Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.
Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.
W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.
Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.
Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.
bardzo dobre