Tort urodzinowy WINIARY
88min
Łatwy
1.5 łyżeczek
1 opakowanie
2.25 szklanek
Mąka pszenna
0.75 szklanka
Kakao
0.5 łyżeczka
Soda oczyszczona
0.75 łyżeczka
Sól
1 szklanka
Kawa rozpuszczalna
1 szklanka
Maślanka
250 g
Masło
2.25 szklanek
Cukier
5
Jajko
1 tabliczka
Czekolada gorzka
1 szklanka
Wiórki kokosowe
2 szklanek
Mleko 3,2%
3 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Margaryna
1 trochę
Maliny
1 trochę
Jeżyny
1 trochę
Jagody
1 trochę
Czerwone porzeczki
3 pęczków
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Białko
12.44 g
Węglowodany
85.08 g
Tłuszcze
48.71 g
Wartość energetyczna
783.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
88 min
Krok 1
8 min
Wymieszaj w misce 3/4 szklanki mleka z budyniem i mąką. Resztę mleka zagotuj.
Krok 2
5 min
Do gotującego się mleka wlej budyń i gotuj, cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Wystudź.
Krok 3
5 min
Do ostudzonego budyniu dodawaj po łyżce miękką margarynę i miksuj do otrzymania puszystego kremu.
Krok 4
3 min
Dodaj uprażone i przestudzone wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Trzy jednakowe tortownice wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Krok 6
5 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź.
Krok 7
2 min
Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Krok 8
3 min
W dzbanku wymieszaj kawę i maślankę.
Krok 9
5 min
W drugiej dużej misce ubij miękkie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając.
Krok 10
2 min
Do ubitej masy dodaj w trzech partiach przesianą mąkę oraz mieszankę kawy i maślanki, zaczynając i kończąc na mące, i cały czas ubijając.
Krok 11
2 min
Następnie wlej czekoladę, wymieszaj i przelej ciasto do tortownic.
Krok 12
40 min
Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudź.
Krok 13
3 min
Przełóż kremem i udekoruj owocami.
Torty to wypieki przygotowywane na specjalne okazje. Są bardziej czasochłonne niż zwykłe ciasta, a ich formę, kształt, dekorację czy smak ogranicza tylko i wyłącznie wyobraźnia piekarza!
Podejmij kulinarne wyzwanie i upiecz tort urodzinowy, którym zachwycisz bliską Ci osobę!
Tort urodzinowy to połączenie kawowo-czekoladowego ciasta, kremu kokosowo-budyniowego i sezonowych owoców. Pyszności – zwłaszcza, gdy tortem urodzinowym delektujemy się w ulubionym towarzystwie!
Komentarze 0