Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Proste banoffee

0
13 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 g
Kakao
1 łyżka
Cukier puder
400 g
Kajmak
5 
Banany
244 g
Śmietana 36%
12 g
Sok z cytryny
250 g
Ciastka, zwykłe lub maślane, sucha mieszanka
80 g
Masło
1 łyżeczka
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.81 g
Wartość energetyczna
1086.77 kcal
Tłuszcze
58.3 g
Węglowodany
132.36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

13 min
Krok 1
1 min
Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
Krok 2
1 min
Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
5 min
Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.
Krok 4
2 min
W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.
Krok 5
1 min
Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.
Krok 6
3 min
Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.
Proste banoffee

Krok 1 z 6

Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.

Proste banoffee

Krok 2 z 6

Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.

Proste banoffee

Krok 3 z 6

Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.

Proste banoffee

Krok 4 z 6

W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.

Proste banoffee

Krok 5 z 6

Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.

Proste banoffee

Krok 6 z 6

Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.

Masz ochotę na pyszny deser, którego przygotowanie nie jest trudne? Z pomocą przychodzi banoffee pie! Przepis na ciasto, którego nie trzeba piec, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza jeśli należysz do grona miłośników bananów i słodkiej masy kajmakowej. Ciasto banoffee ma smak, który uzależnia. Nie zapomnij tylko o dodatku delikatnej bitej śmietany, a gwarantujemy, że szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika