Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto z krówką i kawą
Ciasto z krówką i kawą
Ciasto z krówką i kawą
Dodaj do CookBook

Ciasto z krówką i kawą

(0)
1 godz 29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga-25
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
2  łyżek
Kakao
4  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
4  łyżek
Cukier
4 
Jajko
3  łyżek
Olej
12  g
Kawa NESCAFÉ Classic
1  łyżka
Ocet
1  łyżka
Proszek do pieczenia
1  puszka
Kajmak
2  łyżek
Żelatyna Winiary
0.5  szklanka
Woda
50  g
WINIARY Bita śmietana
0.5  szklanka
Woda
140  g
Biszkopty
trochę
Czekoladowe wiórki
2  szklanek
Śmietana 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.1 g
Wartość energetyczna
197.9 kcal
Tłuszcze
8.5 g
Białko
5.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto z krówką i kawą idealne do… kawy! Puszyste i smakowite ciasto zachwyci naszych gości i całą rodzinę. Galaretka cytrynowa WINIARY, sprawi, że zyskamy aromat i smak cytrusów, które doda naszemu deserowi orzeźwienia i apetyczności, której i tak już mamy pod dostatkiem. Smacznego!

Przygotowanie

89 min
  • Krok 1

    10 min
    Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  • Krok 2

    2 min
    Dodajemy żółtka.
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Krok 4

    2 min
    Dodajemy olej i ocet.
  • Krok 5

    30 min
    Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Poncz: We wrzątku rozpuszczamy kawę.
  • Krok 7

    3 min
    Kawą nasączamy biszkopty.
  • Krok 8

    5 min
    Masa: Śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Krok 9

    5 min
    Masę krówkową miksujemy.
  • Krok 10

    5 min
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.
  • Krok 11

    2 min
    Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.
  • Krok 12

    2 min
    Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.
  • Krok 13

    3 min
    Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.
  • Krok 14

    5 min
    Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.
  • Krok 15

    5 min
    Masa z bitej śmietany w proszku: Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 16

    2 min
    Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.
  • Krok 17

    3 min
    Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówkowo-kawową.
  • Krok 18

    1 min
    Ciasto podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.
Ciasto z krówką i kawą

Krok 1 z 18

Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 2 z 18

Dodajemy żółtka.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 3 z 18

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 4 z 18

Dodajemy olej i ocet.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 5 z 18

Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25x36 przez 30 minut.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 6 z 18

Poncz: We wrzątku rozpuszczamy kawę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 7 z 18

Kawą nasączamy biszkopty.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 8 z 18

Masa: Śmietankę ubijamy na sztywno.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 9 z 18

Masę krówkową miksujemy.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 10 z 18

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 11 z 18

Do masy krówkowej dodajemy zimną kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 12 z 18

Następnie dodajemy gorącą żelatynę i miksujemy.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 13 z 18

Dodajemy porcjami ubitą śmietankę.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 14 z 18

Na ciasto wykładamy połowę masy, (gdy lekko zacznie tężeć) następnie układamy biszkopty z przerwami i przykrywamy masą.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 15 z 18

Masa z bitej śmietany w proszku: Bitą śmietanę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 16 z 18

Dodajemy do niej lekko tężejącą galaretkę cytrynową.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 17 z 18

Masę z bitej śmietany wykładamy na masę krówkowo-kawową.

Ciasto z krówką i kawą

Krok 18 z 18

Ciasto podajemy posypane czekoladowymi wiórkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto kubeczkowe

    Ciasto kubeczkowe

    51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu