Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

(0)
7 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest kasia8768
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Zimne masło (pokrojone na kawałki)
220  g
Mąka pszenna
150  g
Mąka migdałowa (zmielone migdały)
110  g
Cukier puder
15  g
Cukier z prawdziwą wanilią
4 
Żółtka (ugotowane i przetarte przez sitko)
750  ml
Mleko
300  g
Masło śmietankowe w temp. pokojowej
trochę
Czekoladowe jajeczka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.62 g
Węglowodany
23.57 g
Tłuszcze
22.38 g
Wartość energetyczna
311.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

420 min
Krok 1
200 min
KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy
Krok 2
200 min
KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów: z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha). Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.
Krok 3
20 min
Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.
Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Krok 1 z 3

KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Krok 2 z 3

KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów: z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha). Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Krok 3 z 3

Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

…bo święta tuż, tuż… To połączenie kruchych blatów ciasta, kremu cytrynowego i słodkiego, lekko ciągnącego kremu, ozdobiony czekoladowymi jajeczkami.Tort przełożyłam resztką lemon curd z odrobiną skórki z limonki, dla przełamania wszechobecnej słodyczy. Oczywiście nie musi być to krem cytrynowy, świetnie sprawdzi się ulubiona marmolada szczodrze skropiona sokiem z cytryny lub limonki, tak dla kontrastu. Tort najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu, wtedy blaty ciasta nabiorą wilgoci z kremu i tort będzie jeszcze smaczniejszy i łatwiej da się pokroić. Może być niewątpliwie ozdobą wielkanocnego stołu…
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha