Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
…bo święta tuż, tuż… To połączenie kruchych blatów ciasta, kremu cytrynowego i słodkiego, lekko ciągnącego kremu, ozdobiony czekoladowymi jajeczkami.Tort przełożyłam resztką lemon curd z odrobiną skórki z limonki, dla przełamania wszechobecnej słodyczy. Oczywiście nie musi być to krem cytrynowy, świetnie sprawdzi się ulubiona marmolada szczodrze skropiona sokiem z cytryny lub limonki, tak dla kontrastu. Tort najlepiej smakuje na 2-3 dzień po przełożeniu, wtedy blaty ciasta nabiorą wilgoci z kremu i tort będzie jeszcze smaczniejszy i łatwiej da się pokroić. Może być niewątpliwie ozdobą wielkanocnego stołu…
Przygotowanie
420 min
Krok 1
200 min
KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy
Krok 2
200 min
KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów: z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha). Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.
Krok 3
20 min
Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.
Krok 1
z
3
KRUCHE CIASTO: wszystkie składniki przekładamy do malaksera, zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h, dzielimy na 4 porcje i rozwałkujemy placki na papierze do pieczenia do średnicy 22 cm, pieczemy przez ok. 18 min w temp. 180 st. do zrumienienia. Studzimy
Krok 2
z
3
KREM ŚMIETANKOWY do przełożenia blatów: z porcji mleka podanej w składnikach odlewamy szklankę mleka, a resztę gotujemy. W odlanym mleku rozpuszczamy 2 opakowania budyniu śmietankowego Winiary i wlewamy do wrzącego mleka, w ten sposób otrzymamy gęsty budyń. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, zakrywając szczelnie wierzch budyniu folią spożywczą (w ten sposób unikniemy powstania tzw nieapetycznego kożucha). Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając porcję wystudzonego kremu.
Krok 3
z
3
Każdy blat smarujemy kremem cytrynowym i porcją dowolnego kremu , wierzch i boki wykańczamy także kremem . Dekorujemy jajeczkami czekoladowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0