Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Marlenka czekoladowa

Marlenka czekoladowa

(0)
4 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest beatapanasz

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

18 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Mąka pszenna
0.5  kostka
Masło
250  g
Cukier puder
4  łyżek
Miód naturalny
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1  łyżeczka
Ocet
2 
Duże jaja
1  puszka
Czekoladowa masa kajmakowa
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
1  kostka
Masło
0.5  l
Mleko
3  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.09 g
Węglowodany
59.66 g
Tłuszcze
17.89 g
Wartość energetyczna
418.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bajeczne ciasto ormiańskie

Przygotowanie

240 min
  • Krok 1

    30 min
    Przygotowanie masy budyniowej. Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.
  • Krok 2

    90 min
    Przygotowanie ciasta W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)
  • Krok 3

    120 min
    Składanie ciasta Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3 Smacznego!
Marlenka czekoladowa

Krok 1 z 3

Przygotowanie masy budyniowej. Przygotuj budyń wg instrukcji na opakowaniu i zostaw do przestygnięcia. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzyj w garnku z masą kajmakową, do masy dodawaj partiami schłodzony budyń i miksuj całość na wolnych obrotach. Przygotowaną masę odstaw w chłodne miejsce.

Marlenka czekoladowa

Krok 2 z 3

Przygotowanie ciasta W dużym garnku, na małym ogniu rozpuść masło, miód, cukier puder- kiedy się rozpuszczą dodaj zmieszaną sodę z octem (musisz zrobić to szybko, bo soda zacznie się pienić). Nie ściągając garnka z ognia podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż nabierze złoto- pomarańczowego koloru i lekko się spieni. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ciastu lekko (!) się schłodzić (ok 5 minut), następnie dodaj jajka i mieszaj, aby się nie ścięły, dodawaj porcjami mąkę i cały czas mieszaj powstałą masę najlepiej drewnianą łyżką- kiedy mieszanie będzie już trudne przełóż masę na stolnicę i dodaj resztę mąki i szybko zagnieć ciasto (ciasto musi być cały czas ciepłe!). Ciasto podziel na 6 kul i rozwałkuj je bezpośrednio na papierze do pieczenia na cienkie, prostokątne placki o wielkości mniej więcej średniej blaszki do pieczenia. Przygotowane placki piecz w piekarniku (pojedynczo) rozgrzanym do 180 stopni przez ok 3-5 minut- muszą się lekko zrumienić. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, póki jest jeszcze ciepłe, możemy nadać mu odpowiednie wymiary i dociąć je w idealne prostokąty- ciasto po przestudzeniu jest niemożliwe do krojenia, bo zamienia się w kamień i się łamie :-)

Marlenka czekoladowa

Krok 3 z 3

Składanie ciasta Placki/ciasto musi być wystudzone! Układamy warstwę ciasta na przemian z masą budyniowo- kajmakową, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy zmielonymi okruszkami ciasta (które zostały nam po przycinaniu) oraz startą czekoladą, ulubionymi orzechami, lub nasionami słonecznika. I na koniec najtrudniejsze… ciasto odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 h, a najlepiej na 24 h! Dopiero po tym czasie ciasto wchłonie nadmiar masy i stanie się miękkie i rozpływające się w ustach. Ciasto przed podaniem musi odstać ok 15-20 minut, aby nie było za zimne <3 Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Chleb domowy

    Chleb domowy

    2 godz Średni
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu