Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort z Czarnolasu

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.75  szklanek
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Kakao
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
0.5  łyżeczka
Sól
2  szklanek
Cukier
0.5  szklanka
Olej
3 
Jajko
1  opakowanie
1  szklanka
Mleko
3.5  szklanek
Śmietanka słodka 30%
100  g
Cukier puder
1  opakowanie
trochę
Likier wiśniowy
10 
Wiśnie
trochę
Konfitura wiśniowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
109.89 g
Węglowodany
879.12 g
Tłuszcze
385.8 g
Wartość energetyczna
6919.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).
Krok 2
5 min
Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.
Krok 3
40 min
Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.
Krok 4
10 min
Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
5 min
Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.
Krok 6
10 min
Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.
Krok 7
10 min
Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.
Tort z Czarnolasu

Krok 1 z 7

W dużej misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej masy (ok 5-10min).

Tort z Czarnolasu

Krok 2 z 7

Po tym czasie dodaj olej, mleko oraz pozostałe suche składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj mikserem.

Tort z Czarnolasu

Krok 3 z 7

Ciasto przełóż do nasmarowanej masłem tortownicy i piecz ok 40-45min (w jednej tortownicy a w dwóch ok 30-35min). Po upieczeniu wystudź.

Tort z Czarnolasu

Krok 4 z 7

Zimną śmietankę ubij mikserem na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

Tort z Czarnolasu

Krok 5 z 7

Gotowy biszkopt podziel na 3 części. Możesz go ew. Skropić likierem wiśniowym.

Tort z Czarnolasu

Krok 6 z 7

Każdy blat posmaruj konfitura wiśniową oraz śmietaną a następnie złóż ze sobą.

Tort z Czarnolasu

Krok 7 z 7

Tor ozdób pozostałą śmietaną, wiśniami oraz gorzką czekoladą.

Tort czarny las to jeden z najsławniejszych i najbardziej eleganckich tortów, którymi szczycą się najlepsze cukiernie. Tak naprawdę, ciasto czarny las to nic innego, jak wyśmienity tort czekoladowy z wiśniami! Musi być wysoki, najlepiej, żeby składał się przynajmniej z trzech blatów – wtedy okazale prezentuje się na paterze. Ten pyszny tort z wiśniami przełożony jest kremem z bitej śmietany, i tutaj naprawdę nie należy żałować śmietanki, ponieważ to ona sprawia, że krem tak wybornie smakuje. Wierzch tortu czarny las możesz udekorować wiórkami startej czekolady i słodkimi, kandyzowanymi wiśniami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika