Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

(0)
1 godz 54 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest @KULINARNA_MANIUSIA

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  ml
Woda
200  g
Mąka pszenna
6 
Jajko
150  g
Masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
1  l
Mleko
2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym WINIARY
200  g
Masło
150  g
Cukier
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
100  g
Czekolada mleczna
4  łyżek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.37 g
Węglowodany
24.32 g
Tłuszcze
29.12 g
Wartość energetyczna
399.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karpatka to ciasto, które lubią chyba wszyscy i przy którym trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. W tej klasyczny krem waniliowym zastąpił krem na bazie budyniu czekoladowego. Karpata z czekoladowym kremem budyniowym to szczyt deserowej rozpusty!

Przygotowanie

114 min
  • Krok 1

    20 min
    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.
  • Krok 2

    30 min
    Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.
  • Krok 3

    7 min
    Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
  • Krok 4

    40 min
    W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.
  • Krok 5

    10 min
    Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • Krok 6

    7 min
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 1 z 6

Składniki: Woda, Masło, Mąka pszenna, Proszek do pieczenia WINIARY

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 2 z 6

Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 3 z 6

Składniki: Mleko, Masło, Cukier

Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 4 z 6

Składniki: Mleko, Budyń o smaku czekoladowym WINIARY, Jajko, Mąka pszenna, Mąka ziemniaczana

W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 5 z 6

Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 6 z 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Miodownik z masą budyniową

    Miodownik z masą budyniową

    1 godz 40 min Łatwy
  • Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

    Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

    7 godz Łatwy
  • Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

    Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

    2 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu