Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marlenka czekoladowa

0
240 min
Łatwy

Składniki

-
18 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Mąka pszenna
0.5 kostka
Masło
250 g
Cukier puder
4 łyżek
Miód naturalny
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 łyżeczka
Ocet
2 
Jajko
1 puszka
Kajmak
1 paczka
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1 kostka
Masło
0.5 l
Mleko
3 łyżek
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.01 g
Tłuszcze
31.75 g
Białko
8.09 g
Wartość energetyczna
419.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

240 min
Krok 1
0 min
Przygotowanie masy budyniowej.<br/>Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
0 min
Przygotowanie ciasta<br/>W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)
Krok 3
0 min
Składanie ciasta<br/>Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach.<br/>Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3<br/>Smacznego!
Marlenka czekoladowa

Krok 1 z 3

Przygotowanie masy budyniowej.<br/>Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.

Marlenka czekoladowa

Krok 2 z 3

Przygotowanie ciasta<br/>W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)

Marlenka czekoladowa

Krok 3 z 3

Składanie ciasta<br/>Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach.<br/>Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3<br/>Smacznego!

Bajeczne ciasto ormiańskie
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika