Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto z krówką i kawą
Ciasto z krówką i kawą
Ciasto z krówką i kawą

Ciasto z krówką i kawą

(0)
1 godz 29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga-25

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
2  łyżek
Kakao
4  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  łyżek
Cukier
4 
Jajko
3  łyżek
Olej
12  g
Kawa NESCAFÉ Classic
1  łyżka
Ocet
1  łyżka
Proszek do pieczenia
1  puszka
Kajmak
2  łyżek
Żelatyna Winiary
0.5  szklanka
Woda
50  g
WINIARY Bita śmietana
0.5  szklanka
Woda
140  g
Biszkopty
trochę
Czekoladowe wiórki
2  szklanek
Śmietana 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.7 g
Węglowodany
25.27 g
Tłuszcze
8.49 g
Wartość energetyczna
198.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto z krówką i kawą idealne do… kawy! Puszyste i smakowite ciasto zachwyci naszych gości i całą rodzinę. Galaretka cytrynowa WINIARY, sprawi, że zyskamy aromat i smak cytrusów, które doda naszemu deserowi orzeźwienia i apetyczności, której i tak już mamy pod dostatkiem. Smacznego!

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    10 min
    Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  • Krok 2

    2 min
    Dodajemy żółtka.
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Krok 4

    2 min
    Dodajemy olej i ocet.
  • Krok 5

    30 min
    Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Poncz: We wrzątku rozpuszczamy kawę.
  • Krok 7

    3 min
    Kawą nasączamy biszkopty.
  • Krok 8

    5 min
    Masa: Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Krok 9

    5 min
    Masę krówkową miksujemy.
  • Krok 10

    5 min
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.
  • Krok 11

    2 min
    Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.
  • Krok 12

    2 min
    Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.
  • Krok 13

    3 min
    Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.
  • Krok 14

    5 min
    Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.
  • Krok 15

    5 min
    Masa z bitej śmietany w proszku: Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 16

    2 min
    Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
  • Krok 17

    3 min
    Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówkowo-kawową.
  • Krok 18

    1 min
    Ciasto podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.
Ciasto z krówką i kawą

Krok 1 z 18

Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 2 z 18

Dodajemy żółtka.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 3 z 18

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 4 z 18

Dodajemy olej i ocet.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 5 z 18

Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 6 z 18

Poncz: We wrzątku rozpuszczamy kawę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 7 z 18

Kawą nasączamy biszkopty.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 8 z 18

Masa: Śmietankę ubijamy na sztywno.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 9 z 18

Masę krówkową miksujemy.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 10 z 18

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 11 z 18

Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 12 z 18

Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 13 z 18

Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 14 z 18

Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 15 z 18

Masa z bitej śmietany w proszku: Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 16 z 18

Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 17 z 18

Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówkowo-kawową.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 18 z 18

Ciasto podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Placek z masą cappuccino

    Placek z masą cappuccino

    1 godz 25 min Łatwy
  • Ciasto wykwintne

    Ciasto wykwintne

    1 godz 45 min Łatwy
  • Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

    Sernik budyniowo-kajmakowy z chmurką straciatella

    2 godz 45 min Łatwy
  • Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

    Ciasto z makiem i kremem czekoladowo-orzechowym

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu