Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort urodzinowy WINIARY

0
1 godz 28 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  łyżeczek
2.25  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Kakao
0.5  łyżeczka
Soda oczyszczona
0.75  łyżeczka
Sól
1  szklanka
Kawa rozpuszczalna
1  szklanka
Maślanka
250  g
Masło
2.25  szklanek
Cukier
5 
Jajko
1  tabliczka
Czekolada gorzka
1  szklanka
Wiórki kokosowe
2  szklanek
Mleko 3,2%
3  płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250  g
Margaryna
trochę
Maliny
trochę
Jeżyny
trochę
Jagody
trochę
Czerwone porzeczki
3  pęczków
Truskawki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.44 g
Węglowodany
85.08 g
Tłuszcze
48.71 g
Wartość energetyczna
783.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
8 min
Wymieszaj w misce 3/4 szklanki mleka z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotuj.
Krok 2
5 min
Do gotującego się mleka wlej budyń i gotuj, cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Wystudź.
Krok 3
5 min
Do ostudzonego budyniu dodawaj po łyżce miękką margarynę i miksuj do otrzymania puszystego kremu.
Krok 4
3 min
Dodaj uprażone i przestudzone wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Trzy jednakowe tortownice wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 6
5 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź.
Krok 7
2 min
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Krok 8
3 min
W dzbanku wymieszaj kawę i maślankę.
Krok 9
5 min
W drugiej dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.
Krok 10
2 min
Do ubitej masy dodaj w trzech partiach przesianą mąkę oraz mieszankę kawy i maślanki, zaczynając i kończąc na mące, i cały czas ubijając.
Krok 11
2 min
Następnie wlej czekoladę, wymieszaj i przelej ciasto do tortownic.
Krok 12
40 min
Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudź.
Krok 13
3 min
Przełóż kremem i udekoruj owocami.
Tort urodzinowy WINIARY

Krok 1 z 13

Wymieszaj w misce 3/4 szklanki mleka z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotuj.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 2 z 13

Do gotującego się mleka wlej budyń i gotuj, cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Wystudź.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 3 z 13

Do ostudzonego budyniu dodawaj po łyżce miękką margarynę i miksuj do otrzymania puszystego kremu.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 4 z 13

Dodaj uprażone i przestudzone wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 5 z 13

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Trzy jednakowe tortownice wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 6 z 13

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 7 z 13

Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 8 z 13

W dzbanku wymieszaj kawę i maślankę.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 9 z 13

W drugiej dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 10 z 13

Do ubitej masy dodaj w trzech partiach przesianą mąkę oraz mieszankę kawy i maślanki, zaczynając i kończąc na mące, i cały czas ubijając.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 11 z 13

Następnie wlej czekoladę, wymieszaj i przelej ciasto do tortownic.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 12 z 13

Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudź.

Tort urodzinowy WINIARY

Krok 13 z 13

Przełóż kremem i udekoruj owocami.


Torty to wypieki przygotowywane na specjalne okazje. Są bardziej czasochłonne niż zwykłe ciasta, a ich formę, kształt, dekorację czy smak ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia piekarza!

Podejmij kulinarne wyzwanie i upiecz tort urodzinowy, którym zachwycisz bliską Ci osobę!

Tort urodzinowy to połączenie kawowo-czekoladowego ciasta, kremu kokosowo-budyniowego i sezonowych owoców. Pyszności – zwłaszcza, gdy tortem urodzinowym delektujemy się w ulubionym towarzystwie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika