Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Masa budyniowa

Masa budyniowa

(0)
28min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
0.5  kostka
Masło
1  szklanka
Cukier puder
0.5  l
Mleko 1,5%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.84 g
Węglowodany
20.49 g
Tłuszcze
9.01 g
Wartość energetyczna
166.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na masę budyniową to coś, co warto znać – przydaje się w kuchni przy różnych okazjach. Okaże się niezastąpiona w przypadku rozmaitych deserów. Masa budyniowa do ciasta nierzadko też świetnie zastępuje ciężkie i tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Przydaje się do przekładania tortów i domowych ciast. Sprawdzi się jako element do dekoracji babeczek, ale też jako podkład dla masy cukrowej, marcepanowej czy z pianek marshmallows.

Jak zrobić masę budyniową? Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny. Na początek ugotuj na mleku Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY. Skorzystaj z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Utrzyj tłuszcz z cukrem. Możesz do tego wykorzystać margarynę do wypieków lub tradycyjne masło, które nada masie nieco bardziej kremowego smaku. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj aż do zużycia całego budyniu. W ten sposób powinien powstać dość gęsty, ale gładki krem.

Gotową masę budyniową przełóż na ciasto lub tort. Możesz nią udekorować także ciasteczka lub babeczki. Możliwości wykorzystania tego przepisu na masę budyniową są nieskończone!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    14 min
    Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
  • Krok 2

    8 min
    Tłuszcz (margarynę lub masło) dokładnie utrzeć z cukrem.
  • Krok 3

    5 min
    Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
  • Krok 4

    1 min
    Gotową masą przekładać ciasta, torty, ciasteczka...
Masa budyniowa

Krok 1 z 4

Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Masa budyniowa

Krok 2 z 4

Tłuszcz (margarynę lub masło) dokładnie utrzeć z cukrem.

Masa budyniowa

Krok 3 z 4

Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.

Masa budyniowa

Krok 4 z 4

Gotową masą przekładać ciasta, torty, ciasteczka...

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Kaska

Co znaczy kubek? 150, 250 czy może 330ml? Bezsensownie tak pisać...

Winiary
Expert

Za kubek możemy przyjąć domyślnie pojemność 250 ml, jak w przypadku szklanki. Doprecyzowaliśmy przepis. Pozdrawiamy!

T Teresa

Dziękuję bardzo na pewno wypróbuję pozdrawiam teresa z białegostoku.

Winiary
Expert

Tereso, cieszymy się, że mogliśmy się przydać :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem Russel waniliowy

    Krem Russel waniliowy

    22 min Łatwy
  • Krem z serkiem homogenizowanym

    Krem z serkiem homogenizowanym

    17 min Łatwy
  • 3 bit na biszkopcie - bez pieczenia

    3 bit na biszkopcie - bez pieczenia

    2 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto Camargo

    Ciasto Camargo

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu