Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

0
132 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

6 
Białko
300 g
Cukier
1 Płaska łyżka
Mąka kukurydziana, pełnoziarnista, żółta
1 Płaska łyżka
2 łyżeczek
Ocet
300 g
Rabarbar
300 g
Truskawki
3 płaskich łyżek
Cukier
1 Płaska łyżka
300 ml
Śmietana 36%
1 Płaska łyżka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

132 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 130°C.
Krok 2
3 min
Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.
Krok 3
2 min
Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.
Krok 4
10 min
W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.
Krok 5
2 min
Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.
Krok 6
3 min
Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.
Krok 7
5 min
Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.
Krok 8
2 min
Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.
Krok 9
0 min
Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.
Krok 10
15 min
<b>Rabarbar</b>: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.
Krok 11
10 min
Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 1 z 11

Rozgrzej piekarnik do 130°C.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 2 z 11

Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 3 z 11

Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 4 z 11

W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 5 z 11

Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 6 z 11

Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 7 z 11

Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 8 z 11

Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 9 z 11

Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 10 z 11

<b>Rabarbar</b>: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 11 z 11

Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.

Sekret idealnej bezy, chrupiącej i słodkiej, złocistej z zewnątrz, tkwi w ubiciu białek z cukrem na gładką, błyszczącą i sztywną pianę. Rozpływająca się w ustach beza jest podstawą naszego tortu bezowego z rabarbarem i truskawkami, udekorowanego orzeźwiającą miętą. Słodką truskawkowo-rabarbarową masę wykładamy na Tort Pavlova, który wcześniej smarujemy pysznym kremem śmietankowym z Cukrem wanilinowym WINIARY. Na wierzch tortu bezowego jeszcze pyszna dekoracja, czyli kilka pokrojonych w plasterki truskawek… i przepyszny wypiek jest gotowy. Takie wspaniałości tylko w sezonie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika