Masa budyniowa
28min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.84 g
Węglowodany
13.5 g
Tłuszcze
9.01 g
Wartość energetyczna
139.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
28 min
Krok 1
14 min
Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Krok 2
8 min
Tłuszcz (margarynę lub masło) dokładnie utrzeć z cukrem.
Krok 3
5 min
Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
Krok 4
1 min
Gotową masą przekładać ciasta, torty, ciasteczka...
Przepis na masę budyniową to coś, co warto znać – przydaje się w kuchni przy różnych okazjach. Okaże się niezastąpiona w przypadku rozmaitych deserów. Masa budyniowa do ciasta nierzadko też świetnie zastępuje ciężkie i tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Przydaje się do przekładania tortów i domowych ciast. Sprawdzi się jako element do dekoracji babeczek, ale też jako podkład dla masy cukrowej, marcepanowej czy z pianek marshmallows.
Jak zrobić masę budyniową? Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny. Na początek ugotuj na mleku Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY. Skorzystaj z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Utrzyj tłuszcz z cukrem. Możesz do tego wykorzystać margarynę do wypieków lub tradycyjne masło, które nada masie nieco bardziej kremowego smaku. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj aż do zużycia całego budyniu. W ten sposób powinien powstać dość gęsty, ale gładki krem.
Gotową masę budyniową przełóż na ciasto lub tort. Możesz nią udekorować także ciasteczka lub babeczki. Możliwości wykorzystania tego przepisu na masę budyniową są nieskończone!
Jak zrobić masę budyniową? Wbrew pozorom nie jest to trudne i wystarczy dosłownie kilka prostych składników, które na pewno masz pod ręką w swojej kuchni. Przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pół godziny. Na początek ugotuj na mleku Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY. Skorzystaj z instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia.
Utrzyj tłuszcz z cukrem. Możesz do tego wykorzystać margarynę do wypieków lub tradycyjne masło, które nada masie nieco bardziej kremowego smaku. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Ucieraj aż do zużycia całego budyniu. W ten sposób powinien powstać dość gęsty, ale gładki krem.
Gotową masę budyniową przełóż na ciasto lub tort. Możesz nią udekorować także ciasteczka lub babeczki. Możliwości wykorzystania tego przepisu na masę budyniową są nieskończone!
Komentarze 1