Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Samodzielnie przygotowany tort orzechowo-kokosowy zostanie gwoździem programu podczas przyjęć urodzinowych. Niezwykła kompozycja stworzona z bloku orzechowego, blatu kokosowego oraz wspaniałego kremu czekoladowego zachwyci nawet tych, którzy na co dzień nie jedzą słodyczy. Pycha!
Przygotowanie
95 min
Krok 1
35 min
Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 stopni.
Krok 2
30 min
Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut.
Krok 3
15 min
Krem czekoladowy: Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajecznej i wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Krok 4
15 min
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu: część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym, drugą część biszkoptu orzechowego kremem czekoladowym, blatem kokosowym, kremem czekoladowym, biszkopt orzechowy. Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".
Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 stopni.
Krok 2
z
4
Składniki:
Cukier, Białko, Wiórki kokosowe
Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut.
Krem czekoladowy: Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajecznej i wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Krok 4
z
4
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu: część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym, drugą część biszkoptu orzechowego kremem czekoladowym, blatem kokosowym, kremem czekoladowym, biszkopt orzechowy. Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0