Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rurki z kremem to doskonały deser, który większość z nas pamięta jeszcze z lat dzieciństwa. Słodki krem z dodatkiem galaretki cytrynowej i chrupiące ciasto z pewnością zasmakują każdemu, kto tylko spróbuje tego wspaniałego połączenia. Sprawdź nasz przepis na rurki z kremem i odtwórz we własnej kuchni ulubiony smak z dzieciństwa!
Przygotowanie
110 min
Krok 1
20 min
CIASTO: Z mąki, margaryny (zimnej), śmietany, soli, 1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Krok 2
15 min
Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki (foremki) lekko posmarować olejem - tylko za pierwszym razem.
Krok 3
15 min
Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem.
Krok 4
25 min
Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące, dlatego można pomóc sobie nożem.
Krok 5
5 min
KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 6
10 min
Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.
Krok 7
10 min
Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki, aby były pionowo - wtedy krem ładnie wpłynie do końca.
Krok 8
10 min
Schłodzić w lodówce.
Krok 1
z
8
CIASTO: Z mąki, margaryny (zimnej), śmietany, soli, 1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Krok 2
z
8
Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki (foremki) lekko posmarować olejem - tylko za pierwszym razem.
Krok 3
z
8
Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem.
Krok 4
z
8
Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i od razu z foremek. Foremki będą gorące, dlatego można pomóc sobie nożem.
Krok 5
z
8
KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej (przed pieczeniem rurek) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 6
z
8
Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.
Krok 7
z
8
Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki, aby były pionowo - wtedy krem ładnie wpłynie do końca.
Krok 8
z
8
Schłodzić w lodówce.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0