Proste banoffee
280min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
15.68 g
Węglowodany
133.97 g
Tłuszcze
56.12 g
Wartość energetyczna
1083.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
280 min
Krok 1
10 min
Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
Krok 2
10 min
Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
60 min
Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.
Krok 4
10 min
W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.
Krok 5
10 min
Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.
Krok 6
180 min
Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.
Masz ochotę na pyszny deser, którego przygotowanie nie jest trudne? Z pomocą przychodzi banoffee pie! Przepis na ciasto, którego nie trzeba piec, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza jeśli należysz do grona miłośników bananów i słodkiej masy kajmakowej.
Ciasto banoffee ma smak, który uzależnia. Nie zapomnij tylko o dodatku delikatnej bitej śmietany, a gwarantujemy, że szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.
Ciasto banoffee ma smak, który uzależnia. Nie zapomnij tylko o dodatku delikatnej bitej śmietany, a gwarantujemy, że szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.
Komentarze 0