Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rurki z kremem

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kg
Mąka
2 
Jajko
250 g
Margaryna
1 szklanka
Śmietana
1 trochę
Sól
2 paczek
Śmietana, bita, polewy śmietankowe, ciśnieniowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
20 min
CIASTO: Z mąki,margaryny (zimnej), śmietany,soli,1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok godzinę do lodówki.
Krok 2
15 min
Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki ( foremki ) lekko posmarować olejem-tylko za pierwszym razem.
Krok 3
15 min
Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem (zdj 2 ).
Krok 4
25 min
Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i odrazu z foremek. Foremki będą gorące to można pomóc sobie nożem (zdj 3 ).
Krok 5
5 min
KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej ( przed pieczeniem rurek ) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 6
10 min
Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.
Krok 7
10 min
Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki aby były pionowo- wtedy krem ładnie wpłynie do końca (zdj 5).
Krok 8
10 min
Schłodzić w lodówce. Rurki można napełniać też ubitą na sztywno 30 % śmietaną lub kremem budyniowym.
Rurki z kremem

Krok 1 z 8

CIASTO: Z mąki,margaryny (zimnej), śmietany,soli,1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok godzinę do lodówki.

Rurki z kremem

Krok 2 z 8

Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki ( foremki ) lekko posmarować olejem-tylko za pierwszym razem.

Rurki z kremem

Krok 3 z 8

Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem (zdj 2 ).

Rurki z kremem

Krok 4 z 8

Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i odrazu z foremek. Foremki będą gorące to można pomóc sobie nożem (zdj 3 ).

Rurki z kremem

Krok 5 z 8

KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej ( przed pieczeniem rurek ) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.

Rurki z kremem

Krok 6 z 8

Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.

Rurki z kremem

Krok 7 z 8

Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki aby były pionowo- wtedy krem ładnie wpłynie do końca (zdj 5).

Rurki z kremem

Krok 8 z 8

Schłodzić w lodówce. Rurki można napełniać też ubitą na sztywno 30 % śmietaną lub kremem budyniowym.

Rurki z kremem to doskonały deser, który większość z nas pamięta jeszcze z lat dzieciństwa. Słodki krem z dodatkiem galaretki cytrynowej i chrupiące ciasto z pewnością zasmakują każdemu, kto tylko spróbuje tego wspaniałego połączenia. Sprawdź nasz przepis na rurki z kremem i odtwórz we własnej kuchni ulubiony smak z dzieciństwa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika