Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wafle z masą kajmakową to doskonały pomysł na słodką przekąskę! Robi się je niezwykle prosto, w dodatku nie potrzeba zbyt wielu składników do ich wykonania, wystarczy opakowanie wafli tortowych, puszka masy kajmakowej i dwie łyżki wiórków kokosowych! Wafel z masą kajmakową to świetny dodatek do kawy lub herbaty albo wymarzony deser dla dzieci. Sprawdź nasz przepis na wafle z masą kajmakową!
Przygotowanie wafli z masą kajmakową w większości sprowadza się do przekładania kolejnych warstw wafli kajmakiem. Wykorzystujemy do tego wszystkie wafle tortowe z opakowania, czyli zwykle 5-6 sztuk, co daje tyle samo „pięter” przełożonych masą. Jeśli chcesz, by gotowe wafle z masą kajmakową miały dodatkowo lekko kokosowy smak, dodaj wiórki z kokosa do masy – ale nie mieszaj ich z całą puszką, wystarczy, że posypiesz nimi dwie wybrane warstwy masy w czasie przekładania.
Ostatniego wafla nie smaruj masą. Na całość połóż dużą drewnianą deskę i obciąż ją jakimś cięższym przedmiotem, by dociskała wafle. Włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyciągnij wafle z masą kajmakową i pokrój je na kawałki.
Schłodzenie w lodówce jest koniecznym etapem, ponieważ wafle nasiąkają wtedy wilgocią z masy. Jeśli go pominiesz, wafle nie dadzą się pokroić – będą się łamać i kruszyć. Przepis wyjaśnia, jak przygotować wafle z masą kajmakową z puszki. Jeśli nie masz gotowej masy, możesz spróbować zrobić ją samodzielnie. W tym celu wystarczy przez dłuższy czas (około 3 godzin) podgrzewać mleko skondensowane. Znacznie szybsza metoda to... roztopienie cukierków – krówek.
Wafle przekładane z masą kajmakową to alternatywa dla gotowych czekoladek czy cukierków. Jeśli przepis przygotujesz w domu, znasz dokładnie skład i proporcje składników, dzięki czemu masz pewność, że nie przesadzisz z ilością cukru czy liczbą przyswojonych kalorii na dany dzień. Wafelki z kajmakiem sprawdzą się zarówno na kinder party, jak i na spotkaniu ze słodkościami dla dorosłych. Wafle z masą kajmakową bez masła możesz przygotowywać regularnie, w końcu wszystkie potrzebne składniki są dostępne przez cały rok.
Każdego wafla posmaruj masą krówkową i przykrywaj kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.
Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą dodatkowo wysyp wiórki kokosowe i przykryj.
Ostatniego wafla z wierzchu nie smaruj. Całość przykryj deską i połóż na niej coś ciężkiego. Włóż danie do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyciągnij wafle przekładane masą kajmakową z lodówki i pokrój całość na małe wafelki.