Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karpatka z kremem jaglanym
Dodaj do CookBook

Karpatka z kremem jaglanym

(0)
5 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 16 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka
1  szklanka
Woda
0.5  kostka
Masło
5 
Jajko
1  Płaska łyżka
Olej
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
120  g
Cukier
750  ml
Kasza jaglana
150  ml
Śmietana 36%
2  łyżek
Mąka pszenna
1  kostka
Masło
1 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.9 g
Wartość energetyczna
433.6 kcal
Tłuszcze
21.8 g
Białko
8.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyczne ciasto parzone przełożone pysznym budyniem jaglanym

Przygotowanie

350 min
  • Krok 1

    50 min
    Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
  • Krok 2

    60 min
    Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 3

    240 min
    Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Karpatka z kremem jaglanym

Krok 1 z 3

Wykonanie ciasta: Wodę wlać do rondelka, dodać olej i masło, podgrzewać do roztopienia się masła. Zmniejszyć ogień i na gotującą się wodę wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, energicznie mieszając . Gdy ciasto osiągnie szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy wbijać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 22 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę i równomiernie rozsmarować za pomocą szpatułki. Piec około 25 - 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 200oC, do ze złocenia powierzchni. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki, lekko ostudzić, zdjąć papier do pieczenia i ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Karpatka z kremem jaglanym

Krok 2 z 3

Wykonanie masy: 500 ml napoju z kaszy jaglanej, śmietankę oraz masło zagotować. Do pozostałego napoju dodać mąkę, cukier oraz budyń, dokładnie wymieszać, po czym wlać do gotującego się napoju z kaszy jaglanej. Budyń gotować przez około minutę, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Karpatka z kremem jaglanym

Krok 3 z 3

Schłodzony budyń wyłożyć na jeden upieczony blat ciasta, równo rozsmarować i przykryć drugim blatem. Oprószyć cukrem pudrem i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Iwona

Przepis klasyczny, ale zdjęcie to żenada, niewyrośnięte ciasto, płaskie i wygląda bardziej jak placek,.
Anonim (niezweryfikowany) 12/13/2021-12:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karpatka

    Karpatka

    6 godz 46 min Średni
  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni
  • Karpatka toffi

    Karpatka toffi

    1 godz 40 min Łatwy
  • Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    1 godz 54 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu