Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami
Dodaj do CookBook

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

(0)
2 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Białko jajka
300  g
Cukier
1  łyżka
Mąka kukurydziana
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Biały ocet winny
300  g
Rabarbar
300  g
Truskawki
3  łyżek
Cukier
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
300  ml
Śmietanka 36%
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.2 g
Wartość energetyczna
305.3 kcal
Tłuszcze
9 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sekret idealnej bezy, chrupiącej i słodkiej, złocistej z zewnątrz, tkwi w ubiciu białek z cukrem na gładką, błyszczącą i sztywną pianę. Rozpływająca się w ustach beza jest podstawą naszego tortu bezowego z rabarbarem i truskawkami, udekorowanego orzeźwiającą miętą. Słodką truskawkowo-rabarbarową masę wykładamy na Tort Pavlova, który wcześniej smarujemy pysznym kremem śmietankowym z Cukrem wanilinowym WINIARY. Na wierzch tortu bezowego jeszcze pyszna dekoracja, czyli kilka pokrojonych w plasterki truskawek… i przepyszny wypiek jest gotowy. Takie wspaniałości tylko w sezonie!

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 130°C.
  • Krok 2

    3 min
    Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.
  • Krok 3

    2 min
    Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.
  • Krok 4

    10 min
    W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.
  • Krok 5

    2 min
    Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.
  • Krok 6

    3 min
    Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.
  • Krok 7

    5 min
    Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.
  • Krok 8

    2 min
    Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.
  • Krok 9

    75 min
    Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.
  • Krok 10

    15 min
    <b>Rabarbar</b>: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.
  • Krok 11

    10 min
    Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 1 z 11

Rozgrzej piekarnik do 130°C.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 2 z 11

Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 3 z 11

Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 4 z 11

W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 5 z 11

Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 6 z 11

Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 7 z 11

Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 8 z 11

Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 9 z 11

Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 10 z 11

<b>Rabarbar</b>: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 11 z 11

Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

    Tortellini ze szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym

    20 min Łatwy
  • Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

    Bożonarodzeniowy tort sałatkowy dla całej rodziny

    2 godz 20 min Średni
  • Budyniowy krem do tortu

    Budyniowy krem do tortu

    30 min Łatwy
  • Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu