Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karpatka z kremem jaglanym

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
16 16 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mąka
1 szklanka
Woda
0.5 kostka
Masło
5 
Jajko
1 Płaska łyżka
Olej
120 g
Cukier
750 ml
Kasza jaglana
150 ml
Śmietana 36%
2 łyżek
Mąka pszenna
1 kostka
Masło
1 
Żółtko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
433.64 kcal
Białko
8.79 g
Tłuszcze
21.84 g
Węglowodany
48.93 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
50 min
Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krok 2
60 min
Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia. Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Karpatka z kremem jaglanym

Krok 1 z 2

Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Karpatka z kremem jaglanym

Krok 2 z 2

Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia. Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Klasyczne ciasto parzone przełożone pysznym budyniem jaglanym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika