami

    1 godz 5 min Łatwy
  • Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

    Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

    2 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu