Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Uwielbiasz jeść serniki, ale ich nie robisz, bo zwykle opadają? Spokojnie - mamy przepis dla Ciebie, który na pewno się uda. Sernik gotowany z dwoma masami przekładanymi herbatnikami nie wymaga pieczenia. Masa kajmakowa i serowa - palce lizać! Płatki migdałów i herbatniki - również do schrupania. Sernik gotowany przed podaniem najlepiej schować na całą noc (a minimum na 4 godziny) do lodówki. Chłód pomoże masie stężeć. To ciasto, które będzie świątecznym hitem, na który wszyscy czekają, choć na podwieczorek w wolny dzień również doskonale się sprawdzi. Wypróbuj!
Przygotowanie
285 min
Krok 1
10 min
W dużym garnku z grubym dnem umieść pokrojone w nieduże kawałki masło, twaróg, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok 2
15 min
Budynie rozpuść w większej misce w zimnym mleku. Gdy masa z masłem zacznie bulgotać, wlej do niej budynie, cały czas mieszaj i podgrzewaj do czasu, aż masa zgęstnieje.
Kajmak zmiksuj z kakao.
Krok 3
260 min
Prostokątną foremkę wysmaruj masłem, ułóż warstwę herbatników, posmaruj połową kajmaku. Podziel masę serową na 3 części i wylewaj kolejne warstwy, przekładając herbatnikami. Ostatnią warstwę zakończ drugą częścią kajmaku i posyp migdałami. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Krok 1
z
3
W dużym garnku z grubym dnem umieść pokrojone w nieduże kawałki masło, twaróg, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Krok 2
z
3
Budynie rozpuść w większej misce w zimnym mleku. Gdy masa z masłem zacznie bulgotać, wlej do niej budynie, cały czas mieszaj i podgrzewaj do czasu, aż masa zgęstnieje.
Kajmak zmiksuj z kakao.
Krok 3
z
3
Prostokątną foremkę wysmaruj masłem, ułóż warstwę herbatników, posmaruj połową kajmaku. Podziel masę serową na 3 części i wylewaj kolejne warstwy, przekładając herbatnikami. Ostatnią warstwę zakończ drugą częścią kajmaku i posyp migdałami. Odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0