Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto z krówką i kawą

0
89 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
2 łyżek
Kakao
4 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 łyżek
Cukier
4 
Jajko
3 łyżek
Olej
1 łyżka
Ocet
500 ml
Śmietana 30%
1 puszka
Kajmak
2 łyżek
Żelatyna Winiary
12 g
Kawa rozpuszczalna
12 g
Kawa rozpuszczalna
0.5 szklanka
Woda
0.5 szklanka
Woda
140 g
Biszkopty
1 trochę
Czekoladowe wiórki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24 g
Wartość energetyczna
231.19 kcal
Białko
5.3 g
Tłuszcze
12.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

89 min
Krok 1
10 min
Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Krok 2
2 min
Dodajemy żółtka.
Krok 3
2 min
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 4
2 min
Dodajemy olej i ocet.
Krok 5
30 min
Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.
Krok 6
2 min
Poncz: We wrzątku rozpuszczamy kawę.
Krok 7
3 min
Kawą nasączamy biszkopty.
Krok 8
5 min
Masa: Śmietankę ubijamy na sztywno.
Krok 9
5 min
Masę krówkową miksujemy.
Krok 10
5 min
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.
Krok 11
2 min
Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.
Krok 12
2 min
Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.
Krok 13
3 min
Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.
Krok 14
5 min
Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.
Krok 15
5 min
Masa z bitej śmietany w proszku: Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 16
2 min
Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
Krok 17
3 min
Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówkowo-kawową.
Krok 18
1 min
Ciasto podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.
Ciasto z krówką i kawą

Krok 1 z 18

Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 2 z 18

Dodajemy żółtka.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 3 z 18

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 4 z 18

Dodajemy olej i ocet.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 5 z 18

Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 6 z 18

Poncz: We wrzątku rozpuszczamy kawę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 7 z 18

Kawą nasączamy biszkopty.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 8 z 18

Masa: Śmietankę ubijamy na sztywno.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 9 z 18

Masę krówkową miksujemy.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 10 z 18

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 11 z 18

Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 12 z 18

Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 13 z 18

Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 14 z 18

Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 15 z 18

Masa z bitej śmietany w proszku: Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 16 z 18

Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 17 z 18

Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówkowo-kawową.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 18 z 18

Ciasto podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.

Ciasto z krówką i kawą idealne do… kawy! Puszyste i smakowite ciasto zachwyci naszych gości i całą rodzinę. Galaretka cytrynowa WINIARY, sprawi, że zyskamy aromat i smak cytrusów, które doda naszemu deserowi orzeźwienia i apetyczności, której i tak już mamy pod dostatkiem. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika