Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Proste banoffee
Dodaj do CookBook

Proste banoffee

(4)
4 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Kakao
1  łyżka
Cukier puder
400  g
Kajmak
5 
Banany
300  mg
Śmietanka Słodka Kremówka
12  g
Sok z cytryny
250  g
Herbatniki
80  g
Masło
1  łyżeczka
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
52.9 g
Wartość energetyczna
298.7 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na pyszny deser, którego przygotowanie nie jest trudne? Z pomocą przychodzi banoffee pie! Przepis na ciasto, którego nie trzeba piec, z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza jeśli należysz do grona miłośników bananów i słodkiej masy kajmakowej. Dzięki specjalnemu nadzieniu banoffee pie jest zarazem kruche, jak i aksamitne w smaku. Maślane nuty, otrzymywane poprzez dodanie masła i wybór odpowiednich ciasteczek, podkreślą bardziej korzenne elementy — cynamon kajmak czy kakao. Najlepsze jest jednak to, że ciasto będzie pasować zarówno na letni, jak i zimowy stół. Pamiętaj jedynie, aby odpowiednio schłodzić je w lodówce.

Przepis na ciasto banoffee powstał w 1971 r., w brytyjskiej restauracji. Jest owocem wielu eksperymentów, jakie dwójka Brytyjczyków — właściciel biznesu i szef kuchni — podejmowali w poszukiwaniu przepisu na naprawdę wyjątkowe ciasto. A wyjątkowości banoffee nie można odmówić. Jako deser, banoffee pie podbiło świat na przełomie lat 80 i 90. Dziś przeżywa swą drugą młodość, również dzięki swojej uniwersalności. Jest łatwe w przygotowaniu i nadaje się na każdą okazję. Ciasto banoffee ma smak, który uzależnia. Wszystko dzięki unikalnemu połączeniu trzech składników. Są to: banany, kajmak i kakao.

Chcesz szybko zrobić ciasto, gdy znajomi wpadną bez zapowiedzi? Poniżej znajdziesz przepis, jak zrobić proste banoffee na każdą okazję. Wystarczy trzymać się prostej instrukcji krok po kroku, którą znajdziesz poniżej. Wyjątkowy smak ciasta banoffee zawdzięcza połączeniu trzech najważniejszych składników na spodzie z kruchych ciasteczek. Dlatego nie omijaj żadnego punktu z przepisu. Nie zapomnij tylko o dodatku delikatnej bitej śmietany, a gwarantujemy, że szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych deserów.

Jak zrobić proste banoffe pie krok po kroku? Podstawą ciasta jest smaczny, kruchy spód i wyjątkowe nadzienie. Spód osiąga się przez zmiksowanie ciasteczek dobrej jakości (mogą być kruche lub np. maślane) i połączeniu ich z roztopionym masłem. Do tak powstałej masy możesz dodać cynamon, jeśli lubisz lekko korzenne smaki. Na ciasteczkowy spód wylewa się masę kajmakową (podgrzaną uprzednio w rondelku do płynnej konsystencji). Na tak powstałą masę wyłóż banany i bitą śmietanę. Całość możesz posypać kakao. Pamiętaj, że ciasto należy schłodzić w lodówce, aby zachowało swój kształt. Trzymaj je w lodówce również po krojeniu. Niestety, banoffee pie nie nadaje się do mrożenia. Weź to pod uwagę, przygotowując miejsce w lodówce pod schłodzenie deseru.

Przygotowanie

280 min
  • Krok 1

    10 min
    Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
  • Krok 2

    10 min
    Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    60 min
    Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.
  • Krok 4

    10 min
    W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.
  • Krok 5

    10 min
    Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.
  • Krok 6

    180 min
    Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.
Proste banoffee

Krok 1 z 6

Ciasteczka na banoffee pie zmiksuj w malakserze lub rozkrusz w woreczku aż do uzyskania sypkiej konsystencji.

Proste banoffee

Krok 2 z 6

Masło roztop i dodaj do pokruszonych ciastek. Dopraw odrobiną cynamonu i dokładnie wymieszaj.

Proste banoffee

Krok 3 z 6

Spód formy do ciasta/tortownicy wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niego wcześniej przygotowane ciastka. Masę dociśnij do brzegów i dna naczynia, tworząc foremkę na pozostałe składniki. Całość dokładnie ubij (możesz posłużyć się szklanką) i odstaw do lodówki lub zamrażalnika.

Proste banoffee

Krok 4 z 6

W międzyczasie podgrzej kajmak. Puszkę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj chwilę. Kajmak nie może być gorący, powinien być jedynie bardziej płynny.

Proste banoffee

Krok 5 z 6

Na spód ciasta wyłóż kajmak. Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu.

Proste banoffee

Krok 6 z 6

Ubij bitą śmietanę, a pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Teraz możesz dodać łyżkę cukru pudru, aby śmietana była bardziej słodka. Tak przygotowaną bitą śmietanę przełóż na spód z bananami. Gotowe ciasto banoffee posyp kakao i schłodź.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.8 z 5
4.8333333333333
Wszystkich ocen: 6
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
66
55
11
00
00
00

Opinie

5

bardzo dobre

zrobiłem 30 kawałków i skończyły się po chwili a koledzy mówili żeby zrobić więcej i przy okazjy zamiast kajmaku można roztopić masło z białą czekoladą
astronoxVP1 (niezweryfikowany) 07/20/2024-08:33 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2024-05:28 CEST
Super, miło nam czytać takie opinie! Cieszymy się, że ciasto się udało i tak szybko zniknęło ze stołu 😊
5

Jadzia

Dzień dobry . Czy mogę Go zrobić dzień wcześniej przed imprezą ? Czy Banany zczerniejalą?
Anonim (niezweryfikowany) 09/19/2023-01:27 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Maria

Super przepis ! Uwielbiam ❤️
Anonim (niezweryfikowany) 08/11/2023-05:52 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/17/2023-04:11 CEST
Maria, dziękujemy za miły komentarz. Bardzo lubimy takie rekomendacje 😊
4

Kasia

Jaka wielkość blaszki?
Anonim (niezweryfikowany) 04/11/2021-10:19 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/13/2021-10:16 CEST
Kasiu, polecamy okrągłą blachę o 20-25 cm średnicy. Im mniejsza, tym ciasto będzie wyższe.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnie świata
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Randka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste spaghetti po bolońsku

    Proste spaghetti po bolońsku

    30 min Łatwy
  • Proste placuszki z bananami

    Proste placuszki z bananami

    15 min Łatwy
  • Proste skrzydełka z grilla

    Proste skrzydełka z grilla

    1 godz Średni
  • Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

    Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu