Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tort makowy z orzechową masą

Tort makowy z orzechową masą

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
5 
Jajko
25  dag
Cukier
12  dag
Mak
2  łyżek
Bułka tarta
2  łyżek
Mąka tortowa
0.5  łyżeczka
Aromat migdałowy
20  dag
Masło
10  dag
Czekolada gorzka
0.5  szklanka
Krem orzechowy Nutella
10  dag
Orzechy arachidowe mielone
2  łyżek
Spirytus
trochę
Sok z cytryny
1  łyżka
Cukier puder
80  ml
Woda przegotowana
1  łyżka
Likier migdałowy
1  dag
Orzechy włoskie
1  opakowanie
Gotowa polewa czekoladowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
33.02 g
Tłuszcze
24.34 g
Wartość energetyczna
370.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Torcik makowy z masą orzechową będzie stanowił ozdobę każdego przyjęcia urodzinowego. Urzeknie gości wspaniałym smakiem, orzechowym aromatem oraz kuszącym wyglądem dania. Cukier waniliowy WINIARY doda całości wyjątkowego zapachu oraz wrażenia delikatności. Smacznego!

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    100 min
    Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.
  • Krok 3

    15 min
    Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    10 min
    Przełożyć masą orzechową.
  • Krok 5

    5 min
    Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Tort makowy z orzechową masą

Krok 1 z 5

Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 2 z 5

Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 3 z 5

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 4 z 5

Przełożyć masą orzechową.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 5 z 5

Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

    Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

    1 godz 12 min Łatwy
  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Brownie według Pascala Brodnickiego

    Brownie według Pascala Brodnickiego

    1 godz 32 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe à la brownie

    Ciasto czekoladowe à la brownie

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu