Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

(0)
3 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  łyżeczka
Żelatyna WINIARY
6 
Białko
300  g
Cukier
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
1  szczypta
Sól
0.4  l
Mleko
4  łyżek
Cukier
1 
Żółtko
200  g
Masło
350  ml
Śmietana Kremówka
2  łyżek
Cukier puder
0.25  szklanka
Woda
trochę
Truskawki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.59 g
Węglowodany
51.76 g
Tłuszcze
33.08 g
Wartość energetyczna
519.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mocno słodka beza z chrupiącą skórką i piankowym wnętrzem. Krem budyniowy na bazie budyniu Winiary do ciast i kremów wzbogacony żółtkiem i połączony z masłem. Przeciwwagą dla lekkości bezy. Do tego kolejna warstwa bezy i lekki jak chmurka krem śmietankowy. Całość udekorowana świeżymi owocami. U mnie truskawki i kiwi dla wzmocnienia smaku i kontrastu. Tort bezowy dzięki nim nie jest mdły, a warstwy mają urozmaicony smak.

Przygotowanie

180 min
  • Krok 1

    10 min
    Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
  • Krok 2

    15 min
    Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.
  • Krok 3

    3 min
    Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).
  • Krok 4

    10 min
    Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
  • Krok 5

    90 min
    Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.
  • Krok 6

    10 min
    Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
  • Krok 7

    9 min
    400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.
  • Krok 8

    10 min
    Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.
  • Krok 9

    5 min
    Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
  • Krok 10

    2 min
    Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.
  • Krok 11

    3 min
    Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.
  • Krok 12

    10 min
    Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.
  • Krok 13

    2 min
    Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
  • Krok 14

    1 min
    WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.
Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 1 z 14

Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 2 z 14

Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 3 z 14

Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 4 z 14

Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 5 z 14

Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 6 z 14

Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 7 z 14

400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 8 z 14

Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 9 z 14

Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 10 z 14

Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 11 z 14

Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 12 z 14

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 13 z 14

Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.

Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

Krok 14 z 14

WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Randka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Beza pavlova z kremem budyniowym

    3 godz 58 min
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

    6 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu