Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karpatka to ciasto, które lubią chyba wszyscy i przy którym trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. W tej klasyczny krem waniliowym zastąpił krem na bazie budyniu czekoladowego. Karpata z czekoladowym kremem budyniowym to szczyt deserowej rozpusty!
Przygotowanie
114 min
Krok 1
20 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.
Krok 2
30 min
Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.
Krok 3
7 min
Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
Krok 4
40 min
W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.
Krok 5
10 min
Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Krok 6
7 min
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Krok 1
z
6
Składniki:
Woda, Masło, Mąka pszenna, Proszek do pieczenia WINIARY
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.
Krok 2
z
6
Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.
Krok 3
z
6
Składniki:
Mleko, Masło, Cukier
Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.
Krok 5
z
6
Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Krok 6
z
6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0