Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karpatka
Dodaj do CookBook

Karpatka

(0)
11 godz 57 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  szklanka
Woda
150  g
Masło
1  szklanka
Mąka pszenna
4 
Jajko
800  ml
Mleko
2  łyżek
Mąka pszenna
200  g
Masło
120  g
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32 g
Wartość energetyczna
489.5 kcal
Tłuszcze
33.8 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pyszne ciasto z masą budyniową na poobiedni deser to jest to! Choć karpatka jest bardzo smaczna i efektowna, wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Nasz przepis na karpatkę jest prosty, a do tego nie zajmuje zbyt wiele czasu i powala efektem końcowym. Każdy z gości poprosi o dokładkę!

Ciasto na karpatkę zacznij od umieszczenia masła i wody w garnuszku - podgrzej je aż do wrzenia. Następnie wsyp mąkę, zmniejsz płomień i chwilę ucieraj zawartość garnka, aż do uzyskania gładkiej masy odchodzącej od brzegów. Zdejmij z gazu i ostudź. Po wystudzeniu wbij jajka, miksując masę dokładnie po dodaniu każdego z nich. Podziel ciasto na 2 części.

Wysmaruj blaszkę masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż na nią 1 część ciasta, wygładzając je szpatułką (powinno się kleić). Piecz w 200 stopniach przez około pół godziny, aż ciasto lekko zbrązowieje. Nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia! Powtórz całą operację z drugą częścią ciasta.

Ponieważ jest to ciasto z budyniem, czas pieczenia możesz wykorzystać na przygotowanie kremu. Pół szklanki mleka wymieszaj z Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, dodaj odrobinę cukru i mąkę. Resztę mleka zagotuj z masłem. Wlewaj do niego powoli rozrobiony budyń ze szklanki i gotuj, aż całość zgęstnieje.

Przestudzonym kremem przełóż oba płaty ciasta, a następnie schłodź je w lodówce (przez co najmniej kilka godzin). Przed samym podaniem udekoruj ciasto cukrem pudrem.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

717 min
  • Krok 1

    10 min
    Masło (150 g) i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.
  • Krok 2

    10 min
    Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
  • Krok 3

    17 min
    Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.
  • Krok 4

    5 min
    Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (można też klasycznie wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
  • Krok 5

    30 min
    Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
  • Krok 6

    30 min
    W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
  • Krok 7

    10 min
    Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (200 g).
  • Krok 8

    5 min
    Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
  • Krok 9

    600 min
    Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.
Karpatka

Krok 1 z 9

Masło (150 g) i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.

Karpatka

Krok 2 z 9

Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Karpatka

Krok 3 z 9

Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.

Karpatka

Krok 4 z 9

Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (można też klasycznie wyłożyć papierem do pieczenia). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

Karpatka

Krok 5 z 9

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).

Karpatka

Krok 6 z 9

W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.

Karpatka

Krok 7 z 9

Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem (200 g).

Karpatka

Krok 8 z 9

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Karpatka

Krok 9 z 9

Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Nowy Rok
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karpatka

    Karpatka

    6 godz 46 min Średni
  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni
  • Karpatka z kremem jaglanym

    Karpatka z kremem jaglanym

    5 godz 50 min Łatwy
  • Karpatka toffi

    Karpatka toffi

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu