Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami
Dodaj do CookBook

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

(0)
3 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  łyżeczka
Żelatyna WINIARY
6 
Białko
300  g
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Sól
0.4  l
Mleko
4  łyżek
Cukier
1 
Żółtko
200  g
Masło
350  ml
Śmietana Kremówka
2  łyżek
Cukier puder
0.25  szklanka
Woda
trochę
Truskawki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
51.8 g
Wartość energetyczna
519.7 kcal
Tłuszcze
33.1 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pyszny tort bezowy to jeden z niewielu wypieków, do którego wykonania nie potrzeba mąki. Mocno słodka beza z chrupiącą skórką i piankowym wnętrzem to gwarancja niepowtarzalnego smaku. Krem budyniowy na bazie budyniu WINIARY do ciast i kremów wzbogacony żółtkiem i połączony z masłem nadaje całej masie aksamitny, maślany smak. Przeciwwagą dla lekkości bezy jest masa budyniowa. Do tego kolejna warstwa bezy i lekki jak chmurka krem śmietankowy. Całość udekorowana świeżymi owocami. U mnie truskawki i kiwi dla wzmocnienia smaku i kontrastu pełnią ważną rolę. Tort bezowy dzięki nim nie jest mdły, a warstwy mają urozmaicony smak. Na owocowo-budyniowy tort bezowy przepis prosty jest dla każdego.


Tort bezowy to przyjemność na każdą okazję

Bardzo prosty przepis na tort bezowy z kremem budyniowym i owocami to sposób na wyjątkowy wypiek, który zaskoczy wszystkich gości i da Ci mnóstwo satysfakcji. Tort bezowy można podawać na każdą okazję, będzie doskonały na urodziny lub od święta. Każda pani domu da sobie z nim radę. Do osiągnięcia sukcesu wystarczy tylko troszeczkę cierpliwości oraz dobra organizacja pracy. Pierwszym etapem przygotowania tortu bezowego jest sporządzenie masy bezowej. Jajka, których będziesz używać do tortu, wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oddzielone białka zmiksuj mikserem, dodając do całości niewielką szczyptę soli. Gdy całość zacznie sztywnieć, możesz dodać do masy białkowej cukier. Kontynuuj mieszanie, aż konsystencja bezy będzie gęsta.

Wszystkie sprawdzone przepisy na tort bezowy zalecają, aby do gęstej masy bezowej dodać na końcu sok z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Cały zabieg ma spowodować ustabilizowanie bezy, a ty będziesz mieć pewność, że tort zachowa swoją piętrową strukturę.


Jak wypiec idealne blaty bezowe?

Ciasto podziel na dwie części, pierwsza z nich będzie spodem, a druga górą. Jak zrobić idealnie równe okręgi? Mamy na to patent. Z papieru do pieczenia wytnij dwa okręgi o średnicy około 22 cm, możesz w tym celu obrysować średnicę talerza. Jedną z części uformuj całkiem na płasko, a na drugiej, wierzchniej uformuj górki łyżkę, aby była nieco wyższa. Sukces w przygotowaniu blatów bezowych gwarantują odpowiednie warunki pieczenia. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 150 stopni i włóż blaty bezowe, następnie zmniejsz grzanie do 110 stopni i piecz bezy przez 1,5 godziny.


Tort bezowy to aksamitne wnętrze w owocowym otoczeniu

Do wykonania masy wystarczy kilka prostych kroków, z mleka, budyniu i żółtka ugotuj masę budyniową. Po wystygnięciu masy wystarczy zmieszać ją ze zmiksowanym wcześniej na puch masłem. Całość umieść na dolnym blacie bezowym, a całość przykryj górną warstwą bezy. Górną warstwę bezy można udekorować śmietankowym kremem oraz dowolnymi owocami.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Krok 2

    15 min
    Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.
  • Krok 3

    3 min
    Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).
  • Krok 4

    10 min
    Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
  • Krok 5

    90 min
    Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.
  • Krok 6

    10 min
    Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
  • Krok 7

    9 min
    400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.
  • Krok 8

    10 min
    Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 9

    5 min
    Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
  • Krok 10

    2 min
    Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.
  • Krok 11

    3 min
    Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.
  • Krok 12

    10 min
    Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.
  • Krok 13

    2 min
    Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
  • Krok 14

    1 min
    WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.
Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 1 z 14

Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 2 z 14

Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 3 z 14

Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 4 z 14

Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 5 z 14

Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 6 z 14

Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 7 z 14

400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 8 z 14

Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 9 z 14

Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 10 z 14

Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 11 z 14

Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 12 z 14

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 13 z 14

Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami

Krok 14 z 14

WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Randka
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

    Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

    2 godz 20 min Średni
  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    Roladki z tortilli z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i ogórkiem

    23 min Łatwy
  • Tortilla ze szpinakiem

    Tortilla ze szpinakiem

    18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu