Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Torcik z masą budyniową i truskawkami to przepis idealny na letnie świętowanie. Słodki smak truskawek w połączeniu z budyniem do ciast i kremów WINIARY sprawi, że każde wakacyjne przyjęcie zamieni się w pyszną ucztę. Dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwość jego przygotowania – ten smakowity torcik nie wymaga od Ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz przepis na torcik z masą budyniową i truskawkami!
Przygotowanie
245 min
Krok 1
10 min
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
1 min
Formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą.
Krok 3
6 min
Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
Krok 4
3 min
Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
Krok 5
20 min
Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
Krok 6
20 min
Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 7
180 min
Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 8
5 min
Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.
Krok 1
z
8
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
z
8
Formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą.
Krok 3
z
8
Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
Krok 4
z
8
Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
Krok 5
z
8
Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
Krok 6
z
8
Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 7
z
8
Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 8
z
8
Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0