Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami
795min
Łatwy
1 łyżeczka
200 g
Mąka pszenna
50 g
Cukier
50 g
Mak
1 szczypta
Sól
150 g
Masło
2 łyżek
Woda zimna
3
Żółtko
2 opakowań
1 opakowanie
1 słoik
Dżem jagodowy
400 g
Ser mielony na sernik
100 g
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Białko
9.17 g
Węglowodany
54.04 g
Tłuszcze
23.32 g
Wartość energetyczna
479.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
795 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia WINIARY i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.
Krok 3
5 min
Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.
Krok 4
40 min
Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.
Krok 5
5 min
Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.
Krok 6
10 min
Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.
Krok 7
5 min
Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.
Krok 8
5 min
Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).
Krok 9
5 min
Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
Krok 10
705 min
Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..
Masz ochotę na spektakularny makowiec z owocową niespodzianką? Nic prostszego- wystarczy przygotować pyszny makowiec z jagodami. Tradycyjnie pieczone ciasto wzbogacone o smaczne piętrowe nadzienie z waniliowego serka, jagodowego dżemu i galaretki WINIARY oraz bitej śmietany WINIARY, to doskonały świąteczny deser, który może pełnić też rolę tortu przy innych okazjach.
Komentarze 0