Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karpatka toffi

Karpatka toffi

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  ml
Woda
125  g
Masło
1  kubek
Mąka pszenna, biała, ciasto, wzbogacona
5 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  l
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
16  g
Mąka pszenna, biała, ciasto, wzbogacona
200  g
Masło
100  g
Cukier puder
300  g
Kajmak
1  łyżeczka
Sól morska
50  g
Orzechy laskowe
4  kostek
Czekolada gorzka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.29 g
Węglowodany
46.24 g
Tłuszcze
39.06 g
Wartość energetyczna
574.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną słodkość dla całej rodziny, proponujemy karpatkę z masą z Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i o smaku toffi.
To propozycja, która sprawdzi się doskonale na domowe przyjęcia i wyjątkowe okazje. Jest nie tylko przepyszna w smaku, ale też podana w atrakcyjny sposób stanie się piękną ozdobą stołu! Do dekoracji karpatki możesz wykorzystać orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Możesz też użyć listków mięty lub melisy. Ale uważaj! Karpatka w takim wydaniu naprawdę szybko znika!

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • Krok 2

    30 min
    Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.
  • Krok 3

    60 min
    Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.
  • Krok 4

    10 min
    Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.
  • Krok 5

    5 min
    Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.
  • Krok 6

    15 min
    Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.
  • Krok 7

    5 min
    Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.
  • Krok 8

    180 min
    Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła
  • Krok 9

    5 min
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.
Karpatka toffi

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Karpatka toffi

Krok 2 z 9

Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.

Karpatka toffi

Krok 3 z 9

Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.

Karpatka toffi

Krok 4 z 9

Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.

Karpatka toffi

Krok 5 z 9

Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.

Karpatka toffi

Krok 6 z 9

Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.

Karpatka toffi

Krok 7 z 9

Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.

Karpatka toffi

Krok 8 z 9

Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła

Karpatka toffi

Krok 9 z 9

Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Napoleonka

    Napoleonka

    3 godz 15 min Średni
  • Karpatka

    Karpatka

    11 godz 57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu