Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1.5  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Olej rzepakowy
1  łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
600  g
Truskawki (mogą być bardzo miękkie)
trochę
Cukier puder
trochę
Masło
2  łyżek
Kasza manna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.67 g
Węglowodany
30.94 g
Tłuszcze
13.22 g
Wartość energetyczna
253.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Poznaj przepis na dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami. Można je przyrządzić błyskawicznie jest niedrogie i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe! Do jego wykonania możesz użyć truskawek, które najlepsze czasy mają za sobą - świetnie się nadadzą!

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami ? Przesiej do miski mąkę i dodaj proszek do pieczenia WINIARY. Oddziel białka od żółtek, ubij za pomocą miksera sztywną pianę z białek i porcjami dodawaj cukier, ciągle miksując. Stopniowo dodaj żółtka, olej i ekstrakt waniliowy, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na górze ułóż truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wstaw ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posyp ciasto biszkoptowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj.

Jeśli nie masz pewności, czy ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone, weź wykałaczkę lub inny cienki drewniany patyczek i wbij go w ciasto (pomiędzy truskawki). Jeśli wyciągniesz suchy patyczek – ciasto w środku jest upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dłużej w piekarniku i ponów test po kilku minutach.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    3 min
    Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
  • Krok 3

    2 min
    Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Krok 4

    2 min
    Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.
  • Krok 5

    7 min
    Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
  • Krok 6

    60 min
    Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
  • Krok 7

    1 min
    Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 1 z 7

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 2 z 7

Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 3 z 7

Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 4 z 7

Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 5 z 7

Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 6 z 7

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami

Krok 7 z 7

Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto jogurtowe z owocami

    Ciasto jogurtowe z owocami

    1 godz 9 min Łatwy
  • Babeczki wielkanocne do święconki

    Babeczki wielkanocne do święconki

    1 godz 3 min Łatwy
  • Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

    Keks z bakaliami i kandyzowanymi owocami

    1 godz 45 min Łatwy
  • Babka jogurtowa

    Babka jogurtowa

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu