Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wafle z masą kajmakową to doskonały pomysł na słodką przekąskę! Robi się je niezwykle prosto, w dodatku nie potrzeba zbyt wielu składników do ich wykonania, wystarczy opakowanie wafli tortowych, puszka masy kajmakowej i dwie łyżki wiórków kokosowych! Sprawdź nasz przepis na wafle z masą kajmakową!
Przygotowanie wafli z masą kajmakową w większości sprowadza się do przekładania kolejnych warstw wafli kajmakiem. Wykorzystujemy do tego wszystkie wafle tortowe z opakowania, czyli zwykle 5-6 sztuk, co daje tyle samo „pięter” przełożonych masą. Jeśli chcesz, by gotowe wafle z masą kajmakową miały dodatkowo lekko kokosowy smak, dodaj wiórki z kokosa do masy – ale nie mieszaj ich z całą puszką, wystarczy, że posypiesz nimi dwie wybrane warstwy masy w czasie przekładania.
Ostatniego wafla nie smaruj masą. Na całość połóż dużą drewnianą deskę i obciąż ją jakimś cięższym przedmiotem, by dociskała wafle. Włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyciągnij wafle z masą kajmakową i pokrój je na kawałki.
Schłodzenie w lodówce jest koniecznym etapem, ponieważ wafle nasiąkają wtedy wilgocią z masy. Jeśli go pominiesz, wafle nie dadzą się pokroić – będą się łamać i kruszyć.
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Każdego wafla smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.
Krok 2
2 min
Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy.
Krok 3
60 min
Ostatniego wafla z wierzchu nie smarujemy. Całość przykrywamy deską i obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
Krok 4
2 min
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy całość na małe wafelki.
Krok 1
z
4
Każdego wafla smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.
Krok 2
z
4
Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy.
Krok 3
z
4
Ostatniego wafla z wierzchu nie smarujemy. Całość przykrywamy deską i obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
Krok 4
z
4
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy całość na małe wafelki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0