Pastelowy sernik na zimno
90min
Łatwy
100 g
Ciastka kruche
50 g
Masło
450 ml
Śmietana 36%
3 łyżek
Cukier puder
1 opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1 opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1.5 łyżek
210 ml
Woda
350 g
Twaróg sernikowy
1 łyżeczka
Żelatyna
200 ml
Śmietana 36%
100 g
Twaróg sernikowy
1 trochę
Kolorowa posypka
.
Wartości odżywcze
Białko
6.46 g
Węglowodany
14.32 g
Tłuszcze
30.76 g
Wartość energetyczna
362.87 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
30 min
Ciastka na spód pokrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym spodem wyłóż dno tortownicy o średnicy 18–20 cm. Wstaw do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
5 min
Przygotuj masę serową: śmietankę ubij, a pod koniec ubijania dodaj cukier.
Krok 3
5 min
Każdą z galaretek rozpuść w osobnej miseczce w 70 ml gorącej wody i odstaw do ostygnięcia.
Krok 4
10 min
W drugiej misce ubij ser, dodaj śmietankę z cukrem i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na trzy równe części. Do każdej partii dodaj jedną z wystudzonych, ale płynnych galaretek i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
15 min
Na schłodzony ciasteczkowy spód wyłóż pierwszą warstwę, wstaw na ok. 15–20 minut do zamrażalnika. Powtórz czynność z kolejnymi warstwami, a następnie wstaw ciasto do lodówki.
Krok 6
10 min
Przygotuj wierzch sernika: żelatynę rozpuść w 5 łyżkach zimnej wody w małym rondelku. Kiedy napęcznieje, podgrzej całość na niewielkim ogniu, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 7
10 min
Do śmietanki dodaj cukier wanilinowy i ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Śmietankę z cukrem dodaj do sera, wlej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Gotową masę przełóż na wierzch schłodzonego ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem możesz udekorować posypką i bitą śmietaną.
Nie ma lepszej pory roku na pastelowy sernik na zimno niż wiosna i lato! Orzeźwiające galaretki WINIARY o smaku truskawkowym i cytrynowym w połączeniu twarogiem i kruchym spodem sprawią, że ten smakowity deser nie będzie mieć sobie równych wśród letnich deserów. Lekki smak ciasta w połączeniu z jego pięknym wyglądem z pewnością rozkocha w sobie wszystkich miłośników serników na zimno!
Komentarze 1