Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

0
245min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 opakowań
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
300 g
Biszkopty podłużne
300 g
Truskawki
800 ml
Mleko
3 łyżeczek
Żelatyna
2 łyżek
Mąka pszenna
200 g
Masło
120 g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.38 g
Węglowodany
39.54 g
Tłuszcze
22.76 g
Wartość energetyczna
389.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

245 min
Krok 1
10 min
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
1 min
Formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą.
Krok 3
6 min
Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
Krok 4
3 min
Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
Krok 5
20 min
Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
Krok 6
20 min
Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Krok 7
180 min
Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Krok 8
5 min
Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.
Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 1 z 8

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 2 z 8

Formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 3 z 8

Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 4 z 8

Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 5 z 8

Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 6 z 8

Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 7 z 8

Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Torcik z masą budyniową i truskawkami

Krok 8 z 8

Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.

Torcik z masą budyniową i truskawkami to przepis idealny na letnie świętowanie. Słodki smak truskawek w połączeniu z budyniem do ciast i kremów WINIARY sprawi, że każde wakacyjne przyjęcie zamieni się w pyszną ucztę. Dodatkową zaletą tego przepisu jest łatwość jego przygotowania – ten smakowity torcik nie wymaga od Ciebie zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Sprawdź nasz przepis na torcik z masą budyniową i truskawkami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika