Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tort z Czarnolasu

Tort z Czarnolasu

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.75  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Kakao
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
0.5  łyżeczka
Sól
2  szklanek
Cukier
0.5  szklanka
Olej
3 
Jajko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szklanka
Mleko
3.33  szklanek
Śmietanka słodka 30%
100  g
Cukier puder
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Likier wiśniowy
10 
Wiśnie
trochę
Konfitura wiśniowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.04 g
Węglowodany
47.63 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartość energetyczna
264.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tort czarny las to jeden z najsławniejszych i najbardziej eleganckich tortów, którymi szczycą się najlepsze cukiernie. Tak naprawdę, ciasto czarny las to nic innego, jak wyśmienity tort czekoladowy z wiśniami! Musi być wysoki, najlepiej, żeby składał się przynajmniej z trzech blatów – wtedy okazale prezentuje się na paterze. Ten pyszny tort z wiśniami przełożony jest kremem z bitej śmietany, i tutaj naprawdę nie należy żałować śmietanki, ponieważ to ona sprawia, że krem tak wybornie smakuje. Wierzch tortu czarny las możesz udekorować wiórkami startej czekolady i słodkimi, kandyzowanymi wiśniami.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
  • Krok 2

    5 min
    Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
  • Krok 3

    40 min
    Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
  • Krok 4

    10 min
    Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    5 min
    Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
  • Krok 6

    10 min
    Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
  • Krok 7

    10 min
    Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.
Tort z Czarnolasu

Krok 1 z 7

W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).

Tort z Czarnolasu

Krok 2 z 7

Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.

Tort z Czarnolasu

Krok 3 z 7

Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.

Tort z Czarnolasu

Krok 4 z 7

Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Tort z Czarnolasu

Krok 5 z 7

Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.

Tort z Czarnolasu

Krok 6 z 7

Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.

Tort z Czarnolasu

Krok 7 z 7

Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tort „red velvet”

    Tort „red velvet”

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    Pastelowy sernik na zimno bez pieczenia

    1 godz 30 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    Drożdżówki z budyniem – jedno ciasto, trzy rodzaje wypieków

    2 godz 22 min Łatwy
  • Tort marchewkowy

    Tort marchewkowy

    4 godz 31 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu