Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wafle z masą kajmakową

Wafle z masą kajmakową

(1)
1 godz 15 min
Łatwy
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

15 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  puszka
Kajmak
2  łyżek
Wiórki kokosowe
1  opakowanie
Wafle tortowe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.54 g
Węglowodany
19.61 g
Tłuszcze
3.05 g
Wartość energetyczna
115.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wafle z masą kajmakową to doskonały pomysł na słodką przekąskę! Robi się je niezwykle prosto, w dodatku nie potrzeba zbyt wielu składników do ich wykonania, wystarczy opakowanie wafli tortowych, puszka masy kajmakowej i dwie łyżki wiórków kokosowych! Sprawdź nasz przepis na wafle z masą kajmakową!

Przygotowanie wafli z masą kajmakową w większości sprowadza się do przekładania kolejnych warstw wafli kajmakiem. Wykorzystujemy do tego wszystkie wafle tortowe z opakowania, czyli zwykle 5-6 sztuk, co daje tyle samo „pięter” przełożonych masą. Jeśli chcesz, by gotowe wafle z masą kajmakową miały dodatkowo lekko kokosowy smak, dodaj wiórki z kokosa do masy – ale nie mieszaj ich z całą puszką, wystarczy, że posypiesz nimi dwie wybrane warstwy masy w czasie przekładania.

Ostatniego wafla nie smaruj masą. Na całość połóż dużą drewnianą deskę i obciąż ją jakimś cięższym przedmiotem, by dociskała wafle. Włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyciągnij wafle z masą kajmakową i pokrój je na kawałki.

Schłodzenie w lodówce jest koniecznym etapem, ponieważ wafle nasiąkają wtedy wilgocią z masy. Jeśli go pominiesz, wafle nie dadzą się pokroić – będą się łamać i kruszyć.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Każdego wafla smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.
  • Krok 2

    2 min
    Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy.
  • Krok 3

    60 min
    Ostatniego wafla z wierzchu nie smarujemy. Całość przykrywamy deską i obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
  • Krok 4

    2 min
    Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy całość na małe wafelki.
Wafle z masą kajmakową

Krok 1 z 4

Każdego wafla smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.

Wafle z masą kajmakową

Krok 2 z 4

Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy.

Wafle z masą kajmakową

Krok 3 z 4

Ostatniego wafla z wierzchu nie smarujemy. Całość przykrywamy deską i obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.

Wafle z masą kajmakową

Krok 4 z 4

Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy całość na małe wafelki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z lodówki

    Pączki z lodówki

    2 godz 28 min Łatwy
  • Kaczka pieczona (z piekarnika)

    Kaczka pieczona (z piekarnika)

    16 godz 20 min Średni
  • Wafle przekładane masą krówkową

    Wafle przekładane masą krówkową

    15 min Łatwy
  • Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    Wafle przekładane domowym kremem czekoladowym

    24 godz 45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu