Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowanie masy budyniowej. Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
90 min
Przygotowanie ciasta W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)
Krok 3
120 min
Składanie ciasta Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3 Smacznego!
Krok 1
z
3
Przygotowanie masy budyniowej. Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
z
3
Przygotowanie ciasta W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)
Krok 3
z
3
Składanie ciasta Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3 Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0