Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Torcik makowy z masą orzechową będzie stanowił ozdobę każdego przyjęcia urodzinowego. Urzeknie gości wspaniałym smakiem, orzechowym aromatem oraz kuszącym wyglądem dania. Cukier waniliowy WINIARY doda całości wyjątkowego zapachu oraz wrażenia delikatności. Smacznego!
Przygotowanie
140 min
Krok 1
100 min
Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Krok 2
10 min
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.
Krok 3
15 min
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Krok 4
10 min
Przełożyć masą orzechową.
Krok 5
5 min
Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Krok 1
z
5
Mak zaparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubite jajka zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie dodać mak, bułkę tartą, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.
Krok 2
z
5
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty, skropić ponczem. Poncz: do szklanki wlać przestudzoną przegotowaną wodę i wymieszać z likierem migdałowym.
Krok 3
z
5
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo przestudzoną czekoladę. Ciągle ucierając dodawać po łyżce kremu orzechowego. Pod koniec dodać zmielone orzechy arachidowe, spirytus i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.
Krok 4
z
5
Przełożyć masą orzechową.
Krok 5
z
5
Oblać polewą czekoladową, ozdobić orzechami włoskimi. Odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0