Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Masa kajmakowa - kategoria top

Masa kajmakowa

Słodki, gęsty kajmak powstaje podczas długiego gotowania mleka z cukrem, najczęściej z dodatkiem kawy, gorzkiego kakao lub czekolady. Do czego można ją wykorzystać? Koniecznie sprawdź w przepiśniku WINIARY!

Przepisy 19
Tarta bananowa

Tarta bananowa

1 godz 31 min Łatwy
Sernik z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami

2 godz Średni
Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto Snickers bez pieczenia

55 min Łatwy
Sernik gotowany - bez pieczenia

Sernik gotowany - bez pieczenia

4 godz 45 min Łatwy
Mazurek z masą krówkową

Mazurek z masą krówkową

2 godz Łatwy
Karpatka toffi

Karpatka toffi

1 godz 40 min Łatwy
Wafle przekładane masą krówkową

Wafle przekładane masą krówkową

15 min Łatwy
Proste banoffee

Proste banoffee

4 godz 40 min Łatwy
Marlenka

Marlenka

6 godz 45 min Łatwy
Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

1 godz 15 min Łatwy
Marlenka czekoladowa

Marlenka czekoladowa

4 godz Łatwy
Tort marchewkowy

Tort marchewkowy

4 godz 31 min Średni
Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

2 godz 45 min Łatwy
Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

Sernik z masą krówkową o smaku kakaowym

3 godz 55 min Łatwy
Ciasto krówkowe z delicjami

Ciasto krówkowe z delicjami

3 godz 35 min Łatwy
Ciasto toffee bez pieczenia

Ciasto toffee bez pieczenia

10 godz 36 min Łatwy
Ciasto z krówką i kawą

Ciasto z krówką i kawą

1 godz 29 min Łatwy
Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

1 godz 47 min Średni
Wafle z kajmakiem

Wafle z kajmakiem

1 godz 15 min Łatwy

Przepis na masę kajmakową – czym jest kajmak?

Masa kajmakowa, nazywana też kajmakiem albo masą krówkową, to bardzo słodka masa, która świetnie pasuje wielu ciast i deserów. Wywodzi się z Turcji. W Polsce znana jest od dawna, ale początkowo była podawana przez cukierników tylko wśród osób bardzo zamożnych. Po drugiej wojnie światowej spopularyzowała się także wśród mieszczan i dziś można ją spotkać w wielu popularnych cukierniach, ale także kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie.

Słodka, gęsta masa kajmakowa powstaje podczas długiego gotowania mleka z cukrem, najczęściej z dodatkiem kawy, gorzkiego kakao lub czekolady. Można ją także przygotować ze skondensowanego mleka, które w zamkniętej puszce trzeba ogrzewać przez 2–3 godziny w kąpieli wodnej. Natomiast najprostszym sposobem na jej uzyskanie jest kupienie puszki gotowej masy kajmakowej.

Przepisy z masą kajmakową

Warto mieć masę kajmakową w kuchni pod ręką, bo z jej pomocą możemy szybko przyrządzić prosty, ale efektowny deser: na przykład nadziewane kruche babeczki, błyskawiczne nektarynkowe ciasteczka, owocową sałatkę z kajmakiem czy kajmakowy serek do naleśników albo herbatników. Masa kajmakowa doskonale łączy się z ciastem waflowym oraz kruchym, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji domowych pischingerów (andrutów, czyli nadziewanych wafelków) oraz wielkanocnych mazurków – najczęściej z dodatkiem orzechów, bakalii czy cytrusów. Miło skusić się czasem na jeden czy drugi kajmakowy przysmak, tym bardziej że nie zabraknie wam sprawdzonych przepisów na ciasta z masą kajmakową. Używa się jej bardzo często także przy tych ciastach, które nie wymagają pieczenia, a wzorowane są np. na popularnych batonach czy pralinach. Gdy warstwy takiego ciasta (zrobione na przykład z herbatników) przełożymy masą kajmakową, a następnie wsadzimy do lodówki, schłodzona masa połączy je w spójną całość.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu