Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort makowy z orzechową masą

0
140min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Jajko
25 dag
Cukier
12 dag
Mak
2 łyżek
Bułka tarta
2 łyżek
Mąka tortowa
0.5 łyżeczka
Aromat migdałowy
20 dag
Masło
10 dag
Czekolada gorzka
0.5 szklanka
Krem orzechowy Nutella
10 dag
Orzechy arachidowe mielone
2 łyżek
Spirytus
1 trochę
Sok z cytryny
1 łyżka
Cukier puder
80 ml
Woda przegotowana
1 łyżka
Likier migdałowy
1 dag
Orzechy włoskie
1 opakowanie
Gotowa polewa czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.22 g
Węglowodany
33.02 g
Tłuszcze
24.34 g
Wartość energetyczna
370.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
100 min
Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Krok 2
10 min
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.
Krok 3
15 min
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Przełożyć masą orzechową.
Krok 5
5 min
Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Tort makowy z orzechową masą

Krok 1 z 5

Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 2 z 5

Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 3 z 5

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 4 z 5

Przełożyć masą orzechową.

Tort makowy z orzechową masą

Krok 5 z 5

Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Torcik makowy z masą orzechową będzie stanowił ozdobę każdego przyjęcia urodzinowego. Urzeknie gości wspaniałym smakiem, orzechowym aromatem oraz kuszącym wyglądem dania. Cukier waniliowy WINIARY doda całości wyjątkowego zapachu oraz wrażenia delikatności. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika