Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

(0)
2 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Białko jajka
300  g
Cukier
1  łyżka
Mąka kukurydziana
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Biały ocet winny
300  g
Rabarbar
300  g
Truskawki
3  łyżek
Cukier
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
300  ml
Śmietanka 36%
1  łyżka
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.08 g
Węglowodany
54.25 g
Tłuszcze
8.95 g
Wartość energetyczna
305.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sekret idealnej bezy, chrupiącej i słodkiej, złocistej z zewnątrz, tkwi w ubiciu białek z cukrem na gładką, błyszczącą i sztywną pianę. Rozpływająca się w ustach beza jest podstawą naszego tortu bezowego z rabarbarem i truskawkami, udekorowanego orzeźwiającą miętą. Słodką truskawkowo-rabarbarową masę wykładamy na Tort Pavlova, który wcześniej smarujemy pysznym kremem śmietankowym z Cukrem wanilinowym WINIARY. Na wierzch tortu bezowego jeszcze pyszna dekoracja, czyli kilka pokrojonych w plasterki truskawek… i przepyszny wypiek jest gotowy. Takie wspaniałości tylko w sezonie!

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 130°C.
  • Krok 2

    3 min
    Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.
  • Krok 3

    2 min
    Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.
  • Krok 4

    10 min
    W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.
  • Krok 5

    2 min
    Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.
  • Krok 6

    3 min
    Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.
  • Krok 7

    5 min
    Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.
  • Krok 8

    2 min
    Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.
  • Krok 9

    75 min
    Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.
  • Krok 10

    15 min
    <b>Rabarbar</b>: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.
  • Krok 11

    10 min
    Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 1 z 11

Rozgrzej piekarnik do 130°C.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 2 z 11

Na papierze do pieczenia narysuj koło ok. 21 cm, przełóż na drugą stronę papier i wyłóż nim blaszkę.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 3 z 11

Cukier wymieszaj z Cukrem wanilinowym WINIARY.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 4 z 11

W dużej misce ubij białka mikserem na niskich obrotach, aż się zapienią. Następnie zwiększ prędkość i ubijaj, aż będą sztywne. Dodawaj cukier – po łyżce na raz, ciągle ubijając.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 5 z 11

Powinnaś uzyskać sztywną, błyszczącą pianę, bez wyczuwalnych kryształków cukru między palcami.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 6 z 11

Do masy wmieszaj mąkę kukurydzianą i ocet. Użyj do tego trzepaczki.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 7 z 11

Przyklej papier do blaszki za pomocą 4 małych kleksów masy w rogach papieru, a resztę wyłóż na naszkicowany wcześniej okrąg.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 8 z 11

Nadaj jej ładny kształt przy pomocy szpatułki – tak, aby środek był lekko wklęsły. Tam wyłożysz owoce.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 9 z 11

Piecz przez ok. godzinę i 15 minut. Następnie wyłącz kuchenkę i zostaw bezę w środku do wysuszenia. Odstaw.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 10 z 11

<b>Rabarbar</b>: Pokrojony w kostkę lub nieregularne fragmenty rabarbar przełóż do garnka albo na patelnię, dodaj truskawki, cukier i odrobinę wody. Gotuj do miękkości, aż woda odparuje. Ostudź.

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

Krok 11 z 11

Śmietankę ubij z cukrem. Posmaruj nią bezę, następnie wyłóż owoce. Bezę możesz udekorować miętą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

    Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

    1 godz 11 min Łatwy
  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni
  • Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

    Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

    3 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu