Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Urodzinowy tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami i bitą śmietaną

Pomysły na pyszne, słodkie torty - przepisy | WINIARY

Przepisy na torty różnych kształtów i smaków – od lekkich tortów owocowych, przez kolorowe torty z galaretek, po wykwintne torty z kremem. Który wybierasz?

  • Torty urodzinowe

Przepisy 19

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

3 godz Średni
Proste banoffee

Proste banoffee

4 godz 40 min Łatwy
Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

1 godz 10 min Średni
Sernik na zimno o smaku cytrynowo-limonkowym

Sernik na zimno o smaku cytrynowo-limonkowym

1 godz 40 min Łatwy
Tort „red velvet”

Tort „red velvet”

1 godz 20 min Łatwy
Tort z Czarnolasu

Tort z Czarnolasu

1 godz 30 min Łatwy
Tęczowy tort z galaretek

Tęczowy tort z galaretek

3 godz 10 min Łatwy
Tort orzechowo-kokosowy

Tort orzechowo-kokosowy

1 godz 35 min Łatwy
Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

7 godz Łatwy
Róże do tortu i inne ozdoby

Róże do tortu i inne ozdoby

30 min Łatwy
Tort makowy z orzechową masą

Tort makowy z orzechową masą

2 godz 20 min Łatwy
Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

2 godz 23 min Średni
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

2 godz 12 min Łatwy
Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

Torcik pietruszkowy z kremem budyniowym

1 godz 50 min Łatwy
Torcik z masą budyniową i truskawkami - bez pieczenia

Torcik z masą budyniową i truskawkami - bez pieczenia

4 godz 5 min Łatwy
Galaretkowy tort truskawkowe szaleństwo

Galaretkowy tort truskawkowe szaleństwo

1 godz 5 min Łatwy
Tort barbie

Tort barbie

1 godz 42 min Łatwy
Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

1 godz 30 min Łatwy
Tort urodzinowy WINIARY

Tort urodzinowy WINIARY

1 godz 28 min Łatwy

Torty – wyjątkowe ciasta na wyjątkowe okazje 

Torty to wyjątkowe dla naszej kultury kulinarnej ciasta. Przygotowuje się je najczęściej na specjalne okazje, takie jak urodziny, komunie, wesela. Oprócz bardziej złożonej konstrukcji i wspaniałego smaku torty charakteryzują się również pięknym wyglądem, który często osiągany jest przez specjalne dekorowanie. Najczęściej wykonuje się je na bazie ciasta biszkoptowego, które samo ma neutralny smak, więc można z nim łatwo łączyć rozmaite dodatki i kremy.  

Biszkoptowa baza tortu 

Sam biszkopt nie jest jednak prostym do przygotowania ciastem. Sekretem udanego biszkopta – a co za tym idzie: udanego tortu – jest właściwe połączenie składników, ubicie sztywnej piany z białek i delikatne połączenie ich z resztą masy. By przygotować wielowarstwowy tort, należy czasem upiec kilka biszkoptów, które później nakładane są jeden na drugi. Innym rozwiązaniem jest pieczenie wysokich biszkoptów, które później przecina się poziomo, w ten sposób otrzymując poszczególne „piętra”  wypieku. 

Torty w różnych smakach 

W przypadku tortów dla wyjściowego efektu ogromne znaczenie ma także wybór dodatków, czyli mas, kremów i polew, które znajdują się pomiędzy poszczególnymi warstwami biszkoptów i na wierzchu. Tu mamy spory wybór – można zdecydować się na świeże lub mrożone owoce, owocowe musy, masy serowe czy orzechowe, różnego rodzaju kremy (śmietanowe, budyniowe, czekoladowe) i polewy. Ostatnim trendem dla tortów jest pozostawianie „nagich” brzegów, aby ich konstrukcja była widoczna jeszcze przed pokrojeniem. Wierzch możemy natomiast dekorować owocami, wzorami z polewy i rozmaitymi dodatkami – kawałkami czekolady, bakaliami, a nawet cukrowymi figurkami. 

Sprawdź oferowane przez nas przepisy na torty, wybierz najlepszy z nich, dopasuj go do swoich preferencji i stwórz wypiek na miarę profesjonalnej cukierni! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu