
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Tort orzechowo-kokosowy

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
35 minKrok 2
30 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 1 z 4
Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody: białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 stopni.
Krok 2 z 4
Blat kokosowy: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach około 25 minut.
Krok 3 z 4
Krem czekoladowy: Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajecznej i wymieszać. Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
Krok 4 z 4
Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż. Warstwy tortu: część biszkoptu orzechowego posmarować dżemem brzoskwiniowym, drugą część biszkoptu orzechowego kremem czekoladowym, blatem kokosowym, kremem czekoladowym, biszkopt orzechowy. Cały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0