Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym
Dodaj do CookBook

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

(0)
1 godz 54 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest @KULINARNA_MANIUSIA
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  ml
Woda
200  g
Mąka pszenna
6 
Jajko
150  g
Masło
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  l
Mleko
2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym WINIARY
200  g
Masło
150  g
Cukier
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
100  g
Czekolada mleczna
4  łyżek
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.3 g
Wartość energetyczna
399.3 kcal
Tłuszcze
29.1 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Karpatka to ciasto, które lubią chyba wszyscy i przy którym trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. W tej klasyczny krem waniliowym zastąpił krem na bazie budyniu czekoladowego. Karpata z czekoladowym kremem budyniowym to szczyt deserowej rozpusty!

Przygotowanie

114 min
  • Krok 1

    20 min
    Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.
  • Krok 2

    30 min
    Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.
  • Krok 3

    7 min
    Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
  • Krok 4

    40 min
    W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.
  • Krok 5

    10 min
    Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • Krok 6

    7 min
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 1 z 6

Składniki: Woda, Masło, Mąka tortowa, Proszek do pieczenia

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 2 z 6

Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 3 z 6

Składniki: Mleko 2%, Masło, Cukier

Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 4 z 6

Składniki: Mleko 2%, Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY, Jajko ugotowane na twardo, Mąka tortowa, mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców (jeśli używasz mrożonych)

W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 5 z 6

Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 6 z 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karpatka

    Karpatka

    6 godz 46 min Średni
  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni
  • Karpatka z kremem jaglanym

    Karpatka z kremem jaglanym

    5 godz 50 min Łatwy
  • Karpatka toffi

    Karpatka toffi

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu