Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Masa budyniowa
Dodaj do CookBook

Masa budyniowa

(1)
21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
125  g
Masło
120  g
Cukier puder
375  ml
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.9 g
Wartość energetyczna
159.9 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
1.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masa budyniowa - zapisz przepis!

Przepis na masę budyniową to coś, co warto znać – przydaje się w kuchni przy różnych okazjach. Okaże się niezastąpiona w przypadku rozmaitych deserów. Łatwa masa budyniowa do ciasta nierzadko też świetnie zastępuje ciężkie i tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Przydaje się do przekładania tortów i domowych ciast. Sprawdzi się jako element do dekoracji babeczek, ale też jako podkład dla masy cukrowej, marcepanowej czy z pianek marshmallows. Warto opanować umiejętność przygotowywania takiej masy, ponieważ ma wiele różnych zastosowań.


Szybka masa budyniowa: przepis

Jak zrobić masę? Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny. Na początek ugotuj na mleku Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY. Skorzystaj z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.

Utrzyj tłuszcz z cukrem. Możesz do tego wykorzystać margarynę do wypieków lub tradycyjne masło, które nada masie nieco bardziej kremowego smaku. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj aż do zużycia całego budyniu. W ten sposób powinien powstać dość gęsty, ale gładki krem.

Gotową masę przełóż na ciasto lub tort. Możesz nią udekorować także ciasteczka lub babeczki. Możliwości wykorzystania tego przepisu na masę budyniową są nieskończone!


Idealna masa budyniowa, przygotowana według przepisu, nie będzie ani zbyt gęsta, ani za słodka, a nakładanie jej na ciasto powinno przychodzić bardzo prosto. Pamiętaj jednak, że gusta są różne. Jeśli preferujesz masę o innej konsystencji lub trochę innym smaku, możesz spróbować zmodyfikować przepis według swojego uznania, zmieniając proporcje mleka i cukru.


Przepis masa budyniowa - podsumowanie

Umiejętność tworzenia masy budyniowej warto opanować, ponieważ ma szerokie zastosowanie przy przygotowywaniu pysznych deserów. Sprawdza się również przy pieczeniu ciast i tortów. Jednym z najpopularniejszych ciast, którego nie przygotujesz bez odpowiedniej masy, jest karpatka. Domowy krem budyniowy to uniwersalny przepis, który warto mieć pod ręką, jeśli lubisz zachwycać gości swoimi deserami. Odpowiedni smak i konsystencja tego uniwersalnego kremu sprawią, że wszyscy będą chwalić Twoje wypieki!


Przygotowując się do wykonania tego przepisu, pamiętaj, żeby odpowiednio wcześnie wyjąć masło z lodówki. W przeciwnym razie będzie za bardzo zmrożone i za twarde, co może spowodować trudności w końcowej fazie.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    5 min
    Odlej pół szklanki mleka i rozrób w nim jedno opakowanie budyniu. Jeżeli robisz masę na więcej porcji, zwiększ proporcjonalnie ilość mleka. 2 minuty.
  • Krok 2

    5 min
    Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń z mlekiem, stale mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez pół minuty.
  • Krok 3

    5 min
    Odstaw budyń do ostygnięcia. Żeby uzyskać najlepszą konsystencję, przykryj jeszcze gorący budyń folią spożywczą, w taki sposób, żeby folia dotykała masy.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, zacznij ucierać masło z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce ostygniętego budyniu, cały czas ucierając.
  • Krok 5

    1 min
    Gotową masę wykorzystaj do przekładania, rolad, ciast, a nawet rurek z kremem.
Masa budyniowa

Krok 1 z 5

Odlej pół szklanki mleka i rozrób w nim jedno opakowanie budyniu. Jeżeli robisz masę na więcej porcji, zwiększ proporcjonalnie ilość mleka. 2 minuty.

Masa budyniowa

Krok 2 z 5

Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń z mlekiem, stale mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez pół minuty.

Masa budyniowa

Krok 3 z 5

Odstaw budyń do ostygnięcia. Żeby uzyskać najlepszą konsystencję, przykryj jeszcze gorący budyń folią spożywczą, w taki sposób, żeby folia dotykała masy.

Masa budyniowa

Krok 4 z 5

Gdy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, zacznij ucierać masło z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce ostygniętego budyniu, cały czas ucierając.

Masa budyniowa

Krok 5 z 5

Gotową masę wykorzystaj do przekładania, rolad, ciast, a nawet rurek z kremem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

5

beata

Pyszna masa ❤️❤️❤️🤗
Anonim (niezweryfikowany) 02/12/2024-10:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/10/2024-03:47 CEST
Dziękujemy za komplement. 😊
4

Kaska

Co znaczy kubek? 150, 250 czy może 330ml? Bezsensownie tak pisać...
Anonim (niezweryfikowany) 04/03/2021-03:05 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-11:19 CEST
Za kubek możemy przyjąć domyślnie pojemność 250 ml, jak w przypadku szklanki. Doprecyzowaliśmy przepis. Pozdrawiamy!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak tikka masala

    Kurczak tikka masala

    16 min Łatwy
  • Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    1 godz 15 min Łatwy
  • Ciecierzyca ze szpinakiem i batatami tikka masala

    Ciecierzyca ze szpinakiem i batatami tikka masala

    35 min Łatwy
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu