Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami
Dodaj do CookBook

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

(1)
13 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
200  g
Mąka pszenna
50  g
Cukier
50  g
Mak
1  szczypta
Sól
150  g
Masło
2  łyżek
Woda zimna
3 
Żółtko
2  opakowań
Galaretka jagodowy smak WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  słoik
Dżem jagodowy
400  g
Ser mielony na sernik
100  g
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.1 g
Wartość energetyczna
479.1 kcal
Tłuszcze
23.3 g
Białko
9.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na spektakularny makowiec z owocową niespodzianką? Nic prostszego- wystarczy przygotować pyszny makowiec z jagodami. Tradycyjnie pieczone ciasto wzbogacone o smaczne piętrowe nadzienie z waniliowego serka, jagodowego dżemu i galaretki WINIARY oraz bitej śmietany to doskonały świąteczny deser, który może pełnić też rolę tortu przy innych okazjach.

Przygotowanie

795 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.
  • Krok 4

    40 min
    Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.
  • Krok 6

    10 min
    Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.
  • Krok 7

    5 min
    Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.
  • Krok 8

    5 min
    Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).
  • Krok 9

    5 min
    Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
  • Krok 10

    705 min
    Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..
Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 2 z 10

Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 3 z 10

Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 4 z 10

Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 5 z 10

Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 6 z 10

Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 7 z 10

Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 8 z 10

Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 9 z 10

Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Krok 10 z 10

Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

GOODD

THis is GOODD
Amilo (niezweryfikowany) 05/13/2025-11:31 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/28/2025-04:24 CEST
Thank you :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    2 godz 25 min Łatwy
  • Tarta z budyniem i czereśniami

    Tarta z budyniem i czereśniami

    2 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu