Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poznaj przepis na dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami. Można je przyrządzić błyskawicznie jest niedrogie i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe! Do jego wykonania możesz użyć truskawek, które najlepsze czasy mają za sobą - świetnie się nadadzą!
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami ? Przesiej do miski mąkę i dodaj proszek do pieczenia WINIARY. Oddziel białka od żółtek, ubij za pomocą miksera sztywną pianę z białek i porcjami dodawaj cukier, ciągle miksując. Stopniowo dodaj żółtka, olej i ekstrakt waniliowy, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na górze ułóż truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wstaw ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posyp ciasto biszkoptowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj.
Jeśli nie masz pewności, czy ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone, weź wykałaczkę lub inny cienki drewniany patyczek i wbij go w ciasto (pomiędzy truskawki). Jeśli wyciągniesz suchy patyczek – ciasto w środku jest upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dłużej w piekarniku i ponów test po kilku minutach.
Przygotowanie
85 min
Krok 1
3 min
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
Krok 3
2 min
Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 4
2 min
Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.
Krok 5
7 min
Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Krok 6
60 min
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Krok 7
1 min
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Krok 1
z
7
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Krok 2
z
7
Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
Krok 3
z
7
Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Krok 4
z
7
Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.
Krok 5
z
7
Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Krok 6
z
7
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Krok 7
z
7
Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0