Tort „red velvet”
80min
Łatwy
3 szklanek
Mąka pszenna
2 łyżek
Kakao
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
0.5 łyżeczka
Sól
100 g
Masło
2 szklanek
Cukier Drobny
1 szklanka
Olej
4
Jajko
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1 łyżeczka
Barwnik spożywczy
0.75 szklanka
Mleko
500 g
Ser mielony na sernik
100 g
Masło
3 szklanek
Cukier Drobny
50 ml
Śmietanka 30%
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
.
Wartości odżywcze
Białko
10.26 g
Węglowodany
118.93 g
Tłuszcze
38.58 g
Wartość energetyczna
838 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
1 min
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta poza cukrem. tj. mąkę, sól, sodę, kakao.
Krok 2
9 min
Cukier oraz cukier waniliowy ubij z masłem w osobnym naczyniu mikserem aż do uzyskania puszystej konsystencji. Po tym czasie dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Dodaj olej, mleko oraz wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 4
45 min
Ciasto przełóż do tortownicy (lub dwóch). Piecz ok 45 min (podzielone na dwie blachy ok 35min) w temp 180*C
Krok 5
15 min
W misce utrzyj z cukrem miękkie masło, przy pomocy miksera. Kiedy będzie puszyste dodaj serek, śmietankę oraz cukier waniliowy.
Krok 6
5 min
Ubijaj krótko mikserem do połączenia składników.
Czyż tort red velvet nie wygląda pięknie i kusząco? Ależ oczywiście! Deser ten wywodzi się z Ameryki, gdzie cały czas cieszy się największą popularnością. Kulinarna kariera ciasta red velvet poza Ameryką zaczęła się po 1989 roku. W tym roku wyemitowano bowiem film „Stalowe magnolie”, w którym można było zobaczyć rubinowy red velvet. Przepis na ten pyszny i okazały tort znajdziecie na naszej stronie. I zapewniamy, że przygotowanie tortu red velvet okazuje się prostsze, niż może się wydawać! Smacznego!
Komentarze 0