Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wafle z masą kajmakową

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest szpileczkaa
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  puszka
Kajmak
2  łyżek
Wiórki kokosowe
1  opakowanie
Wafle tortowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.54 g
Węglowodany
19.61 g
Tłuszcze
3.05 g
Wartość energetyczna
115.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Każdego wafla smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.
Krok 2
2 min
Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy.
Krok 3
60 min
Ostatniego wafla z wierzchu nie smarujemy. Całość przykrywamy deską i obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.
Krok 4
2 min
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy całość na małe wafelki.
Wafle z masą kajmakową

Krok 1 z 4

Każdego wafla smarujemy masą krówkową i przykrywamy kolejnym waflem i tak do wyczerpania składników.

Wafle z masą kajmakową

Krok 2 z 4

Na jednej lub dwóch wybranych warstwach po posmarowaniu masą posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy.

Wafle z masą kajmakową

Krok 3 z 4

Ostatniego wafla z wierzchu nie smarujemy. Całość przykrywamy deską i obciążamy czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę.

Wafle z masą kajmakową

Krok 4 z 4

Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy całość na małe wafelki.

Wafle z masą kajmakową to doskonały pomysł na słodką przekąskę! Robi się je niezwykle prosto, w dodatku nie potrzeba zbyt wielu składników do ich wykonania, wystarczy opakowanie wafli tortowych, puszka masy kajmakowej i dwie łyżki wiórków kokosowych! Sprawdź nasz przepis na wafle z masą kajmakową!

Przygotowanie wafli z masą kajmakową w większości sprowadza się do przekładania kolejnych warstw wafli kajmakiem. Wykorzystujemy do tego wszystkie wafle tortowe z opakowania, czyli zwykle 5-6 sztuk, co daje tyle samo „pięter” przełożonych masą. Jeśli chcesz, by gotowe wafle z masą kajmakową miały dodatkowo lekko kokosowy smak, dodaj wiórki z kokosa do masy – ale nie mieszaj ich z całą puszką, wystarczy, że posypiesz nimi dwie wybrane warstwy masy w czasie przekładania.

Ostatniego wafla nie smaruj masą. Na całość połóż dużą drewnianą deskę i obciąż ją jakimś cięższym przedmiotem, by dociskała wafle. Włóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyciągnij wafle z masą kajmakową i pokrój je na kawałki.

Schłodzenie w lodówce jest koniecznym etapem, ponieważ wafle nasiąkają wtedy wilgocią z masy. Jeśli go pominiesz, wafle nie dadzą się pokroić – będą się łamać i kruszyć.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha