Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karpatka

(9)
11 godz 57 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Woda
150  g
Masło
1  szklanka
Mąka pszenna
4 
Jajko
800  ml
Mleko
2  łyżek
Mąka pszenna
200  g
Masło
120  g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.7 g
Węglowodany
31.97 g
Tłuszcze
33.84 g
Wartość energetyczna
489.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

717 min
Krok 1
10 min
Masło (150 g) i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.
Krok 2
10 min
Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Krok 3
17 min
Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
Krok 4
5 min
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (można też klasycznie wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
Krok 5
30 min
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
Krok 6
30 min
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Krok 7
10 min
Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (200 g).
Krok 8
5 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 9
600 min
Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.
Karpatka

Krok 1 z 9

Masło (150 g) i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.

Karpatka

Krok 2 z 9

Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Karpatka

Krok 3 z 9

Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.

Karpatka

Krok 4 z 9

Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (można też klasycznie wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

Karpatka

Krok 5 z 9

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).

Karpatka

Krok 6 z 9

W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.

Karpatka

Krok 7 z 9

Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (200 g).

Karpatka

Krok 8 z 9

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Karpatka

Krok 9 z 9

Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.

Pyszne ciasto z masą budyniową na poobiedni deser to jest to! Choć karpatka jest bardzo smaczna i efektowna, wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Nasz przepis na karpatkę jest prosty, a do tego nie zajmuje zbyt wiele czasu i powala efektem końcowym. Każdy z gości poprosi o dokładkę!

Ciasto na karpatkę zacznij od umieszczenia masła i wody w garnuszku - podgrzej je aż do wrzenia. Następnie wsyp mąkę, zmniejsz płomień i chwilę ucieraj zawartość garnka, aż do uzyskania gładkiej masy odchodzącej od brzegów. Zdejmij z gazu i ostudź. Po wystudzeniu wbij jajka, miksując masę dokładnie po dodaniu każdego z nich. Podziel ciasto na 2 części.

Wysmaruj blaszkę masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż na nią 1 część ciasta, wygładzając je szpatułką (powinno się kleić). Piecz w 200 stopniach przez około pół godziny, aż ciasto lekko zbrązowieje. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia! Powtórz całą operację z drugą częścią ciasta.

Ponieważ jest to ciasto z budyniem, czas pieczenia możesz wykorzystać na przygotowanie kremu. Pół szklanki mleka wymieszaj z Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, dodaj odrobinę cukru i mąkę. Resztę mleka zagotuj z masłem. Wlewaj do niego powoli rozrobiony budyń ze szklanki i gotuj, aż całość zgęstnieje.

Przestudzonym kremem przełóż oba płaty ciasta, a następnie schłodź je w lodówce (przez co najmniej kilka godzin). Przed samym podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.1 z 5
4.1111111111111
Wszystkich ocen: 9
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
99
66
00
22
00
11
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 08/27/2021 - 18:43 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 05/15/2021 - 13:59 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 02/04/2021 - 09:55 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 3 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 02/02/2021 - 10:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 12/24/2020 - 09:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 12/24/2020 - 09:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/23/2020 - 10:07 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 12/05/2020 - 17:08 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 11/21/2020 - 17:25 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha