
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
10 minKrok 5
90 minKrok 6
10 minKrok 7
9 minKrok 8
10 minKrok 9
5 minKrok 10
2 minKrok 11
3 minKrok 12
10 minKrok 13
2 minKrok 14
1 minKrok 1 z 14
Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Krok 2 z 14
Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.
Krok 3 z 14
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).
Krok 4 z 14
Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
Krok 5 z 14
Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.
Krok 6 z 14
Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
Krok 7 z 14
400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.
Krok 8 z 14
Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.
Krok 9 z 14
Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
Krok 10 z 14
Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.
Krok 11 z 14
Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.
Krok 12 z 14
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.
Krok 13 z 14
Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
Krok 14 z 14
WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0