Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Masa budyniowa

0
28 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
0.5 kostka
Masło
1 kubek
Cukier puder
0.5 l
Mleko 1,5%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.53 g
Wartość energetyczna
139.68 kcal
Białko
1.84 g
Tłuszcze
18.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
14 min
Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Krok 2
8 min
Tłuszcz (margarynę lub masło) dokładnie utrzeć z cukrem.
Krok 3
5 min
Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
Krok 4
1 min
Gotową masą przekładać ciasta, torty, ciasteczka...
Masa budyniowa

Krok 1 z 4

Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Masa budyniowa

Krok 2 z 4

Tłuszcz (margarynę lub masło) dokładnie utrzeć z cukrem.

Masa budyniowa

Krok 3 z 4

Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.

Masa budyniowa

Krok 4 z 4

Gotową masą przekładać ciasta, torty, ciasteczka...

Przepis na masę budyniową to coś, co warto znać – przydaje się w kuchni przy różnych okazjach. Okaże się niezastąpiona w przypadku rozmaitych deserów. Masa budyniowa do ciasta nierzadko też świetnie zastępuje ciężkie i tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Przydaje się do przekładania tortów i domowych ciast. Sprawdzi się jako element do dekoracji babeczek, ale też jako podkład dla masy cukrowej, marcepanowej czy z pianek marshmallows.

Jak zrobić masę budyniową? Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny. Na początek ugotuj na mleku Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY. Skorzystaj z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Utrzyj tłuszcz z cukrem. Możesz do tego wykorzystać margarynę do wypieków lub tradycyjne masło, które nada masie nieco bardziej kremowego smaku. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj aż do zużycia całego budyniu. W ten sposób powinien powstać dość gęsty, ale gładki krem.

Gotową masę budyniową przełóż na ciasto lub tort. Możesz nią udekorować także ciasteczka lub babeczki. Możliwości wykorzystania tego przepisu na masę budyniową są nieskończone!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika