Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

0
795 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
50 g
Cukier
50 g
Mak
1 szczypta
Sól
150 g
Masło
2 łyżek
Woda zimna
3 
Żółtko
1 słoik
Dżem jagodowy
400 g
Ser mielony na sernik
100 g
Cukier puder

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
479.2 kcal
Węglowodany
54.04 g
Białko
9.17 g
Tłuszcze
23.32 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

795 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia WINIARY i wymieszaj.
Krok 2
10 min
Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.
Krok 3
5 min
Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.
Krok 4
40 min
Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.
Krok 5
5 min
Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.
Krok 6
10 min
Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.
Krok 7
5 min
Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.
Krok 8
5 min
Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).
Krok 9
5 min
Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
Krok 10
705 min
Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..
Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia WINIARY i wymieszaj.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 2 z 10

Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 3 z 10

Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 4 z 10

Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 5 z 10

Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 6 z 10

Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 7 z 10

Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 8 z 10

Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 9 z 10

Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 10 z 10

Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..

Masz ochotę na spektakularny makowiec z owocową niespodzianką? Nic prostszego- wystarczy przygotować pyszny makowiec z jagodami. Tradycyjnie pieczone ciasto wzbogacone o smaczne piętrowe nadzienie z waniliowego serka, jagodowego dżemu i galaretki WINIARY oraz bitej śmietany WINIARY, to doskonały świąteczny deser, który może pełnić też rolę tortu przy innych okazjach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika