Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krok 2
60 min
Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
240 min
Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Krok 1
z
3
Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krok 2
z
3
Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
z
3
Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
I
Iwona
Przepis klasyczny, ale zdjęcie to żenada, niewyrośnięte ciasto, płaskie i wygląda bardziej jak placek,.
Komentarze 1