Karpatka toffi
100min
Łatwy
250 ml
Woda
125 g
Masło
1 kubek
Mąka pszenna, biała, ciasto, wzbogacona
5
Jajko
1 szczypta
Sól
1 l
Mleko
1 opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
16 g
Mąka pszenna, biała, ciasto, wzbogacona
200 g
Masło
100 g
Cukier puder
300 g
Kajmak
1 łyżeczka
Sól morska
50 g
Orzechy laskowe
4 kostek
Czekolada gorzka
.
Wartości odżywcze
Białko
11.29 g
Węglowodany
46.24 g
Tłuszcze
39.06 g
Wartość energetyczna
574.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Krok 2
30 min
Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.
Krok 3
60 min
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.
Krok 4
10 min
Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.
Krok 5
5 min
Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.
Krok 6
15 min
Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.
Krok 7
5 min
Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.
Krok 8
180 min
Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła
Krok 9
5 min
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną słodkość dla całej rodziny, proponujemy karpatkę z masą z Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i o smaku toffi.
To propozycja, która sprawdzi się doskonale na domowe przyjęcia i wyjątkowe okazje. Jest nie tylko przepyszna w smaku, ale też podana w atrakcyjny sposób stanie się piękną ozdobą stołu! Do dekoracji karpatki możesz wykorzystać orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Możesz też użyć listków mięty lub melisy. Ale uważaj! Karpatka w takim wydaniu naprawdę szybko znika!
To propozycja, która sprawdzi się doskonale na domowe przyjęcia i wyjątkowe okazje. Jest nie tylko przepyszna w smaku, ale też podana w atrakcyjny sposób stanie się piękną ozdobą stołu! Do dekoracji karpatki możesz wykorzystać orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Możesz też użyć listków mięty lub melisy. Ale uważaj! Karpatka w takim wydaniu naprawdę szybko znika!
Komentarze 0