Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tęczowy tort z galaretek

Tęczowy tort z galaretek

(0)
3 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
2 
Jajko
2  czubatych łyżek
Mąka pszenna tortowa
2  łyżek
Cukier
1  łyżeczka
Mąka ziemniaczana
200  g
Śmietana 36%
2  łyżek
Serek mascarpone
1  łyżka
Cukier puder
125  g
Jagody
125  g
Czereśnie
200  g
Truskawki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.59 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
8.77 g
Wartość energetyczna
159.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "Czekoladą utkane" - www.czekolada-utkane.pl
Tęczowy tort z galaretek wygląda bajecznie i na pewno spodoba się nie tylko najmłodszym na urodziny! Galaretki: pomarańczowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa i cytrynowa tworzą cudowny kalejdoskop smaków i kolorów, który wspaniale wygląda między kolejnymi warstwami biszkoptu. Tę słodką kompozycję pokrywa rozpływający się w ustach krem ze śmietanki i mascarpone. Na wierzch tęczowego tortu z galaretkami wysyp ulubione owoce i częstuj szczęściarzy!

Przygotowanie

190 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj, odstaw.
  • Krok 2

    10 min
    Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana będzie lśniąca.
  • Krok 3

    10 min
    Wlewaj następnie partiami żółtka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec dodawaj stopniowo wymieszane wcześnie mąki – mieszaj całość delikatnie już łyżką.
  • Krok 4

    5 min
    Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia (staraj się równo rozłożyć masę).
  • Krok 5

    5 min
    Włóż tortownice od razu do piekarnika, nagrzanego do 160oC na ok. 15 minut,odstaw do ostygnięcia. Analogicznie postępuj w przypadku kolejnych 4 blatów.
  • Krok 6

    5 min
    Fioletową (albo niebieską) galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody (kolejne kolory też w takiej samej ilości wody), odstaw do ostygnięcia, po czym włóż do lodówki.
  • Krok 7

    5 min
    Gdy galaretka będzie już tężeć (nie może być całkowicie płynna, bo wsiąknie w biszkopt), wylej ją na pierwszy blat, umieszczony w tortownicy, po czym przykryj galaretkę kolejnym biszkoptowym krążkiem.
  • Krok 8

    5 min
    Wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Analogicznie postępuj z kolejnymi kolorami. Na koniec włóż tort do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Krok 9

    10 min
    Śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce - zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru.
  • Krok 10

    5 min
    Tort wyciągnij z tortownicy i pokryj z każdej strony kremem. Włóż do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ozdób tort owocami.
Tęczowy tort z galaretek

Krok 1 z 10

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj, odstaw.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 2 z 10

Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana będzie lśniąca.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 3 z 10

Wlewaj następnie partiami żółtka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec dodawaj stopniowo wymieszane wcześnie mąki – mieszaj całość delikatnie już łyżką.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 4 z 10

Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia (staraj się równo rozłożyć masę).

Tęczowy tort z galaretek

Krok 5 z 10

Włóż tortownice od razu do piekarnika, nagrzanego do 160oC na ok. 15 minut,odstaw do ostygnięcia. Analogicznie postępuj w przypadku kolejnych 4 blatów.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 6 z 10

Fioletową (albo niebieską) galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody (kolejne kolory też w takiej samej ilości wody), odstaw do ostygnięcia, po czym włóż do lodówki.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 7 z 10

Gdy galaretka będzie już tężeć (nie może być całkowicie płynna, bo wsiąknie w biszkopt), wylej ją na pierwszy blat, umieszczony w tortownicy, po czym przykryj galaretkę kolejnym biszkoptowym krążkiem.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 8 z 10

Wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Analogicznie postępuj z kolejnymi kolorami. Na koniec włóż tort do lodówki do całkowitego stężenia.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 9 z 10

Śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce - zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru.

Tęczowy tort z galaretek

Krok 10 z 10

Tort wyciągnij z tortownicy i pokryj z każdej strony kremem. Włóż do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ozdób tort owocami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Ciasto cytrynowe

    Ciasto cytrynowe

    2 godz Łatwy
  • Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    Sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce (bez pieczenia)

    2 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu