Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort makowy z orzechową masą

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżeczek
5 
Jajko
25  dag
Cukier
12  dag
Mak
2  łyżek
Bułka tarta
2  łyżek
Mąka tortowa
0.5  łyżeczka
Aromat migdałowy
20  dag
Masło
10  dag
Czekolada gorzka
0.5  szklanka
Krem orzechowy Nutella
10  dag
Orzechy arachidowe mielone
2  łyżek
Spirytus
trochę
Sok z cytryny
1  łyżka
Cukier puder
80  ml
Woda przegotowana
1  łyżka
Likier migdałowy
1  dag
Orzechy włoskie
1  opakowanie
Gotowa polewa czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
33.02 g
Tłuszcze
24.34 g
Wartość energetyczna
370.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Torcik makowy z masą orzechową będzie stanowił ozdobę każdego przyjęcia urodzinowego. Urzeknie gości wspaniałym smakiem, orzechowym aromatem oraz kuszącym wyglądem dania. Cukier waniliowy WINIARY doda całości wyjątkowego zapachu oraz wrażenia delikatności. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
100 min
Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Krok 2
10 min
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.
Krok 3
15 min
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Przełożyć masą orzechową.
Krok 5
5 min
Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Tort makowy z orzechową masą

Krok 1 z 5

Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 2 z 5

Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 3 z 5

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 4 z 5

Przełożyć masą orzechową.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 5 z 5

Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika