Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

0
420 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Masło
220 g
Mąka pszenna
150 g
Migdały
110 g
Cukier puder
15 g
Cukier z wanilią
4 
Żółtko
1 paczka
Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
750 ml
Mleko
300 g
Masło śmietankowe
1 trochę
Czekolada deserowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.71 g
Wartość energetyczna
311.75 kcal
Białko
6.62 g
Tłuszcze
29.24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

420 min
Krok 1
1 min
KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy
Krok 2
1 min
KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów:<br/><br/>z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha).<br/><br/>Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.
Krok 3
1 min
Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.
Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Krok 1 z 3

KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Krok 2 z 3

KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów:<br/><br/>z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha).<br/><br/>Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.

Kruchy tort mazurkowy na Wielkanoc

Krok 3 z 3

Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.

…bo święta tuż, tuż…

To połączenie kruchych blatów ciasta, kremu cytrynowego i słodkiego, lekko ciągnącego kremu, ozdobiony czekoladowymi jajeczkami.Tort przełożyłam resztką lemon curd z odrobiną skórki z limonki, dla przełamania wszechobecnej słodyczy.
Oczywiście nie musi być to krem cytrynowy, świetnie sprawdzi się ulubiona marmolada szczodrze skropiona sokiem z cytryny lub limonki, tak dla kontrastu.

Tort najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu, wtedy blaty ciasta nabiorą wilgoci z kremu i tort będzie jeszcze smaczniejszy i łatwiej da się pokroić.

Może być niewątpliwie ozdobą wielkanocnego stołu…
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika