Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort orzechowo-kokosowy

0
1 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest walczak72
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  łyżeczek
5 
Jajko
5  łyżek
Cukier
3  łyżek
Mąka pszenna
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Mielone orzechy włoskie
4 
Białko
20  dag
Cukier
20  dag
Wiórki kokosowe
6 
Jajko
1.5  szklanek
Cukier
15  dag
Czekolada gorzka
3  łyżek
Kakao
50  dag
Masło
1  dag
Dżem brzoskwiniowy
1  dag
Mielone orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.35 g
Węglowodany
39.3 g
Tłuszcze
33.42 g
Wartość energetyczna
471.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
35 min
Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 stopni.
Krok 2
30 min
Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut.
Krok 3
15 min
Krem czekoladowy: Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajecznej i wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Krok 4
15 min
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu: część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym, drugą część biszkoptu orzechowego kremem czekoladowym, blatem kokosowym, kremem czekoladowym, biszkopt orzechowy. Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".
Tort orzechowo-kokosowy

Krok 1 z 4

Składniki: Proszek do pieczenia Winiary, Jajko, Mąka pszenna, Cukier, Mielone orzechy włoskie, Mąka ziemniaczana

Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 stopni.

Tort orzechowo-kokosowy

Krok 2 z 4

Składniki: Cukier, Białko, Wiórki kokosowe

Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut.

Tort orzechowo-kokosowy

Krok 3 z 4

Składniki: Dżem brzoskwiniowy, Masło, Czekolada gorzka, Jajko, Cukier, Kakao, Mielone orzechy włoskie

Krem czekoladowy: Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajecznej i wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.

Tort orzechowo-kokosowy

Krok 4 z 4

Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu: część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym, drugą część biszkoptu orzechowego kremem czekoladowym, blatem kokosowym, kremem czekoladowym, biszkopt orzechowy. Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".

Samodzielnie przygotowany tort orzechowo-kokosowy zostanie gwoździem programu podczas przyjęć urodzinowych. Niezwykła kompozycja stworzona z bloku orzechowego, blatu kokosowego oraz wspaniałego kremu czekoladowego zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie jedzą słodyczy. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika