Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karpatka z kremem jaglanym

Karpatka z kremem jaglanym

(0)
5 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest helixpomatia

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 16 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka
1  szklanka
Woda
0.5  kostka
Masło
5 
Jajko
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
120  g
Cukier
750  ml
Kasza jaglana
150  ml
Śmietana 36%
2  łyżek
Mąka pszenna
1  kostka
Masło
1 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.79 g
Węglowodany
48.93 g
Tłuszcze
21.84 g
Wartość energetyczna
433.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczne ciasto parzone przełożone pysznym budyniem jaglanym

Przygotowanie

350 min
  • Krok 1

    50 min
    Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
  • Krok 2

    60 min
    Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 3

    240 min
    Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Karpatka z kremem jaglanym

Krok 1 z 3

Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Karpatka z kremem jaglanym

Krok 2 z 3

Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Karpatka z kremem jaglanym

Krok 3 z 3

Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
I Iwona

Przepis klasyczny, ale zdjęcie to żenada, niewyrośnięte ciasto, płaskie i wygląda bardziej jak placek,.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karpatka

    Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy
  • Marlenka

    Marlenka

    6 godz 45 min Łatwy
  • Marlenka czekoladowa

    Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy
  • Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    Sernik z murzynkiem i polewą czekoladową

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu