Tęczowy tort z galaretek
190min
Łatwy
1 opakowanie
Galaretka jagodowy smak WINIARY
1 opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
1 opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
1 opakowanie
1 opakowanie
2
Jajko
2 czubatych łyżek
Mąka pszenna tortowa
2 łyżek
Cukier
1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana
200 g
Śmietana 36%
2 łyżek
Serek mascarpone
1 łyżka
Cukier puder
125 g
Jagody
125 g
Czereśnie
200 g
Truskawki
.
Wartości odżywcze
Białko
3.59 g
Węglowodany
13.95 g
Tłuszcze
8.77 g
Wartość energetyczna
159.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
190 min
Krok 1
5 min
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj, odstaw.
Krok 2
10 min
Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż piana będzie lśniąca.
Krok 3
10 min
Wlewaj następnie partiami żółtka, miksując po każdym przez ok. 30 sekund. Na koniec dodawaj stopniowo wymieszane wcześnie mąki – mieszaj całość delikatnie już łyżką.
Krok 4
5 min
Przelej masę do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych na dnie papierem do pieczenia (staraj się równo rozłożyć masę).
Krok 5
5 min
Włóż tortownice od razu do piekarnika, nagrzanego do 160oC na ok. 15 minut,odstaw do ostygnięcia. Analogicznie postępuj w przypadku kolejnych 4 blatów.
Krok 6
5 min
Fioletową (albo niebieską) galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody (kolejne kolory też w takiej samej ilości wody), odstaw do ostygnięcia, po czym włóż do lodówki.
Krok 7
5 min
Gdy galaretka będzie już tężeć (nie może być całkowicie płynna, bo wsiąknie w biszkopt), wylej ją na pierwszy blat, umieszczony w tortownicy, po czym przykryj galaretkę kolejnym biszkoptowym krążkiem.
Krok 8
5 min
Wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Analogicznie postępuj z kolejnymi kolorami. Na koniec włóż tort do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 9
10 min
Śmietankę i mascarpone umieść w jednej misce - zmiksuj do momentu uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru.
Krok 10
5 min
Tort wyciągnij z tortownicy i pokryj z każdej strony kremem. Włóż do lodówki, by krem stężał. Przed podaniem ozdób tort owocami.
Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "Czekoladą utkane" - www.czekolada-utkane.pl Tęczowy tort z galaretek wygląda bajecznie i na pewno spodoba się nie tylko najmłodszym na urodziny! Galaretki: pomarańczowa, truskawkowa, jagodowa, agrestowa i cytrynowa tworzą cudowny kalejdoskop smaków i kolorów, który wspaniale wygląda między kolejnymi warstwami biszkoptu. Tę słodką kompozycję pokrywa rozpływający się w ustach krem ze śmietanki i mascarpone. Na wierzch tęczowego tortu z galaretkami wysyp ulubione owoce i częstuj szczęściarzy!
Komentarze 0