Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

0
1 godz 54 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest @KULINARNA_MANIUSIA
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300  ml
Woda
200  g
Mąka pszenna
6 
Jajko
150  g
Masło
1  l
Mleko
200  g
Masło
150  g
Cukier
1 
Jajko
2  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
100  g
Czekolada mleczna
4  łyżek
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.37 g
Węglowodany
24.32 g
Tłuszcze
29.12 g
Wartość energetyczna
399.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

114 min
Krok 1
20 min
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.
Krok 2
30 min
Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.
Krok 3
7 min
Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.
Krok 4
40 min
W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.
Krok 5
10 min
Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Krok 6
7 min
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.
Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 1 z 6

Składniki: Woda, Masło, Mąka pszenna, Proszek do pieczenia Winiary

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło, podgrzewamy. Woda z masłem musi się zagotować, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto studzimy.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 2 z 6

Jak już ciasto będzie zimne, wówczas miksujemy je, dodając stopniowo po 1 jajku. Blaszkę (ja użyłam tej dużej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na całej powierzchni ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, aby wystygło.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 3 z 6

Składniki: Mleko, Masło, Cukier

Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy masło i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 4 z 6

Składniki: Mleko, Budyń o smaku czekoladowym WINIARY, Jajko, Mąka pszenna, Mąka ziemniaczana

W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę przelewamy do mleka i gotujemy mieszając, aż powstanie budyń. Budyń przykrywamy folią i studzimy.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 5 z 6

Karpatkę dzielimy na pół, jedną część przekładamy do blaszki. Wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

Krok 6 z 6

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy ciasto po wierzchu. Karpatkę schładzamy w lodówce.

Karpatka to ciasto, które lubią chyba wszyscy i przy którym trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek. W tej klasyczny krem waniliowym zastąpił krem na bazie budyniu czekoladowego. Karpata z czekoladowym kremem budyniowym to szczyt deserowej rozpusty!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika