Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Karpatka toffi
Dodaj do CookBook

Karpatka toffi

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  ml
Woda
125  g
Masło
1  kubek
Mąka pszenna, biała, ciasto, wzbogacona
5 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  l
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
16  g
Mąka pszenna, biała, ciasto, wzbogacona
200  g
Masło
100  g
Cukier puder
300  g
Kajmak
1  łyżeczka
Sól morska
50  g
Orzechy laskowe
4  kostek
Czekolada gorzka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.2 g
Wartość energetyczna
574.8 kcal
Tłuszcze
39.1 g
Białko
11.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną słodkość dla całej rodziny, proponujemy karpatkę z masą z Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i o smaku toffi.
To propozycja, która sprawdzi się doskonale na domowe przyjęcia i wyjątkowe okazje. Jest nie tylko przepyszna w smaku, ale też podana w atrakcyjny sposób stanie się piękną ozdobą stołu! Do dekoracji karpatki możesz wykorzystać orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Możesz też użyć listków mięty lub melisy. Ale uważaj! Karpatka w takim wydaniu naprawdę szybko znika!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Krok 2

    30 min
    Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.
  • Krok 3

    60 min
    Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.
  • Krok 4

    10 min
    Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.
  • Krok 5

    5 min
    Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 6

    15 min
    Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.
  • Krok 7

    5 min
    Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.
  • Krok 8

    180 min
    Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła
  • Krok 9

    5 min
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.
Karpatka toffi

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Karpatka toffi

Krok 2 z 9

Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.

Karpatka toffi

Krok 3 z 9

Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.

Karpatka toffi

Krok 4 z 9

Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.

Karpatka toffi

Krok 5 z 9

Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.

Karpatka toffi

Krok 6 z 9

Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.

Karpatka toffi

Krok 7 z 9

Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.

Karpatka toffi

Krok 8 z 9

Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła

Karpatka toffi

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Karpatka

    Karpatka

    6 godz 46 min Średni
  • Lekka karpatka

    Lekka karpatka

    1 godz 20 min Średni
  • Karpatka z kremem jaglanym

    Karpatka z kremem jaglanym

    5 godz 50 min Łatwy
  • Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    Karpatka z czekoladowym kremem budyniowym

    1 godz 54 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu