Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).
Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.
Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.
Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.
Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.
Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0