Tort z Czarnolasu
90min
Łatwy
1.75 szklanek
Mąka pszenna
0.75 szklanka
Kakao
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
0.5 łyżeczka
Sól
2 szklanek
Cukier
0.5 szklanka
Olej
3
Jajko
1 opakowanie
1 szklanka
Mleko
3.5 szklanek
Śmietanka słodka 30%
100 g
Cukier puder
1 opakowanie
1 trochę
Likier wiśniowy
10
Wiśnie
1 trochę
Konfitura wiśniowa
.
Wartości odżywcze
Białko
109.89 g
Węglowodany
879.12 g
Tłuszcze
385.8 g
Wartość energetyczna
6919.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
Krok 2
5 min
Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 3
40 min
Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
Krok 4
10 min
Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
Krok 6
10 min
Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
Krok 7
10 min
Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.
Tort czarny las to jeden z najsławniejszych i najbardziej eleganckich tortów, którymi szczycą się najlepsze cukiernie. Tak naprawdę, ciasto czarny las to nic innego, jak wyśmienity tort czekoladowy z wiśniami! Musi być wysoki, najlepiej, żeby składał się przynajmniej z trzech blatów – wtedy okazale prezentuje się na paterze. Ten pyszny tort z wiśniami przełożony jest kremem z bitej śmietany, i tutaj naprawdę nie należy żałować śmietanki, ponieważ to ona sprawia, że krem tak wybornie smakuje. Wierzch tortu czarny las możesz udekorować wiórkami startej czekolady i słodkimi, kandyzowanymi wiśniami.
Komentarze 0