Rurki z kremem
110min
Łatwy
0.5 kg
Mąka
2
Jajko
250 g
Margaryna
1 szklanka
Śmietana
1 trochę
Sól
2 opakowań
Śmietana, bita, polewy śmietankowe, ciśnieniowe
1 opakowanie
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
110 min
Krok 1
20 min
CIASTO: Z mąki,margaryny (zimnej), śmietany,soli,1 jajka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę i włożyć na ok godzinę do lodówki.
Krok 2
15 min
Następnie część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm i pociąć na paseczki o szerokości ok 2-3 cm. Rurki ( foremki ) lekko posmarować olejem-tylko za pierwszym razem.
Krok 3
15 min
Paseczki nawijać na foremki zaczynając od wąskiej strony. Każdą rurkę do połowy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem, układać na natłuszczonej blaszce stroną nie posmarowaną jajkiem (zdj 2 ).
Krok 4
25 min
Piec w temp. 180 st C ok 20-25 minut (aż się zarumienią). Po upieczeniu ściągać z blaszki i odrazu z foremek. Foremki będą gorące to można pomóc sobie nożem (zdj 3 ).
Krok 5
5 min
KREM: Galaretkę rozpuścić wcześniej ( przed pieczeniem rurek ) w 1 szkl wody. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 6
10 min
Śnieżki ubić na sztywno w 1 i 3/4 szkl mleka. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę. Ubijać jeszcze ok 2 minuty.
Krok 7
10 min
Następnie krem nałożyć do szprycy lub woreczka z małym otworem i napełniać rurki. Ja swoje rurki wcześniej włożyłam do foremki do babki aby były pionowo- wtedy krem ładnie wpłynie do końca (zdj 5).
Krok 8
10 min
Schłodzić w lodówce. Rurki można napełniać też ubitą na sztywno 30 % śmietaną lub kremem budyniowym.
Rurki z kremem to doskonały deser, który większość z nas pamięta jeszcze z lat dzieciństwa. Słodki krem z dodatkiem galaretki cytrynowej i chrupiące ciasto z pewnością zasmakują każdemu, kto tylko spróbuje tego wspaniałego połączenia. Sprawdź nasz przepis na rurki z kremem i odtwórz we własnej kuchni ulubiony smak z dzieciństwa!
Komentarze 0